Prim Borçlarının Faizlerini Silerek Resen Yapılandırdık

Akbay: “Bugüne kadar çeşitli nedenlerle Genel Sağlık Sigorta primini ödeyememiş olan vatandaşlarımızın borçlarını hiçbir müracaat şartı olmaksızın kurumumuzca tüm faizlerini silerek resen yapılandırdık.”

26 Aralık 2021 Pazar 17:31
Prim Borçlarının Faizlerini Silerek Resen Yapılandırdık

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Trabzon İl Müdürü Erdem Akbay, gazetemize açıklamalarda bulundu. Akbay şunları söyledi: “7326 Sayılı kanunla borçlarını yapılandıran işverenlerimiz için ilk taksit ödemesi ve peşin ödeme son tarihi 30 Kasım 2021 tarihi idi. Ancak çeşitli sebeplerle bu tarihe kadar borçlarını ödeyemeyen işverenlerimiz için önümüzde bir fırsat daha bulunmaktadır. Borçlarını peşin olarak yapılandıran ve süresinde ödeyemeyen işverenlerimiz gecikme zammı ile birlikte bu borçlarını 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödemeleri halinde yapılandırmaları bozulmayacaktır. Yine taksitli ödeme tercihinde bulunan ve 30 Kasım 2021 tarihine kadar ilk taksitini ödeyemeyen ya da bu tarihe kadar ilk taksit ödemesini yapmış olmakla beraber borçlarının tamamını kapatmak isteyen vatandaşlarımız içinde çok güzel bir kolaylık sunmaktayız.”

EŞSİZ BİR UYGULAMA

“Taksitli ödemeyi tercih eden vatandaşlarımız 31 Aralık 2021 tarihine kadar kurumumuza müracaat ederek taksitli olan yapılandırmalarını peşine çevirmeleri ve aralık ayı sonuna kadar da ödemeleri durumunda ana paraya işletmiş olduğumuz YİÜFE tutarının yine yüzde 90’ı silinmektedir. Bu kesinlikle kaçırılmaması gereken önemli bir fırsattır. Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemimiz tüm dünyaya örnek teşkil edecek ve hiçbir vatandaşımızı boşta bırakmayan, tüm haklımıza sağlık hizmetini eksiksiz sunmaya odaklanmış, eşsiz bir uygulamadır. Herhangi bir şekilde çalışması olmayan ya da bakmakla yükümlülük kapsamında bulunmayan vatandaşlarımızı ve tüm ailesini 2021 yılı için belirlenen 107,33 TL gibi cüzi bir tutarla sigortalama esasına dayanan bir uygulamadır. Bu 107,33TL’lik tutarı dahi ödeyemeyecek olan vatandaşlarımızı da unutmadık.”

MÜRACAAT ŞARTI OLMAKSIZIN

“Sosyal Yardımlaşma Vakıflarınca yapılacak gelir testi sonucunda aile içinde kişi başı gelir asgari ücretin 1/3’ü ve daha aşağısı olduğu tespit edilen vatandaşlarımız ve bakmakla yükümlü aileleri sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler. Bugüne kadar çeşitli nedenlerle GSS primini ödeyememiş olan vatandaşlarımızın borçlarını hiçbir müracaat şartı olmaksızın kurumumuzca tüm faizlerini silerek resen yapılandırdık. Ve bu yapılandırılan borç tutarlarının son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2021 tarihidir. Bu tarih borçlu olan sigortalılarımız için çok önemlidir. Kurumumuzca, 01 Ekim 2021 tarihi öncesinde ya da bu tarihten sonra 5510 sayılı Kanunumuzun 4. Maddesinin (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri, yani eski tabiriyle SSK’lı çalışan işçilerimiz ile Emekli Sandığı kapsamında bulunan memurlarımızı çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlara elektronik tebligat adresi almak ve bu sistemi kullanmak zorunluluğu getirilmiştir.”

AKSAKLIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

“Bununla birlikte elektronik tebligat adresi almak zorunda olan muhataplarımız dışında kalan diğer tüm gerçek veya tüzel kişiler de istedikleri taktirde e-devlet üzerinden elektronik tebligat adresi alabilecektir. Bu vesile ile kurumumuzca işverenlere ya da diğer kişilere gönderilecek olan tebligatlar elektronik ortamda yapılacaktır. Bu sayede vatandaşlarımız kendileri ile ilgili durumlardan anında haberdar olacak ve posta aşamasında yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilecektir. Elektronik tebligat adresi almak için verilen süre 3 ay olarak belirlenmiş olup 1 Ekim 2021 tarihi ve öncesinde 4/a ve 4/c kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerimiz normalde 1 Ocak 2022 tarihine kadar bu yükümlülüğü yerine getirmeleri gerekirken kurumumuzca yapılan bir aylık uzatma ile bu tarih 31 Ocak 2022 tarihine ertelenmiştir.”

MESAJ GÖNDERİLECEK

Bu sebeple önemle belirtmek isterim ki işverenlerimiz ocak ayının sonuna kadar elektronik tebligat adreslerini almaları gerekmektedir. 1 Ekim 2021 tarihi sonrasında ilk defa sigortalı çalıştıran işverenlerimiz ise sigortalı çalıştırılmaya başlanılan ayı takip eden aydan itibaren 3 ay içerisinde elektronik tebligat adreslerini e-devlet üzerinden almaları gerekmektedir. Tekrar ediyorum elektronik tebligat adresi İl Müdürlüklerimizden değil e-devlet üzerinden alınmaktadır. Elektronik ortamda imzalanan evrak muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günde tebliğ edilmiş sayılacaktır. E-tebligat gönderildiğinde muhatabın E-devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numarasına SMS ve e-posta adresine bilgi mesajı gönderilecektir.”

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN ÇALIŞMA

“SMS konusundan bahsetmişken, vatandaşlarımız e-devlet üzerinden kurumumuz uygulamasına cep telefonu numaralarını tanımladıkları takdirde şahıs ödemeleri, reçete bilgileri ve kesinti tutarları gibi birçok bilgilerden anında haberdar olmaktadırlar. Bu hizmetimiz de vatandaşlarımızı anında bilgilendiren ve hayatlarını kolaylaştıran bir çalışmadır.”

Son Güncelleme: 27.12.2021 08:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.