Saadet Partisi'nden fındık ve çay için araştırma önergesi

Saadet partisi Konya milletvekili Abdulkadir Karaduman Trabzon’un tarımsal alanda geçim kaynaklarının başında gelen fındık ve çay için meclise araştırma önergesi sundu.

11 Temmuz 2019 Perşembe 13:16
Saadet Partisi'nden fındık ve çay için araştırma önergesi

Saadet Partisi'nin mecliste 2 milletvekili ile temsil edildiğini hatırlatan Saadet partisi Konya milletvekili Abdulkadir Karaduman, “ Her ne kadar Konya’dan vekil seçilmiş olsak ta Milli Görüşün Türkiye’de ki sözcüsü olamak zorunda kaldık. Bu bakımdan yöresi neresi olursa olsun üreticimizin sorunlarını ve çözüm yollarını araştırarak olumlu sonuç alma yolunda gereken çalışmaları yapıyoruz.” Dedi. Abdulkadir Karaduman’ın fındık ve çayla alakalı vermiş olduğu önergele şu şekilde.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Üretiminin yaklaşık %70’inin ülkemizde gerçekleştirildiği fındığın, üretildiği bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması yanı sıra ülkemizin ihracatına da katkısı oldukça büyüktür. Yaklaşık 400 bin ailenin geçimini sağladığı fındık üretimi, ülkemize getirdiği döviz girdisinin tamamını milli kaynaklardan sağlamaktadır. Bu bağlamda;

1. Üretilen fındığın ne kadarı devlet eliyle satın alınmaktadır?

2. Fındık üreticisinin mağdur edilmemesi maksadıyla fındık satın alım kotasının, üreticinin tüm ürününü kapsayacak şekilde artırılmamasının nedeni nedir?

3. Yıllık fındık alım kotasının artırılması planlanmakta mıdır?

4. Toprak Mahsulleri Ofisi 2019 yılı içinde fındık alımı yapacak mıdır? Alacaksa yapılacak alım miktarı ne kadar olacaktır?

5. Dünyada fındık tüketiminin tamamına yakın kısmı Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilmekte ve büyük ölçüde çikolata ve şekerleme sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Fındık üretiminde etkili olan ülkemizin fındık fiyatlarının belirlenmesi konusunda etkin olmama nedeni nedir? Fiyat belirlemede ülkemizin etkin olması için bir çalışma yürütülmekte midir?

6. Fındık satın alma konusunda bazı firmaların piyasada tekelleştiği iddiaları doğru mudur? Piyasanın denetimi adına Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?

7. Sertifikalı, kaliteli üretim yapılması ve ürün çeşitliliği için bir çalışma yürütülmekte midir?

8. Fındık üretiminde üretim planlaması yapılmakta mıdır?

9. İyi tarım ve organik tarım uygulamalarının fındık üretiminde yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?

10. Ürün tesliminde yaşanan olumsuzlukların giderilmesiyle ilgili ürün mezat salonlarının tesis edilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 10.07.2019.

3092 sayılı Çay Kanunu, çay üretimini düzenlemekte ve 5 maddeden oluşmaktadır.

Bu bağlamda;

1. Söz konusu yasa, ülkemizdeki çay üreticileri, çay alıcıları ve çay üretiminin ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır? Çay üretimi, müstahsil ve üretici sorunlarını kapsayacak bir yasa hazırlığı mevcut mudur?

2. Çay üretiminin üretilen bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması açısından taşıdığı önem dikkate alınarak Çaykur’un yıllık çay alım kotasının, üreticinin tüm ürününü kapsayacak şekilde artırılmama nedeni nedir?

3. Çaykur’un yıllık çay alım kotasının artırılması planlanmakta mıdır?

4. Çaykur tarafından alımı yapılmayan çayların özel sektör tarafından fiyatlandırılması sebebiyle çay üreticisi mağdur edilmektedir. Söz konusu mağduriyetin önlenmesi amacıyla herhangi bir çalışma planlanmakta mıdır?

5. Çay üreticileri, gıda ve gümrük denetimlerinin yeterli olmaması yüzünden piyasaya sürülen kaçak çay ve boyalı/sahte çayların düşük fiyattan satılması nedeniyle mağdur olmaktadır. Konuyla ilgili Bakanlığınızca ilave tedbirler alınacak mıdır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.