Özbekistan’a yatırım yapmak için 10 neden Trabzon’da anlatıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda Özbekistan’daki yatırım fırsatları işadamlarına anlatıldı.

05 Ekim 2018 Cuma 11:16
Özbekistan’a yatırım yapmak için 10 neden Trabzon’da anlatıldı

Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Shukhratjon M. Yıgıtalıev ve Ticari Ataşe Abdülmelik Tuyçibayev, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türk iş dünyası olarak Türk cumhuriyetleriyle iş hacmini genişletmeyi önemsediklerini belirterek, “Onlar bizim canımız ciğerimiz. Bizdeki gelişmelerin oralara da kayması en büyük arzumuzdur. Önümüzdeki süreçleri planlayarak işbirliği içinde ticareti geliştirmiş oluruz” dedi.

“TÜRK İŞADAMLARININ İŞ KÜLTÜRÜNÜ DE ÖĞRENMEK İSTİYORUZ”

Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Shukhratjon M. Yıgıtalıev ise iki ülke ilişkilerinin Cumhurbaşkanlarının karşılıklı ziyaretlerinin de yarattığı enerjiyle gelişerek sürdüğünü vurgulayarak, “Siyasi ve ticari ilişkilerimiz iyiye gidiyor. Ticaret hacmimiz 2 milyar dolara yaklaştı. Yeni dönemde ekonomik diplomasiye önem veriyoruz. Özellikle ticaret ve sanayi odalarıyla iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Özbekistan’la Türkiye arasında önemli bir trafik oluştu. Eskiden haftada iki uçak varken şimdi haftada 28 sefer yapılıyor. Bu hareketlilik iki ülke arasında yeni fırsatlar ve yeni kapılar açıyor. Büyükelçiliğimizin kapıları da Türk işadamlarına sonuna kadar açıktır. İşbirliğine hazırız. Ortak değerlerimizin turizmde önemli artı yaratacağına inanıyoruz. İşbirliğinin yanı sıra bizim için büyük kazanım olacağına inandığımız nokta şudur; Türk işadamlarının iş kültürünü de öğrenmek istiyoruz. Dünyaya kapılarını yeni yeni açmaya başlayan bir ülke için bizim iş dünyamız açısından bunu çok önemsiyoruz. Ayrıca vize kolaylığı da mevcut” diye konuştu.

ÖZBEKİSTAN’DA YATIRIM YAPMAK İÇİN 10 NEDEN

Ticari Ataşe Abdülmelik Tuyçibayev daha sonra katılımcılara Özbekistan’da Yatırım Yapmak için 10 Neden konulu bir sunum gerçekleştirdi. Tuyçibayev, Özbekistan’ın yeni dönemde liberal ve yeniliklere açık bir siyasi yapıya sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:“2016 sonunda Özbekistan Cumhurbaşkanı seçilen Shavkat Mirziyoyev’in başlattığı; siyasal, sosyal ve ekonomik alanı kapsayan büyük değişim hamlesinin çerçevesini, kapsamlı bir toplumsal reform ve demokratikleşme oluşturuyor. Ayrıca Türk işadamları ülkemizde deyim yerindeyse ayrıcalıklı bir konuma sahip. Özbekistan; ekonomide dönüşüm sürecinde, dünya ile bütünleşme hamlesinde köprü görevi görecek olan Türk işadamlarına kapıyı ardına kadar açmış bulunuyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in Ekim 2017’de Türkiye’ye ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl Nisan ayında Özbekistan’a yaptığı ziyaretler paralelinde, iki ülke arasında ekonomik, ticaret, siyasi, kültürel ve diğer alanlarda oldukça kapsamlı, verimli ve çok yönlü işbirliği çerçevesi ortaya konuldu, birçok önemli anlaşmaya imza atıldı. Nisan ayında Taşkent’te gerçekleştirilen Özbek-Türk İş Forumu’nda Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in, Türk işadamlarına her türlü destek ve kolaylığın sağlanması yönünde gerekli talimatı verdiğini bildiren ve iki ülke arasında parlak yeni bir dönemin açıldığının altını çizen şu sözleri tarihi önemdedir; Türk işadamlarına yapılan ihanet, devlete yapılan ihanetle denktir. Bizim başka yolumuz, başka çaremiz yoktur. Özbekistan’da Türkiyeli işadamlarına en iyi ortam oluşturuyoruz, onların sermayesini, mülkünü ve hukuklarını her yönden kanunen koruyacağız. Eminim birlikteki çabalarımızla Özbekistan’la Türkiye arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım alanlarındaki işbirliği ile yeni ve kalite açısından bambaşka bir düzeye götürebileceğiz.”

“YATIRIMCILARA BÜYÜK KOLAYLIKLAR SAĞLIYORUZ”

Tuyçibayev, yatırım nedenlerini sıralarken ayrıca şu ifadeleri de kullandı:“Ekonomik istikrar önemli bir unsurdur. Özbekistan’ın ayırt edici özelliği, siyasi ve makroekonomik istikrara sahip olmasıdır. Özbekistan, bağımsızlığına kavuştuğu tarihten bu yana geçen 26 yılda, ciddi bir kriz veya siyasi huzursuzluktan etkilenmemiştir. Dış ticaret fazlası, düşük borçluluk da önemli bir kriterdir. Özbekistan en hızlı büyüyen 5 ülkeden biridir. KOBİ’lerin büyümesine önem verilmektedir. Ülkemizde tarım ve tekstil makineleri, çeşitli kimyasallar, gaz, metalürji, gıda ve otomobil sektörleri gelişmiştir. Uygun ulaşım ve haberleşme altyapısı vardır. Dijital altyapı güçlüdür. Üretim maliyetleri, işçi ücretleri düşüktür. Lisans, vergi ve gümrük kolaylıkları vardır. Son 20 yılda vergi yükü üç kat azalmıştır. Devlet ihracat yapan şirketleri desteklemek ve ihracat hacmini artırmak için özel vergi muafiyetleri de uyguluyor. Çok sayıda Serbest Ekonomi Bölgesi (SEB) açıldı. Ayrıca 7 yeni ilaç üretim bölgesi oluşturulmuştur. SEB’lerde yer alan işletmeler birçok giderden muaf tutulmaktadır. Yatırımın miktarına göre değişen teşvik süreleri uygulanmaktadır. Özbekistan, 300 milyon insanın yer aldığı bir pazarın kilit noktasında bulunmaktadır. Ayrıca Semerkant, Buhara, Hive gibi bölgeler Türk dünyası için tarihi öneme sahip bir medeniyet beşiğidir.”

HACISALİHOĞLU’NA ZİYARET

Yıgıtalıev ve Tuyçibayev, toplantı öncesinde de TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyaretin anasına karşılıklı plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.