Proje milli şirket 'UNİ'

Tarımda Milli Birlik Projesi adı altında uygulanması öngörülen projede yüzde 50 özel sektör ortaklığı ve küresel dev Unilever şirketinin en önemli rolleri üstlenmesi eleştiri konusu oldu. Proje için ‘bu haliyle uygulanamaz’ denildi.

24 Mayıs 2019 Cuma 11:07
Proje milli şirket 'UNİ'

YARISI ÖZEL SEKTÖRÜN

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan Tarımda Milli Birlik Projesi eleştirileri çoğalıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunumu yapılan ve ülkenin tarım politikasını tamamen değiştirecek olan projede Milli Birlik Kooperatifi ve özel sektörün yüzde 50 ortaklığıyla Semerat Holding kurulacak. Girdi, üretim ve aracı kısmını Milli Birlik Kooperatifi, sanayi ve perakendeyi Semerat Holding üstlenecek.

ÇAYKUR’DA SEMERAT HOLDİNG’İN

Toprak Mahsulleri Ofisi, Atatürk Orman Çiftliği, Türk Şeker, ÇAYKUR gibi tarımda faaliyet gösteren Kamu İktisadi Teşekkülleri Semerat Holding’in iştiraki yapılacak. Bir piramit şekliyle sunulan projede piramidin en altında çiftçiler, ormancılar ve balıkçılar yer alacak. Üreticilerden alınan ürünler Semerat Holding marifetiyle, bir dünya markası olan Unilever firması aracılığıyla dünya pazarına sunulacak.

KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ

Stokçuluk hareketleri bitecek, hakkaniyetli katma değer zinciri fiyatların speküle edilmesini önleyecek şeklinde sunulan projeyi değerlendiren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Tarımın bu şekilde holdinglere özel sektöre bırakılarak tekelleştirilmesine karşıyız. Söz konusu proje tarım komisyonunda görüşülüyor ancak bu haliyle kesinlikle kabul edilemez. Biz üreticinin fayda görmesini istiyoruz” dedi.

Sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.