TEMMUZ AYI ZAMMI YÜZDE 5,75 OLDU

TÜİK tarafından açıklanan Haziran Ayı tüfe artışının yüzde 1,13 açıklanması sonucunda, emeklilerimize yapılan zam yüzde 5,75 olarak uygulanacak.

03 Temmuz 2020 Cuma 15:39
TEMMUZ AYI ZAMMI YÜZDE 5,75 OLDU

TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada ,Temmuz ayı zamlarını değerlendiren TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, devletin bir kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon hesaplanması, beklentilerimizin altında kalmıştır. Emeklinin harcamaları olan kira, elektrik, doğalgaz, su ve gıda harcamalarındaki yüksek artışları TÜİK’in hesaplamasında göremiyoruz. Tüfeye endeksli emekli zamlarının koruyucu özelliği kalmadığından, bu artış sisteminin değiştirilmesini talep ediyoruz. Açlık ve yoksulluk göstergelerine göre, geliri düşük kalan emeklilerimizin taban aylığının asgari ücret ile eşitlenmesini istiyoruz. Yüzde 5,75 emekli aylıklarına yapılacak zam, aylıkları düşük grupta yer alan emeklilerimize katkısı sınırlı olacaktır. 1500 TL aylık alan bir emeklimizin aylığına yansıyacak artış 87 TL olacak. Altı aylık dönemde emeklilerimizin harcamalarında sadece mutfat, kira, elektrik, su ve doğalgaz giderleri 250 TL artmıştır. Enflasyon hesaplamasında ciddi bir eksiklik var. Fiyat artışları bilimsel ve gerçeği yansıtacak bir hesaplamaya dönüşmediği sürece, tüfeye endeksli zamla ve yüzde artışlar emeklilerimizi korumadığını yaşayarak görüyoruz. Yüzdeli zamlar yerine SEYYANEN zamlar yapılmasını istiyoruz. Harcamalarımızın karşılığını yüzdeli artışlarda bulamıyoruz.
2000 SONRASI EMEKLİLERİMİZİN İNTİBAKLARI YAPILMALI !
Tüfe oranına göre emekli aylıklarına yapılan artışların 2000 sonrasında emekli olanları yeterince korumadığına dikkat çeken Şube Başkanımız Burhan Bayraktar, “emeklilerimizi koruyacak yeni bir artış sistemi getirilmelidir. Emekli aylığı düşük kalanlar yüzdeli zamlar ile mağdur edilmektedir. Yüzdeli zamlar yerine seyyanen artışların yapılması daha adil bir uygulama olacak, emekli aylıkları arasındaki farklılıkların kapatılmasına katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.2000 sonrasında emekli olanların prim kazançlarının ve prim ödeme gün sayılarının 2000 öncesi emeklilere göre yüksek olmasına rağmen, emekli aylıklarının düşmesine çözüm getirilimelidir. Bu nedenle, 2000 öncesi emeklilerimize yapılan intibakın aynı şekilde 2000 sonrasında emekli olanlara da
uygulanması, devletimizin bir görevi gibi değerlendirilmelidir. Sosyal güvenlik sistemimiz, devletimizin güvencesindedir. Devletimizin emeklilerimiz arasında ayrım yapmayacağına olan inancımız tamdır. 2013 itibariyle 6283 sayılı İntibak Kanunuyla 2000 sonrasında yapılan iyileştirmelerin aynı şekilde 2000 sonrasında emekli olanlara da uygulanmasını bekliyoruz. Uzun yıllar alın teri döken ve ülkenin kalkınmasında ve eserlerinde emeği olan emeklilerimizin haklarının teslim edilmesini istiyoruz.
EMEKLİLERİMİZİN DİKKATİNE!
Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şubemize ait WEB sayfamız ile emeklilerimizin talepleri ve çözüm önerileri gündeme getirilmektedir. Emekli haberleri ve araştırmaları ile Derneğimizin etkinliklerini Google (tuedtrabzon.org) yazarak WEB sayfamızdan takip edilebilir. Sitemizle, üye emeklilerimizden gelen sorulara sosyal güvenlik uzmanlarımız yardımcı olmaktadır.

Son Güncelleme: 03.07.2020 15:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.