Örnek bahçede fındık hasat edildi

Trabzon Ticaret Borsası tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirilip, sektörle ilgili kuruluşlar tarafından da desteklenen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde bu yıl da fındık hasadı yapıldı.

03 Ağustos 2018 Cuma 08:40
Örnek bahçede fındık hasat edildi

2013 ve 2014 yıllarında dikimi yapılan 63 bahçenin tamamına yakın kısmında bu yıl fındık üretimi gerçekleştirildi. Geleneksel ocak sistemi yerine tek dal ve ikili olarak dikimi yapılan bahçelerdeki gelişmenin beklenenden hızlı olması fındık hasadının gerçekleştirilmesine yol açtı.

Örnek bahçelerden biri olan Trabzon'un Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi'ndeki Ömer Ustaömeroğlu'na ait bahçede gerçekleştirilen hasatta konuşan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, tüm Türkiye'ye örnek olan proje ile çaba gösterildiğinde verim ve kalitenin artabildiğinin ortaya konduğunu belirterek, "Burada bir gayreti, başarılı bir projeyi görmek üzere toplandık. Emek verilir, gayret gösterilir, bilimselliği de içine katarsak verim almak mümkün. Kaliteyi verimi arttırmak nasıl mümkün burası bunu göstermektedir. İnşallah Allah’ın izniyle verim alıyoruz. Yöremizde fındık verimi ve kalite düşük. Ancak bilimsel çalışma ve gayretle hem verimin, hem de kalitenin arttırabileceğini bu örnek bahçeler gösterdi. Bu bahçede yetişen fındıklar hem çok, hem de içlerinde hiç boş yok. Aynı alandan fazla üretim alınabiliyor. 3 yıl sonra bu bahçelerde tam verim gerçekleşecektir. Bunu ilimizde yaygınlaştırmalıyız. Bakın dünyada müthiş bir rekabet ortamındayız. Her alanda rekabet ortamı var. Siz ekonomik alanda güçlüyseniz sizinle oynayamıyorlar. Genç nüfusu iyi yönetebilirsek, birlik ve beraberliğimizi her zaman ortaya koyuyoruz. "dedi.

Trabzon Ticaret Borsası  Meclis ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk  ise son yılların ortalaması ile 2 milyar dolardan fazla döviz kazandıran fındığın, verim ve kalitesinin arttırılması ile bu gelirin katlanabileceğine dikkat çekerek, "Örnek bahçelerimizde bu sezonun ilk hasadını toplayacağız. Maalesef 100 tonun altına düşmüş üretimde, sadece borsamızın değil, başka kuruluşlarda örnek bahçeler oluşturuyor. Bunun için fındık alanlarının bölünmemesi, verim ve kalitenin arttırılması için çaba gösterilmesi yeterli olacaktır. Bu proje ile bu bahçelerle bunun yapılabileceğini ortaya koyduk." diye konuştu.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da, toplamda örnek olarak 63 bahçe yaptıklarını hatırlatarak, "Bahçelerdeki verim ve kalitenin artmasında en önemli etken, üreticilerimizin gereken önemi göstermeleridir. Bizim hedefimiz halen 100 kg'ın çok altında olan dekar başına verimin 300 kg'a kadar çıkmasıdır. Bu da çok üreterek çok kazanmanın da bir ve doğru yöntem olduğunun ortaya konmasıdır. Gayemiz fındıktaki verimin kalitesini arttırmak ve maliyetleri düşürmek. Biliyorsunuz Trabzon’da 65 bin hektar fındık alanı var. Biz 65 bin hektar fındık alanından bundan 20 yıl önce 60-70 bin tondan aşağı fındık yapmıyorduk. Rekoltemiz buydu. Ama bu senenin rekoltesi 35 bin.. 15-20 yılda bizim üretimimiz yarı yarıya geriledi. Bundaki en büyük faktör fındık alanlarının, dikim alanlarının eskimesi ve bakımın yapılmaması. Biz bu amaçla 63 bahçe oluşturduk. Bu bahçelerde nasıl dikim ve budama yapılması gerektiğini, halkımıza, çiftçilerimize, müstahsilimize göstermek istedik. Yoksa fındığın fiyatından değil maliyetinden sıkıntılarımız var. İşte bu projenin amacı kaliteyi arttırmanın yanında maliyeti de düşürmek. "dedi.

Tarım ve Orman Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay da, Trabzon'un bu proje ile Türkiye'ye örnek olduğunu vurgulayarak, üreticilere verim ve kalitenin arttırılması konusunda her türlü bilgiyi verip katkıyı sağladıklarını söyledi.

Konuşmalardan sonra herkesin topladığını alabileceği uygulaması ile örnek bahçede fındık hasadı gerçekleştirildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.