SGK İl Müdürü Akbay: "Vatandaşımıza ücretsiz hizmet sunacağız"

Akbay, “Vatandaşlarımıza hem ücretsiz sağlık hizmeti sunacağız hem de 1 Ocak 2017’den beri oluşmuş olan GSS prim borçlarını sileceğiz.” ifadelerine yer verdi

30 Aralık 2020 Çarşamba 10:36
SGK İl Müdürü Akbay: "Vatandaşımıza ücretsiz hizmet sunacağız"

Sosyal Güvenlik Kurumu, Trabzon İl Müdürü Erdem Akbay, yapılandırmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akbay, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “7256 sayılı yapılandırma kanunu borçlu olan birçok alacaklarımızda avantajlar sağlamış ve tarihi nitelikte bir düzenlemedir. Yapılandırma kapsamına alınmış borçlarımıza bakacak olursak bunların başında sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, damga vergisi, eğitime katkı payı, özel işlem vergileri, genel sağlık sigortası alacaklarımızı yapılandırma kapsamına dahil ediyoruz. Daha önce yersiz olarak aylık almış vatandaşlarımızın almış olduğu yersiz ödeneklerin, aylıkların yapılandırmaya dahil edilmesi söz konusu oluyor. BAĞ- KUR borcu olan yani 4B kapsamında ki sigortalılarımızın borçları, daha önceki yasalar kapsamında durdurulmuş BAĞ- KUR sürelerinin ihyası durumunda oluşan borçlar yapılandırma kapsamına dahil edilmektedir. İsteğe bağlı kendi primini kendi ödeyen ek 5, ek 6 sigortalılarımızın topluluk sigortası borcu olan vatandaşlarımızın da yine bu yapılandırma kapsamından faydalanması mümkündür.”

TEŞVİK EDİYORUZ
“Yapılandırmalar en başta sosyal güvenlik il müdürlüklerimize ve ilçelerimizde kurulmuş olan sosyal güvenlik merkezlerimize vatandaşlarımız direk başvurabilirler. İş verenlerimiz e-sigorta şifresi ile kurumumuza gelmeden tüm borçlarını yapabilirler. Daha önce yapılan yapılandırmalar da olmayan bir uygulama bu yapılandırma kanunu ile uygulamaya geçirdik. Kendi primini kendi ödeyen ek 5, ek 6’ya dahil olan vatandaşlarımızın artı BAĞ-KUR’a bağlı borçları olan vatandaşlarımızı E-devlet aracılığı ile yapabilmeleri mümkün hala geldi. Yapılandırmaya başvuru süremiz bu ay sonu Aralık itibari ile bitecektir. Bu süre zarfında vatandaşlarımızın gerek kuruma, gerek posta yolu ile başvuru yapabilirler gerekse de Edevlet ve E-sigorta üzerinden başvurmalarını teşvik ediyoruz.”

BORÇLARINI SİLECEĞİZ
“Genel Sağlık Sigortasını biz her ne kadar vatandaşlarımızın bir şemsiye altına alınması olarak baksak da bir kısım vardır ki bunları ödeyecek pozisyonda olmayabilir. Bunlar içinde şöyle bir şey söz konusu bağlı oldukları sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurarak aile içinde ki gelirlerinin asgari ücretin 3’de 1’i ya da daha aşağısı olduğunu eğer kanıtlayabilirlerse biz bu durumda bu vatandaşlarımızın geçmişe dönük tüm GSS borçlarını silip bundan sonra ki sağlık hizmetlerini ona ücretsiz vereceğiz. Eskiden yeşil kart uygulamasından aslında bahsediyorum. Vatandaşlarımıza hem ücretsiz sağlık hizmeti sunacağız hem de 1 Ocak 2017’den beri oluşmuş olan GSS prim borçlarını sileceğiz.”

ÇOK BÜYÜK AVANTAJ
“Gerek 2756 sayılı yasa kapsamında gerekse daha önce çıkmış olan yapılandırma kapsamında BAĞ-KUR prim borcu olan vatandaşlarımızın borçlarını istemeleri halinde sildik ve hizmetini durdurmuştuk. Bugün itibari ile vatandaşlarımız geçmişte durdurulmuş sürelerini ihya edebilirler. Bunun içinde Ocak ayı sonuna kadar başvurularını yapmak sureti ile geçmişte durdurdukları sigortalarını bir nevi satın alabilirler. Bunun için de yine E-devletten müracaat edebilecekleri gibi kurumumuza gelerek de yapabilirler. Geçmişte ki primlerin günümüze uyarlanmış haliyle söz konusu olabilir ki burada da vatandaşlarımızın çok büyük bir avantajı söz konusudur.”

YÜZDE 90’I SİLİNEBİLİR
“Bizim gerek prim alacaklarımızı gerek idari para cezası alacaklarında 31 Ağustos 2020 tarihi ve öncesine dair borçlar yapılandırma kapsamındadır. İdari ceza alacaklarında 31Ağustos 2020 tarihi ve öncesi olan borçların yapılandırmaya dahil edilmesi söz konusudur ve bu borçların yapılandırılmasında öncelik olarak idari para cezasının yüzde 50’sini siliyoruz. Primlerden farklı olarak böyle bir uygulama söz konusu anaparanın yüzde 50’sini siliyoruz geri kalan yüzde 50’nin gecikme faizini siliyor YİÜFE’ye göre hesaplama yapıyoruz. Yine bu yapmış olduğumuz peşin ödeme durumunda yüzde 90 siliyoruz taksitli ödeme durumunda da yüzde 50’sini YİÜFE tutarı kadar meblağı taksitlendirebiliyoruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.