Sağıroğlu,geçmişte izimiz gelecekte sözümüz var

Yomra’daki çalışmalarını anlatan Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, “Bizim geçmişte izimiz var, geleceğe sözümüz var. Bizi izlemeye devam edin. Biz söylersek yaparız” dedi.

14 Kasım 2018 Çarşamba 09:19
Sağıroğlu,geçmişte izimiz gelecekte sözümüz var

 Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu  ilçede gerçekleştirdiği yatırımları ve devam eden projelerini anlattı. İlçesindeki eksikliklere de değinen Başkan Sağıroğlu, yüksek katlar konusundaki eleştirilere de cevap verdi. Kaşüstü’nde yapımına devam edilen dalçık çalışmalarıyla da ilgili bilgi veren Sağıroğlu, 2019 yılının Şubat ayında hizmete açılacağını, vatandaşların biraz daha sabırlı olması gerektiğini söyledi. Yeni dönemde hem Trabzon’u hem de Türkiye’yi ayağa kaldıracak olan sürpriz bir projelerinin de olduğunu kaydeden Sağıroğlu, partisinin görev vermesi halinde yeniden göreve devam edeceğini kaydetti. İşte Sağıroğlu’nun açıklamaları:

STABİLİZE YOL KALMAYACAK

2014’ten beri Yomra’da hangi yatırımları hayata geçirdiniz?

Biz Yomra’da göreve geldiğimizde Yomra’yı yaklaşık 17 bin nüfus ile almıştık. Geldiğimiz noktada ise 40 bin nüfusa getirdik. Göç veren bölgeden göç alan bir ilçe haline geldik. Milletimize ne söz vermişsek bu sözleri yerine getirmenin mücadelesi içerisinde olduk. Şuanda 25 tane mahallemiz var. Bu 25 mahallemizde bütün ana arter yol yapım çalışmalarını çok şükür bitirdik. Ana arterlerde yüzde 80 seviyesindeyiz. Şuanda hedefimiz o ki yılbaşına kadar vatandaşlarımızın stabilize yolu kalmayacaktır. Buna ana arterler de dahil.

BELEDİYE BİNAMIZI YENİLEDİK

Bizim belediye binamız yaklaşık 30 yıl önce yapılmıştı. Bunu yenilememiz gerekiyordu. Bunu da müteahhit kardeşlerimizle beraber en güzel şekilde yaptık. Binamızı tamamen yeniledik. Yeni para ile yaklaşık 3.5 milyon lira bir harcama yapılmıştır. Ama belediyemizin bütçesinden bir kuruş harcamadık. Tamamen sponsor ve burada inşaat işi yapan müteahhitlerimiz tarafından yapılmıştır. Bölgenin en önemli olan hareket lokomotifi olan Avrasya Üniversitesi’de Yomra’da kurulmuştur. Şuandaki yerleşkemizde 2.000 öğrencimiz var. Bu 2.000 öğrenci yaklaşık 20.000 nüfusa tekabül eder.

ÖĞRENCİLER BÜYÜK KATKI VERİYOR

Hazırlamış olduğumuz yurtlar ile beraber 7.000 öğrencimiz var. Yani ilçemizde yaklaşık 10.000 öğrenci nüfusumuz var. Bu 10.000 öğrenciyi değerlendirdiğinizde 40.000 yerleşik nüfustan daha fazla fayda ve katkı sağlandığını düşünüyoruz. Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Bölge Adliyesi, Avrasya Üniversitesi ilçenin çehresini değiştirdi.

OYMALI CADDESİ DÖNÜŞÜYOR

Biliyorsunuz Çömlekçi’de Kentsel Dönüşüm çalışmaları 10 yıldan beri yerinde sayıyor. Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında eski Yomra olarak adlandırdığımız Oymalı Caddesi bir yıldan beri çalışmaları başlattık. Orada bütün sorumluluğu ilçe belediyesi olarak biz aldık. Bir yılda yıkımını yaptık. Yapımını da tamamladık. Şuanda orada dış cephe çalışmaları devam ediyor.  Bu ay içerisinde hak sahiplerinin kura çekimi ile dairelerini teslim edeceğiz. Önümüzdeki ay içerisinde de konut satışlarına başlayacağız. Orada yaptığımız proje Yomra’nın çehresini tamamen değiştirmiştir. Orada bir mini Yomra inşa ediyoruz.

DOLGU ALANINDA TÜMİZİNLERİ ALDIK

Eksiğimiz de vardır. Özellikle Kaşüstü bölgesinde devraldığımız sosyal donatı alanları eksiktir. Bununla ilgili 650 dönümlük bir dolgu projesi hazırladık. İçerisinde golf sahası da var. Bu projede geldiğimiz noktada bütün kurumlardan izinleri aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızda imar planı onayına gitmişiz. İmar planı onayında bir eksiklik vardı onu da tamamlayacağız. Tahkimat planlamasının da ödeneği gönderilecek. İnşallah seçime kadar bunun da çalışmalarına başlayacağız.

ŞEHİR MEYDANI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Diğer taraftan Yomra’nın en önemli sorunlarından bir tanesi de bir şehir meydanımızın olmayışıydı. Şehir meydanı ile alakalı da hemen belediyemizin karşısında 20 dönümlük alanda belediyemizin kaynaklarıyla beraber yaklaşık 15 milyon bir bedelle kamulaştırma çalışmalarını gerçekleştirdik. Hak sahiplerinin parası verildi. Yıkım çalışmaları başladı. Seçime kadar bu ana caddede görülen trafik yoğunluğu otopark olarak oraya kaydırılacak. Bu sorunu çözeceğiz. Seçimden sonra da o alanı otopark olarak kullanacağız. Üstünü şehir meydanı olarak kullanacağız.

UÇAĞI 63 BİN TL’YE TAŞIDIK

14 Ocak’ta Trabzon’da Havalimanına iniş esnasında düşme tehlikesi geçiren uçağı gayretlerimiz neticesinde hibesini aldık. Daha sonra bakanlık onaylarıyla beraber uçağı karadan çok şükür Yomra’ya taşıdık. Ancak bu konuda bazı spekülasyonlar yapılıyor. Uçağın nakli ile ilgili çok afaki ücretler talep edildi. Fakat biz Yomra Belediyesi olarak özel gayretlerimizle ve özel arkadaşlarımızın yardımlarıyla KDV dahil 63 bin TL’ye bu uçağı Yomra’ya taşıdık. Bunun da bilinmesini istiyoruz. Teknik arkadaşlar çalışmalarını başlattı.

Yakın zaman içerisinde uçağın yapım ve dizayn çalışmalarına başlayacağız. Uçağımız 15 Temmuz Millet Kıraathanesi olacaktır. Ancak uçağımızda kütüphanesinden, kıraathanesine, kafeteryaya restorana kadar her türlü hizmeti vereceğiz.

EN UYGUN FİYAT TARİFESİ OLACAK

Etrafında güzel bir yeşil alanımız var. Orada tamamen belediyemizin personeli çalışacak. Vatandaşımıza hem ucuz hem de daha kaliteli hizmet vereceğiz. Bizim buradaki amacımız her kesimden insanımızın oradan faydalanabilmesidir. Vatandaşlarımız, zaman zaman yüksek fiyatlardan şikayetçi oluyor. Bu yüzden orada uygun fiyat tarifesi uygulanacak. Asgari ücretli vatandaşlarımız da gidebilecek. Gelir seviyesi düşük olan vatandaşlarımıza hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

DALÇIK ŞUBAT’TA TAMAMLANIR

Kaşüstü’nde dalçık çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kaşüstü kavşağımızın kuzey tüneli açılmış bulunmaktadır. Tahmin ediyorum on ikinci ayın başında kuzey tünelini ulaşıma açacağız. Zaten ulaşıma açıldığında sıkışıklıklar ortadan kalkacaktır. Şubat ayında tamamen burası bitirilecektir.

DEPLASE  GECİKTİRDİ

Proje sürekli uzadı. Burada neden gecikme yaşandı?

Gecikme deplaseden dolayı yaşandı. Dalçıkta bir risk yok. Orada Büyükşehirimizin yağmur suyu, kanalizasyonu, içme suyu vardı. Aynı zamanda telefon hatları vardı. Aksa’nın da ernerji hatları vardı. Bunları deplase etmeğe kalktığınızda ciddi meblağlar ortaya çıkıyor. Ayrıca projelerde ortaya çıkıyor. Buna rağmen biz burada işleri hızlandırdık. Biz Yomra olarak Trabzon’un parlayan yıldızı, açılan penceresi olmuşuz. Burada yatırımlarımız çok hızlı seviyede gidiyor. İnşaatçılarımız hızlı ilerliyor. Bizde diyoruz ki onlara ayak uydurabilmemiz için daha kestirme yoldan neticeye almanın peşindeyiz. Daha hızlı adımlarla yolumuza emin adımlarla gitmek istiyoruz.

BİZDEN HELALLİK ALACAKLAR

Kaşüstü Kavşağı  ile ilgili bizi eleştirenler bizden helallik almak zorunda kalacak. Orada 750 metrelik gidiş geliş olmak üzere bir tünel inşa ediliyor. 500 metrelik de bir dalçık inşa ediliyor. Üzeri açık. Üç ayrı noktadan bağlantıları var. Hem de Güney Çevre Yolu bağlantılı olmak üzere planlanmış. Yani geleceğe dönük olarak planlanmış. Ayrıca üzeri de tamamen yeşil alan olacak. Bu bir şaheserdir.

BİRAZ DAHA ANLAYIŞ BEKLİYORUZ

Serzenişte bulunan hem bizim ilçemizin vatandaşlarına hem de diğer ilçemizin vatandaşlarına katılıyorum ama dünyanın hiçbir yerinde trafik çalışırken alternatif yolumuz yok iken bu şekilde çalışma bir modeli yok. Hem trafik akışı sağlanıyor hem de bu eseri ortaya çıkarıyorsunuz. Bazen trafik sıkışıklığı yaşanabiliyor ama vatandaşlarımızdan biraz daha anlayış bekliyoruz. Yaklaşık bir ay içerisinde tamamlanacak. Bu esere birlikte sahip olacağız.

HEP YAP-BOZDAN ÇEKTİK

Bu ülkede ne çektiysek bugünden yarına iş bıraktığımız için çektik. Yap-bozdan dolayı çektik. Mesela Yomra içerisinde vatandaşlarımız bana şu serzenişte bulunabilir. ‘Dağlardan beri asfalt, beton yaptın ama biraz da şehir merkezine inelim’ diyorlar. Allah razı olsun hakkımızı da teslim ediyorlar yalnız şehir merkezine de inelim de Yomra’ya doğalgazı getirdik. Kaşüstü’nün üst kısmının doğalgaz çalışmalarını bitirdik. Sahil kısmına geçeceğiz.

İSTERSENİZ  GRANİT YAPIN HEBA OLACAK

Sahilden de Yomra kısmına geçiş yapıp oradaki şehir merkezinde de doğalgaz çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Şu gördüğünüz caddelerin tamamı açılacak. İsterseniz bu caddeleri granit yapalım 2 milyon lira harcayalım. İki ay sonra doğalgaz çalışmalarından ötürü yaptığımız çalışmaların tamamı heba olacak. Ondan sonra yeniden çalışma yapılacak masraf edilecek. Ben babamın parasını harcamayacağım, bu milletin, bu kurumun parasını harcayacağım. Biz bunu korumamız lazım. Önümüzdeki bütün yatırımlarımıza hızla devam ederken yüzeysel çalışmalarımıza aynı hız ve şevkle devam edeceğiz. Yani önümüzdeki yılda Yomra’da güzellik çalışması yapılacak. Makyaj çalışması yapacağız. Planlama çalışması yapacağız.

JANDARMA KARAKOLU BİTTİ

Yaklaşık 13 yıl önce Oymalı’da Jandarma Karakolu kapatılmıştı. Sayın Bakanımıza bir gün gece saat makamda ziyaret ettiğimde Trabzon’da iki tane karakol açılacağını duymuştum kendisinden talep ettim; aynı saatte olurunu vererek talimatı verdi; şuanda Oymalı Jandarma Karakolunu bitirdik. Lojmanları da bitti; hizmete açtık. İnşallah yakın zamanda hem bakanımızın hem de milletvekillerimizin katılımıyla açılış törenini gerçekleştireceğiz. Bir de Bakanlık Acil Çağrı Merkezi planladık. Şuanda bitirdik, bunun da açılışını yapacağız. Hem belediye binamızın hem karakolumuzun hem de bu acil çağrı merkezimizin açılış törenini gerçekleştireceğiz.

SORUN ORTADAN KALKACAK

İlçe merkezinde vatandaşlar ana sürekli aracını park ediyor; trafik sıkışıyor. Bu konuda bir çalışmanız veya yaptırımınız olacak mı?

Bir bir ara bir sıra olmak üzere araç parkına izin verdik. Geldiğimiz noktada Emniyet Müdürlüğümüz ile görüştük; burada yıkım çalışmaları tamamlandıktan sonra oradaki bir sıranın dışındaki araçların tamamı kaldırılacak. Ama daha kalıcı çözüm eksi birde yapacak olduğumuz çalışma ile bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağız. Üç bin kapasiteli olacak.

BİR YIL İÇİNDE BİTER

Sheraton Otel’de çalışmalar ne durumda. Hangi tarihte hizmete açılması planlanıyor?

Şuanda bir yıllık süresi var. Bir yıl içerisinde bitirebileceklerini tahmin ediyoruz. Dünya Ticaret Yönetim Kurulu olarak biz her ihtimale karşı bir altı aylık daha süre vereceğiz kendilerine. Yani önümüzdeki turizm sezonuna yetişmez ondan sonraki turizm sezonuna hazırdır. Üç ayrı yıldızlı oteldir. Aynı zamanda sağlık ve estetik konsepti de olacak. AVM’si de olacak. Hepsi içerisinde olacak.

GÜZEL BİR SÜRPRİZİMİZ VAR

Ayrıca bu projenin içerisinde bir sürprizimiz var. Yomra’ya bir sürprizimiz daha olacak. Ama bunu şimdi açıklamayacağız. Heyecanını saklayacağız. Biz Yomra olarak ilkleri yaşayan ve yaşatan bir ilçeyiz. İnşallah bu sürprizimizi de zamanı geldiğinde sizlerin aracı ile kamuoyu ile paylaşacağız.

5.000 KİŞİLİK YURT

Yomra, öğrencilerin en çok tercih ettiği ilçe. Yüksek kapasiteli bir öğrenci yurdu projeniz vardı. Bu projede son durum ne?

Bu proje devam ediyor. Kaşüstü’nde Karyap’ın arakasında 5.000 kişilik bir yurt planlıyoruz. Burada çalışmalar devam ediyor. Ayrıca Kanuni Hastanesi’nin yanında Sare Hatun Yurdu’nu yine Yomra’ya kazandırdık. Bu da 1.200 kişilik kapasiteye sahip. Yukarıda da 3.200 kişilik bir yurt planlıyoruz. İçinde her türlü sosyal aktivitesi var. Spordan kültüre kadar. KYK’ya arazi tahsisini yaptık. Şuanda ihale aşamasında. 

HEM TRABZON’U HEM TÜRKİYE’Yİ AYAĞA KALDIRACAK

Yeni dönemde devam ederseniz mega projeniz var mı?

Az önce de söyledim. Sürpriz bir projemiz var. Bu projemiz Trabzon’u Türkiye’yi ayağa kaldıracak ve heyecanlandıracak. Özellikle turizm alanında çok önemli ilklere imza atacak bir proje. Belki Trabzonspor’un içinde bulunduğu girdaptan çıkmasına da katkı verebilecek bir projedir. İnşallah önümüzdeki günlerde bunu paylaşacağız. Ama biz Yomra ilçesi olarak son zamanda hem eğitim hem öğenci hem de turizm ilçesi olduk. Turizmin ve eğitimin başkenti Yomra’dır.

KARADENİZ’DE ARSA ÜRETMEK ZOR

Yüksek katlar konusunda çok fazla eleştiriler yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Türkiye’nin dört bir yanında uygulanan imar kanunu tektir.  Lejantın geçici yedinci maddesi. Geçici yedinci madde nedir? Plan notu müsaade ettiği müddetçe tabandan daraltmak sureti ile tavana doğra hesap yaparak verebilirsiniz. Bizim Karadeniz Bölgesi’nde arsa üretmek zordur. Ürettiğimiz arsaları en rantabıl şekilde kullanmak zorundayız. Bahsettiğimiz alan 60 dönümlük alan, kaç dönümüne inşaat alanı kurmuşuz. 23 dönümüne. Ayrıca eksi ikide otopark zorunluluğu da getirmişiz. Ki izolasyonu ve maliyeti çok yüksektir. Böyle bir zorunluluğu da yok. Ama biz o yeşil alanı bozmamak için zorunlu olarak eksi ikiye otopark koyduk. Amacımız üçte park bahçe kullanmak.

TRABZON’UN VİZYON PROJESİ

Kanun nerede muhalefet ediyor. Mania hattında. Mania hattı nedir uçakların uçuş ve kaçış güzergahlarıdır. Burası uçağın uçuş ve kaçış güzergahına dahil midir? Değildir, plan dışındadır. Biz şimdi Katar’a, Dubai’ye, Bahreyn’e gidiyoruz. Yani Arap bölgesine gidiyoruz. Oradan da çok ciddi derecede turist alıyoruz. İddia ediyorum ve altını çiziyorum; bu proje Trabzon’un örnek vizyon projesidir. O Katarlılar, Dubaililer geldiklerinde o projeye bakıyorlar. Şuanda ciddi anlamda orada talep var.

DUBAİ’DE BAŞIM DÖNDÜ

Ben Dubai’ye gittiğimde bir bina ziyaretinde 123 kata geldiğimde başım döndü indirin beni dedim. Bizim burada katlar 24 kattır. Ne diyoruz, lejantın geçici yedinci maddesi, plan notumuzun müsaadesi, imar kanunu. Şunu mu anlatıyorsunuz; vatandaşın bir hakkı var. Vatandaşın hakkını uygulamazsanız, görevinizi kötüye kullanmış olursunuz. O zaman da vatandaş sizden şikayetçi olur. Görevi kötüye kullanmaktan da hakkınızda işlem yapılır. Burası muz cumhuriyeti değil. Türkiye  Cumhuriyeti devletidir. Hukuk kanunları çerçevesinde yönetiliyor.

ÇALIŞMALARIMIZ KANUNA UYGUN

Biz temsil ettiğimiz kurumlarda hukukun çerçevesi içerisinde hizmet ediyoruz. Zaman zamanda hukuk çerçevesinde hesap veriyoruz. Böyle kuru kuruya insanları eleştirmekle bir yere gidemezsiniz. Bizim yaptığımız  çalışmalar kanuna uygundur. Biz de çalışmaların arkasındayız. Bunların gerekli incelemeleri, kontrolleri hepsi yapılmıştır. Elimizde raporumuz da vardır. Orada çevre düzenlemesi, dere tahkimatı yapıldığında bize teşekkür edecekler. Trabzon’a güzel bir proje kazandırdınız diyecekler.

24 SAAT VATANDAŞIN EMRİNDEYİZ

Partiniz görev vermesi halinde yolunuza devam edecek misiniz?

Bizim partimiz çok yönlü araştırmalar yapan partidir. Sürekli kamuoyundan anketleri almaktadır. Bizde halkımızla iç içe olarak belediye yönetimi sergilemekteyiz. Sizin de bildiğiniz gibi kapımız herkese açıktır. Cep telefonumuz 24 saat vatandaşımızın emrinde. Evimiz, iş yerimiz. Her gün, her an vatandaşımız ile beraberiz. Düğünlerinde, cenazelerinde, hasta olduklarında varız. Sıkıntılarında varız. Her zaman yanlarındayız. Zaman zaman bizi eleştirirler doktor musun ki onların yanındasın diye.

NE SÖZVERDİYSEK YAPTIK

Biz de diyoruz ki biz vatandaşımızın hem doktoruyuz hem gönüldaşıyız  hem kardeşiyiz  hem de sırdaşıyız. Biz vatandaşlarımız ile beraber her zaman her yerde varız. Yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz. Sürpriz projemiz ve diğer projelerimiz ile yolumuza devam edeceğiz. Vatandaşımıza ne söz vermişsek verdiğimiz sözün tamamının yüzde 20 fazlasını yaptık. Bu dönemki hayal edilemeyen projelerin yüzde 30 fazlası ile geliyoruz. Biz diyoruz ki geçmişte izimiz var, geleceğe sözümüz var. Bizi izlemeye devam edin. Biz söylersek yaparız.

Sonnokta gazetesi 

Son Güncelleme: 14.11.2018 09:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.