Tercihimiz değil vazgeçilmezimiz

Ferrero Fındık Türkiye Genel Müdürü Bamsı Akın, “Ferrero’nin muhteşem ürünlerinin kalbinde Türk fındığı vardır. Türk fındığı bizim için bir tercih değil vazgeçilmezdir” dedi.

01 Ağustos 2019 Perşembe 14:22
Tercihimiz değil vazgeçilmezimiz

Ferrore Fındık Ordu Ulubey Model Bahçesinde ‘Bahçe Günü Etkinliği’ gerçekleştirdi. Damla sulama, gübreleme, bahçelerde görünen hastalık, budama ve ilaçlama hakkında uzman mühendisler tarafından bilgilendirme yapılırken, basın mensuplarının da soruları yanıtlandı. Ayrıca hasat için uygulanan file sistemi de görücüye çıktı. Bölgede yaşanan iklim değişikliğinin dikkat çekildiği tanıtımda damla sulamanın önemi üzerinde duruldu. Fındık bahçelerinde görünen hastalıklar konusunda bilgiler verilirken, kış döneminde görünen bir hastalığın fındığa yüzde 40 ila 50 oranında zarar verebileceği ifade edilebilirken, bu böceğin dal üzerinde 4-5 adetken elle, ancak daha fazla olduğunda makine ile müdahale edildiği belirtildi.



FINDIK KURDU MÜCADELESİ

Fındık kurdu ile mücadelenin kesinlikle ilaçla yapılması gerektiği ifade edilirken, kokarca ve küllenme hastalığını önleme konusunda bilgiler verildi. Budama konusunda da bilgiler veren mühendisler, “Bitkinin ömrünü artırmak için budama uygun şartlarda yapılmalı. Bahçelerde ortalama 4 ila 8 arasında dal olması idealdir” dedi. Budama işleminin budama makası ve budama testeresi ile yapılması gerektiği, bölgemizde kullanılan balta gibi aletlerin kullanılmaması, çünkü bu durumun kalite üzerinde etki yarattığı belirtildi. ‘Çok dal çok verim demek değildir’ ifadelerinin kullanıldığı etkinlikte üreticinin ilk başlarda bu söyleme tepki gösterdiği söylendi. Ancak daha sonra verimde gördükleri etki sonrası bu sistemi uygulamaya başladıkları ifade edildi.
 


ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRILAMAZ

Olgunlaşan fındıkların yerden toplanması için file sisteminin kullanıldığı belirtilirken, bu sistemin yere dökülen fındıkların hasada kadar beklerken çürüme gibi durumlar önlediği, ayrıca fındığın yerden nem ve hastalık kapmasını engellediği dile getirildi. Ayrıca fındığı toplamak içinde kolaylık sağladığı, ister file üzerinden makine ile ister direk fileyi toplayarak hasadın alınabileceği söylendi. Ferrore Fındık'ın sosyal faaliyetleri ile ilgili bilgiler de  verilirken, çocuk işçilik ile mücadele edildiğine de vurgu yapıldı. 16 yaşından gün almamış işçilerin çocuk işçi sayıldığı için çalıştırılamayacağı belirtildi. Yabancı işçilerin İŞKUR'a giderek çalışacakları yeri ve işverenini bildirmek şartı ile 90 gün çalışabilecekleri ifade edildi.
 


 

İHRACAT KADAR ÖNEMLİ

Yemekte konuşma yapan Ferrero Fındık Türkiye Genel Müdürü Bamsı Akın, “Ferrero’nin muhteşem ürünlerinin kalbinde Türk fındığı vardır. Türk fındığı bizim için bir tercih değil vazgeçilmezdir. Fındığın nasıl kullanılacağı ve üretileceği ihracatı kadar önemlidir. Ferrero ve Türkiye için fındık vazgeçilmezdir. Yapmış olduğumuz yatırımları arttırarak yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Etkinlik horon ve kolbastı gösterisinin ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 02.08.2019 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.