Rize'nin çay ithalatı Meclis gündeminde

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya,Rize çayımızı tarladan bardağa getiren üretici endişeli”

26 Şubat 2020 Çarşamba 13:27
Rize'nin çay ithalatı Meclis gündeminde

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Rize’nin en çok çay ithal eden il olmasını Meclis’e taşıdı. Rize’nin çaydaki ithalat birinciliğinin şaşkınlık yarattığını ifade eden Kaya; “Kendi üretimimiz olan, aromasıyla ve damakta bıraktığı tadıyla tüm dünyanın tercih ettiği, Rize çayımız yerli ve milli çayımızdır. Rize çayımız varken neden yurt dışından çay alma ihtiyacı duyulmuştur? Bu ithalat Rizelileri ve çay üreticilerini son derece üzmüştür” dedi.

Çayını tarladan bardağa getirinceye kadar türlü zorluklar yaşayan çay üreticilerimiz, çayın başkenti Rize’ye giren ithal çaydan endişe duyuyor. Şaşkınlık yaratan çay ithalatını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

YERLİ VE MİLLİ ÇAYIMIZ DURURKEN NEDEN İTHAL ÇAY?

“Dünya çay üretiminde, 2 bin 270 milyon ton ile Çin birinci, bin 210 milyon ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 260 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer almaktadır. Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde çay üretimi yapılmaktadır. Dünyanın en kaliteli çayı olan Rize çayı, üzerine kar yağan tek çay olması nedeniyle de en organik ve sağlıklı çayıdır. Yıllık kişi başına, yaklaşık olarak 2-3 kilo çay tüketen bir milletiz. Çay sudan sonra en çok tükettiğimiz içecektir ve bizim için bir kültürdür. Güne çay ile başlarız, kahvaltıda çay içeriz. Keyiflenir, keyif çayı içeriz, dost meclisinde, sohbette çay içeriz. En sıcak havalarda dahi harareti alır der çay içeriz. Üşürüz, ısınmak için yine çay içeriz. Akşam yemeği üstüne çay içer günü çay ile kapatırız. Ancak, Çay İhtisas Gümrüğü verilerine göre, çayın başkenti Rize’ye geçen yıl 17 bin 260 ton kuru çay ithalatı yapılmıştır. Bu veriye göre Rize, en çok çay ithal eden il sıralamasında ilk sırada yer almıştır. Elinden çay bardağı düşmeyen halkımız, ülkemize giren ithal çaydan endişe duymaktadır. Ülkemizde üretilen çayın yüzde 65’lik kısmının Rize ilimizde üretiliyor olmasına rağmen Rize’nin çay ithal etmiş olması çok düşündürücüdür.”

Konuyu Meclis’e taşıyan Kaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a şu soruları yöneltti:

  1. Rize ilimizden 17 bin 260 ton kuru çay ithal edildiği bilgisi doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
  2. Bu bilgilere göre Rize’ye, kuru çay hangi ülkelerden ithal edilmiştir?
  3. Kendi ürettiğimiz; aromasıyla ve damakta bıraktığı tadıyla tüm dünyanın tercih ettiği, yerli ve milli Rize çayımız varken neden yurt dışından çay alma ihtiyacı duyulmuştur? Bu ithalatın gerekçesi nedir?
  4. Türkiye’den bu ithalat sonucunda yurt dışına ne kadar para çıkmıştır?
  5. Çay üretimi ile bilinen Rize ilimizin, çay ithalatında birinci il olmasına ilişkin bakanlığınızın görüşleri nedir?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.