Pansuman tedbir çözüm doğurmaz

Söğütlü’de yapılması planlanan ve vatandaşların tepkisini çeken yol ile ilgili konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Pansuman tedbirlerle uzun vadeli çözümler alınamaz. Şehir içerisine dik bağlantı yolları yapılırsa uzun vadeli çözüm olur” dedi.

03 Eylül 2019 Salı 09:39
Pansuman tedbir çözüm doğurmaz

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim çalışmaları ve projeleri hakkında  konuştu. Ekim ortak akılla Akçaabat’ı yönetmeye özen gösterdiğini belirtirken, trafik sorunu üzerine de açıklamalarda bulundu. İşte Ekim’in açıklamaları…

Akçaabat Belediyesi olarak çalışmalarınız nasıl gidiyor?

“Belediye olarak çalışmalarımız imkanlarımız ölçüsünde, programlar dahilinde devam ediyor. Bütün birimlerimiz koordineli bir biçimde çalışıyor. Tabi 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’ndan ötürü İlçelerin iş yükü arttı. En çarpıcı örnek yol meselesi. Büyükşehir Yasası’ndan önce 260 km olan Akçaabat’ın yol ağı bu yasadan sonra, beldelerin ve köylerin ilçemize katılmasıyla 2700 km’ye çıktı. Bunun altından kalkmak gerçekten kolay değil.  Ekiplerimiz ellerinden geleni yapıyor. İmkanlar el verdiğince her yere yetişmeye çalışıyoruz. Nerde mahalli müşterek niteliğinde kanayan yara varsa belediye olarak ordayız.”

Vaat ettiğiniz projeler ne aşamada? Hayata geçen var mı?

“Bizim vaat ettiğimiz projeler vizyon projelerdir. Akçaabat’ın çehresini değiştirecek, ses getirici büyük projeler yani. Biz göreve başlayalı yaklaşık 4 ay oldu. Dört ayda projelerin hayata geçmesi söz konusu değil. Takdir edersiniz ki projelerin hayata geçirilmesi için büyük bir ön hazırlık yapılması gerekir. İyi çalışılması, iyi etüt edilmesi gerekli. Hazırlık çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. Akçaabat Millet Bahçesi Projesi’nin inşaatı başladı. Yakın zamanda hayata geçecek çalışmalarımız var. Diğer kurumlarla da koordineli şekilde projelerimizi inşallah hayata geçireceğiz. Bunu söylerken bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. İşin ekonomi boyutu çok önemli. Proje demek maddiyat demektir, icraat demek maddiyat demektir. Dolayısıyla imkanların da bu noktada elverişli olması gerekli.”

Düzenlediğiniz festivalin yansıması nasıl oldu?

“Akçaabat kültür, sanat ve turizm şehridir. İlçemizde adeta gelenek haline gelen, bu yıl 29.’sunu düzenlediğimiz Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali’ni hiçbir olumsuzluğa mahal vermeden tamamladık. Festivalimiz sadece ilçemize değil, ilimize ve bölgemize de katkı sağlayan  büyük bir uluslararası kültür ve sanat organizasyonudur. Bu organizasyon sayesinde Trabzon’un tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyor; aynı zamanda Trabzon’a destek oluyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından halk oyunları ekipleri geliyor, kendi yörelerine ait gösterilerini yapıyor. Kendi kültürlerini bize tanıtıyorlar ve onlar da bizim kültürümüzle tanışıyorlar. Adeta Akçaabat medeniyetlerin kesişme merkezi haline geliyor. Biz bu yüzden diyoruz ki, “Akçaabat halk danslarının kaynaşma merkezidir, horonun başkentidir.” Bu vesileyle bir kez daha festivalimiz boyunca bizleri yalnız bırakmayan, bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum.”

Uzun yıllar Belediye Başkanlığı yapmış bir ismin ardından göreve gelmeniz sizin için avantaj mı, dezavantaj mı?

“Neden dezavantaj olsun ki? Bizden önceki Belediye Başkanımız Şefik Türkmen, 25 yıl belediye başkanlığı yaptı. Akçaabat Belediyesi onun döneminde kurumsal bir kimlik kazandı. Belediyeye, Akçaabat’a gerçekten büyük katkıları var. Akçaabat’ı hangi durumlardan alıp nerelere getirdiğini çok iyi biliyoruz. Kendisi çok tecrübeli ve kendini hizmete adamış bir yönetici. 5 yıl meclis üyesi olarak, son 8 ay Başkan Yardımcısı olarak beraber çalıştık. Seçimden sonra bayrağı bize teslim etti ve nöbeti devraldık. Görevi devrederken de şunu söyledi: ‘Tecrübemden ve fikirlerimden ne zaman yararlanmak isterseniz, ben sizin emrinizdeyim.’”

Söğütlü’ye yapılması planlanan ve tepki çeken sahil yolu hayata geçecek mi?

“Akçaabat-Trabzon arası bir yol sorunu var. Trafikte özellikle yaz aylarında büyük yığılmalar oluyor. Vatandaşlarımız sıkıntı çekiyor. Biz sürekli şunu ifade ediyoruz, pansuman tedbirlerle uzun vadeli çözümler alınamaz. Kısa vadede Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi önündeki kavşak ile Söğütlü’deki Trabzon Üniversitesi’nin önünde bulunan kavşağın yapılması, Pulathane bulvarının tamamlanması ve uzun vadede ise daha güneyden bir yolla Akçaabat geçişinin düzenlenmesidir. Şehri güneyden geçirerek, şehir içerisine dik bağlantı yolları yapılırsa uzun vadeli çözüm olur.”

Otopark ve trafik sıkıntısını nasıl gidereceksiniz?

“Akçaabat’ın nüfusu 123.500 civarında. Özellik yaz aylarında nüfusumuz 250 bin civarına çıkıyor. Haliyle şehir içerisinde büyük yığılmalar oluyor. Yurt içinden ve yurt dışından araçlarıyla gelen gurbetçilerimiz ve turistlerimiz araç sayısını iki kat arttırıyor. Trafik ve otopark problemini Büyükşehir Belediyemizle sürekli istişare halindeyiz. Sayın Bakanımız ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Trabzon-Akçaabat arasına hafif raylı sistem yapılması konusunda zaman zaman açıklamalarda bulunuyorlar. Yine Büyükşehir Belediyemizle beraber ilçemizde yapılması planlanan katlı otopark konusunda görüşmelerimiz oluyor. Bunların hepsinin takipçisiyiz.”

Bakanlara ve milletvekillerine ilettiğiniz sorunlara karşılık bulabiliyor musunuz?

“Bakanlarımızla ve milletvekillerimizle diyaloğumuz çok şükür iyi. Bunun dışında diğer bürokratlarımızla da iletişimimiz gayet iyi. Yerelde biz proje üretiyoruz, hizmet yapıyoruz halkımız için çalışıyoruz. Tabi bu işlerin Ankara ayağı var. Ürettiğimiz bir projenin takipçisi olmamız şart. Bu noktada bakanlarımızdan ve  vekillerimizden destek alıyoruz. Projelerimizi görüşmek üzere zaman zaman  kendilerini Ankara’da ziyaret ediyoruz. Fırsat bulduklarında onlar da gelip burada projelerimizi yerinde inceleme fırsatı buluyorlar. Sağ olsunlar şu ana kadar hep yardımcı oldular, destek oldular. Kendilerine teşekkür ediyorum.”

Başkanlıktan sonraki süreçte siyasi hedefiniz nedir?

“Bunu konuşmak için daha çok erken. Bize halkımız ne derse onu yaparız. Halkımız bizi nerde görmek istiyorsa biz orda oluruz. Halkımıza hizmet etme noktasında nerde olmamız gerekiyorsa orda oluruz. ‘Halka hizmet Hak’ka ibadettir’ anlayışı içerisindeyiz.”

Ortamahalle’ye turistlerin ulaşım sıkıntısı olduğu dile getiriliyor. Bu konuyu aşmak için çalışmanız var mı?

“Ortamahalle Akçaabat’ın adeta simgesi haline gelmiş durumda. Burası yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor. Buraya ulaşım noktasında büyük bir problem söz konusu değil. Ancak yapımı devam eden Pulathane Bulvarı yolu tamamlanınca Ortamahallemiz daha kolay ulaşılabilir hale gelecek.”

Sivil toplum kuruluşları ile diyaloğunuz nasıl?

“Her fırsatta vatandaşlarımızla bir arada olmaya gayret gösteriyorum. Sahaya çıkıp vatandaşlarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyip onlarla hasbihal ediyoruz. Halkımız bizi kucakladı. Halkımız bize gerçekten büyük destek oluyor. Sivil toplum kuruluşları da, şehirlerin gelişip büyüme kaydetmesinde önemli bir rol üstlenmişlerdir. STK’lar şehirlerin adeta yapıtaşlarıdır, dinamikleridir. Buradan şunu belirtmek isterim ki; biz STK’larla sürekli iç içe ve karşılıklı görüş alışverişi halinde olacağız. Bu anlayışımızı kesinlikle sürdüreceğiz. Şehrimizin çözüm bekleyen sorunlarını birlikte çözecek, yol haritamızı da yine hep beraber oluşturacağız. Bizim kapılarımız STK’larımıza sürekli açık oldu, bundan sonra da açık olacak. Çünkü biliyoruz ki STK’lar toplumun tüm kesimlerini temsil eden önemli yapılanmalar. Akçaabat için STK’lara ve bizlere düşen en büyük sorumluluk, bu güzel ilçemiz için ortak akıl geliştirmek, sürekli istişare ve müzakere halinde bulunmaktır. Bu manada bugüne kadar STK’larımızla birlikte oldukça verimli çalışmalar yaptık, bundan sonraki süreçte de işbirliğimiz artarak devam edecek.”

sonnokta gazetesi 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.