Profesörlerin yol düellosu

Doğu Karadeniz sahilinde yaşanan asfalt kırıkları profesörlerin görüş ayrılığına neden oldu. Kırıklar ile ilgili Prof. Dr. Bektaş da konuşarak, “Olay jeolojiktir” dedi.

02 Haziran 2019 Pazar 11:51
Profesörlerin yol düellosu

JEOLOJİK OLAY
Son günlerde Doğu Karadeniz sahil yolu asfaltında izlenen kırıklar KTÜ’lü profesörleri karşı karşıya getirdi. KTÜ’den emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, konu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ömer Yüksek ve Prof. Dr. Atakan Aksoy’a cevap vererek, “İzlediğimiz kıyı erozyonu esas olarak yapay müdahalelere değil, doğal jeolojik olaylara bağlıdır” dedi.

FARKLI NEDENLER
Bektaş açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu kırıkların farklı nedenlerle gelişmiş olabileceği söylenebilir. Mesela, ağır tonajlı araçların ve yoğun trafiğin neden olduğu asfalta yapılan düşey basınç artışı ile yorulma kırıkları oluşması ve kıyı erozyonu nedeniyle karayolunun tabanındaki desteğin ve yatay basıncın azalmasına bağlı açılma kırıklarının oluşması gibi.”

HAVAALANI KORUNMALI

Bektaş, “On binlerce yıl sürekli olarak yükselen ve aşınan kıyılar genel olarak karaya doğru gerileyici özellik gösterdiğinden sahil yolu ve Trabzon Havaalanı pisti kıyı erozyonunun tehditti altındadır. Kıyı dalga erozyonu ile Doğu Karadeniz sahili çoğu yerde geriye, karaya, doğru çekildiğinden Trabzon Havaalanı’ da tehdit altındadır. Bu nedenle havaalanı koruma altına alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

ENDİŞE DUYUYORUZ
KTÜ’lü Prof. Dr. Ömer Yüksek, “3-5 yıl sonra kıyılarımız kıyı erozyonu tehlikesiyle karşılaşabilir. Biz bu durumdan endişe duyuyoruz” demişti.

YORULMADAN KAYNAKLI
KTÜ’lü Prof. Dr. Atakan Aksoy da, “Sıkıntı kıyı erozyonu değil büyük ölçüde yük taşımacılığına ve gradasyona bağlı bozulma ve yorulma nedenleri oluşturmaktadır” diye konuşmuştu.

sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.