Prof. Dr. Osman Bektaş: "Geleceğe sağlıklı stok bırakmalıyız"

Bektaş, “Mikro bölgelendirme dediğimiz her binaya özgü bireysel zemin etüdü yapılması lazım ki sağlam ve sağlıklı binalar inşa edelim. Geleceğe sağlıklı yapı stoku bırakalım” dedi

24 Kasım 2020 Salı 10:38
Prof. Dr. Osman Bektaş: "Geleceğe sağlıklı stok bırakmalıyız"

SONNOKTA SELAY SAYKAL - Bayburt’ta önceki gün 3.8 şiddetinde meydana geldi. Bayburt merkezde yerin 12 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, çevre şehirlerde de hissedildi. Can ve mal kaybının yaşanmadığı deprem, vatandaşlarda korkuya neden oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgede kayıt dışı fay hatlarına işaret ettiğini söyledi. Bektaş, gelecekte olası bir depreme erken hazırlık yapılması konusunda uyardı.

TRABZON VE RİZE’DE TEHLİKE ARTTI
Doğu Karadeniz bölgesinin 3 fay hattıyla çevrelendiğini kaydeden Bektaş, “Kuzeyde Karadeniz, güneyde Kuzey Anadolu fayı, doğuda Kuzeydoğu Anadolu fayı ile 3 tarafı faylarla çevrili. Bu yüzden son yapılan Türkiye deprem tehlikesi haritasında Trabzon ve Rize’nin deprem tehlikesi geçmiş yıllara göre 2 ve 3 kat artmıştır. Fakat bu artış sağlam zemine göredir. Oysa bölgemizde sahildeki dolgu alanlarımız, zayıf zeminlerimiz var. Buraların deprem büyütmesi ve sıvılaşma söz konusudur. Bu gibi yerlerde daha dikkatli olmamız lazım. Mikro bölgelendirme dediğimiz her binaya özgü bireysel zemin etüdü yapılması lazım ki sağlam ve sağlıklı binalar inşa edelim. Geleceğe sağlıklı yapı stoku bırakalım” diye konuştu.  

GİZLİ FAYLAR VAR
Prof. Dr. Osman Bektaş, 60 yıllık deprem kayıtlarına göre Bayburt’ta 2 sismik hattın varlığı olduğunu söyledi. Bektaş, “Bu sismik hatlardan bir tanesi Bayburt’tan İspir’e doğru uzanır. Bu sismik hat Kuzey Anadolu fayına sol yönlü olarak paraleldir. Yani Erzurum Narman istikametinde giden faya paraleldir. Bir diğer sismik hat ise, Bayburt’tan Rize istimaketine uzanan bir sismik gözüküyor ama bu kırıkların hiçbirisi Türkiye’nin deprem haritasında yoktur. Bu da bizim diri fay haritamızda eksiklikler olduğunu gösteriyor. Gizli veya örtülü olan faylar, sismik hatlarla ortaya çıkarılır” sözleriyle bölgedeki fayların tespit edilerek güncel haritaya kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.