Şizofren kardeşlerin evinden bir kamyon çöp çıktı!

Trabzon’da insanlık dramı elektrikleri kesilince ortaya çıktı

11 Şubat 2021 Perşembe 15:20
Şizofren kardeşlerin evinden bir kamyon çöp çıktı!

SONNOKTA SELAY SAYKAL - Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yaşayan Sıtkı ve Cengiz İskender isimli kardeş olduğu belirlenen kişilerin evlerinden kötü kokular geldiği ve çöp biriktirdikleri ihbarı yapıldı. Eve giden belediye ekipleri, 3 odalı evin neredeyse tamamının hurda ve eski eşyalarla dolu olduğunu gördü. Çöplüğe dönüşen ve kötü kokular saçan eşyalar çıkartılarak ev temizlendi. Evlerinden 1 kamyonet çöp ve eski eşya çıkarılan kardeşlere belediye ekiplerince yeni yatak ve battaniye verildi. Trabzon Valiliği ile İl Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne durum bildilerek, şizofreni hastası kardeşlerin daha iyi şartlarda bakımının sağlanıp tedavilerinin yapılması için destek istendi. 

MADDİ DURUMUMUZ YOK
Kardeşlerden Sıtkı İskender, elektriklerinin kesildiğini ve maddi durumlarının olmadığını söyleyerek, “Ben tedavi gördüm ama kardeşim görmedi. Kardeşim bana çok dayak attı, artık polisi çağırıyorum. Gidecek yeri de yok, gönderemiyorum. Maddi durumumuz yok. Kardeşimin tedavi olmasını istiyorum” sözleriyle yardım istedi.

Ortahisar Mahallesi’nde kiralık evde yaşayan ve şizofreni raporu bulunan Sıtkı İskender (49) ile Cengiz İskender (45) isimli kardeşlerin evlerinde kaçak elektrik bağlandığı tespit edildi. Elektriği kesmeye giden görevli, 3 odalı evin harabeye dönüştüğünü ve çevreye kötü kokular saçtığını görerek durumu Ortahisar Belediyesi’ne bildirdi. Belediyenin Sosyal Yardım İşleri ile Temiz İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, ihbarı değerlendirerek İskender kardeşlerin evine gitti. Kardeşlerden Cengiz İskender'in dışarıda olduğunu öğrenen ve Sıtkı İskender ile görüşen belediye görevlileri, evdeki hurdaya dönüşmüş ve sağlığı tehdit eden eşyaları çıkartarak çöp kamyonetine yükledi. Belediye ekipleri, evin elektriği kesildiği için karanlıkta flaşör yardımıyla temizlik yaptı. 1 kamyonet çöp ve hurda eşyanın çıkartıldığı evde, elektrik olmadığı için mum ışığında yaşayan kardeşlere yeni yatak ve battaniye verildi. Kardeşleri ertesi gün yeniden ziyaret eden belediye personeli, evi yıkayarak temizledi. Kardeşlere ayrıca belediye tarafından yemek yardımı yapılmaya başlandı. 

İNCELEME BAŞLATILDI
Ortahisar Belediyesi’nden yemek ve temizlik yardımı alan kardeşlerden Cengiz İskender’in, daha önce belediye personeline ve mahalledeki vatandaşlara saldırarak, getirilen yemekleri döktüğü ve temizlik için gelen görevlilerin eve girmesine izin vermediği öğrenildi. Geçmişte tedavi için yatırıldığı hastaneden kaçtığı öğrenilen Cengiz İskender’in saldırgan davranışları nedeniyle mahalle sakinlerince, daha önce emniyet güçlerine defalarca şikayet edildiği ifade edildi. Ortahisar Belediyesi, şizofreni raporu bulunan ve zor şartlarda yaşayan kardeşlerin daha iyi şartlarda bakımının yapılıp tedavilerinin sağlanması için konuyu Trabzon Valiliği ile İl Sosyal Politikalar İl Müdürülüğü’ne bildirdi. Valilik ile İl Sosyal Politikalar Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili inceleme başlattı.

15 GÜNDEN BERİ ELEKTRİK KESİK, KARANLIKTA KALIYORUZ
Çocuk yaşta geçirdiği felç nedeniyle bir bacağında yürüme engeli bulunan şizofreni hastası kardeşlerden Sıtkı İskender, toplamda 5 kardeş olduklarını fakat diğer 3 kardeşlerinin kendilerine yardım etmediğini söyledi. Kirada oturdukları evin sahibinin, maddi durumları olmadığı için kendilerinden para almadığını söyleyen Sıtkı İskender, “Biz ikimiz burada kaldık. Şizofreni hastalığım var. İlaç kullanmadığım zaman yoruluyorum. Gelen giden olmaz, kimsemiz yok. Elektrik parasını bile yatıramadım, 15 günden beri elektrik kesik. Mecbur kalıp elektriği kaçağa bağladım, kestiler. Karanlıkta kaldığımdan düşüyorum, ayağım yara oldu. Akşam karanlıkta düştüm belimi vurdum, çok ağrıyor. Mum parasını bile zor buluyorum. Bazen buluyorum, bulamayınca karanlıkta kalıyorum. Aç, susuz, soğuk, yemek yok, karanlıkta kalıyoruz. Babamdan kalan maaşı annem alıyor, onunla bölüşüyoruz ama yetmiyor. Parasız kalınca bazen tanıdıklardan istiyorum. Dilenci değilim, borç alıyorum” dedi.

‘BANA DAYAK ATIYORDU, KARDEŞİMİN TEDAVİ EDİLMESİNİ İSTİYORUM’
Kendisi gibi şizofreni hastası olan kardeşiyle aynı evi paylaşmak zorunda olduğunu söyleyen Sıtkı İskender, kardeşinin alkol bağımlılığı olduğunu, ve hem hastalık hem de bağımlılıkla mücadele ettiğini ifade etti. Kardeşi Cengiz İskender’in şiddetine uğradığını anlatan Sıtkı İskender, “Kardeşim şizofreni hastası olduğu için yemeklerde birşeyler gördüğünü söyleyerek döküyordu. Onun yüzünden ben aç kalıyordum. Bana saldırıyor, dayak atıyordu. Artık saldırınca polise haber veriyorum, alıp götürüyorlar. Kimseyi yok ne yapayım, sokakta mı kalacak. Tedavi olmasını çok istiyorum ama beceremiyorum. Yapabilsem onu Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde alkol tedavisi görmesini istiyorum” sözleriyle yetkililerden yardım istedi.

Son Güncelleme: 11.02.2021 15:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.