Süper meyve Aronya gelir kapısı oldu.

Birim alandan getirisi yüksek olan bir meyvedir. Özellikle Bağırsak tümörü, beyin tümörleri, pankreas ve mesane kanserlerine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır . Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kalp krizi riskini düşürür. İçerdiği antioksidan özelliğinin yüksek olması, bir çok hastalığa karşı alternatif tıpta takviye edici gıda olarak kullanılması bu ürüne olan ilgiyi artırmaktadır.

09 Şubat 2021 Salı 10:44
Süper meyve Aronya gelir kapısı oldu.

Ziraat Odası Başkanı Sn. Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Aronya meyvesi üretimiyle ilgili şunları belirtti: Üreticilerimizin gelirlerinin artırılmasına yönelik çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz. Bölgemizde yetiştirilebilecek yeni çeşitleri araştırıp üreticilerimize tavsiye ediyoruz. Gönüllü olarak bu işi yapabilen üreticilerimiz bizlere başvuru yapıyor. Bizlerde onlara her konuda destek oluyoruz. Aronya meyvesini ilçemize getirip uygulayan yetiştiren ilk üreticimiz Tayfun KANDAZ Bey oldu ve ilk olarak 2 dönüm arazide aronya yetiştiriciliğine başladı. Daha sonra Ziraat Odası, Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi’nin katkılarıyla ilçemizde 30 dekarın üzerinde yeni bahçe tesis edildi. Ayrıca 20 dekarın üzerinde üreticilerimizin kendi girişimleri ile bahçe tesis edildi. Şu an yaklaşık 50 dekarın üzerinde aronya bahçesi bulunmaktadır. Hedefimiz bu alanları daha da artırmaktır. İkinci yılından itibaren ürün veren bitki ilk meyve hasadında dönüme yaklaşık 0,5- 1 ton arasında ürün vermiş ve üreticimiz kilosunu 50 TL’ den satmıştır. İlçemizde fındığa alternatif olarak düşündüğümüzde dekara/dönüme getirisi en yüksek üründür. Bizler istiyoruz ki üreticimiz kazansın bölge insanımız kazansız, refahı yükselsin. Dekara yaklaşık 250-375 adet fidan dikilmektedir. Dikim mesafesi 2x1 m, 1.5x3m , 2x3 m , 1.5x4 m gibi yerin durumuna göre yapılmaktadır. Çeşit olarak Nero ve Viking çeşitlerinin bölgemiz için uygun olduğu görülmüştür. 5 yaşından sonra ekonomik verime geçen aronya bitkisi ortalama bitki başına 5-15 kg , dekara yaklaşık 5 ton gibi ürün verebilmektedir.

Fidan maliyetini göz önüne aldığımızda işletme ilk kurulum maliyeti yüksek olmaktadır. Bizler en azından fidan maliyetini azaltmak için bir çalışma içine girdik. Bu kapsamda Akçaabat Ziraat Odası teknik hizmetler birimi mühendislerimiz, ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR , ziraat mühendisi Ümmühan Feyza KARA ‘nın öncülüğünde çelikle aronya fidanı üretmek için çalışmalara başlanıldı. Stajyer ziraat mühendisi Ömer Faruk EYÜPOĞLU’da çalışmalara katıldı.

Ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi. İlk olarak üretim alanını genişletmek isteyen aronya üreticimiz Tayfun KANDAZ Beyin işletmesinde kendi fidan ihtiyacını karşılamak için çelikle aronya fidanı üretmek için gerekli hazırlıklar yapıldı. Öncelikle sera içerisinde aronya çeliklerini içine dikeceğimiz ahşap tezgahlar yapıldı ve buralara perlit konularak çeliklerin dikileceği yastıklar oluşturuldu ve bir miktar ıslatıldı. Aronya sürgünlerinden gözleri şişkin olanlardan 3-4 göz olacak şekilde (20 cm civarı) çelikler kesildi. Bu çelikler daha önceden hazırladığımız içerisinde 2000 ppm lik IBA ( İndol Bütirik Asit) bulunan çözeltiye (köklendirme asiti ) 1- 1,5 cm’lik kısmı 10 saniye bandırılıp daha önceden hazırladığımız perlit dolu yastıklara 5’er cm arayla dikimi yapıldı. Yaklaşık 3 ay sonra kök gelişimi sağlanmış çelikler 2 ölçek toprak , 1 ölçek kum, 1 ölçek torf ve 15-15-15, 20-20-0 gibi kompoze gübre ya da yavaş salınımlı gübre karışımı ile hazırlanmış poşetlere alınmalı burada gelişimi tamamlandıktan sonra fidanlar araziye dikilmelidir. Bu şekilde hem fidan maliyetini düşürmüş olacağız hem de istediğimiz meyvelerden çelik köklendirme yöntemi ile fidan sahibi olmuş olacağız.

Son Güncelleme: 09.02.2021 10:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.