Terzilik gelişecek

Terziler Odası Başkanlığına aday olan Ali Kemal Kalfaoğlu: “Odamızın yönetimine bir dönem için talibim. Gelişmesini sağlamak için görev istiyorum. Başarısız olduğuma kanaat getirilmesi durumunda o an yönetimden istifa ederim.”

08 Ocak 2018 Pazartesi 09:50
Terzilik  gelişecek

Trabzon’da oda seçimleri tam gaz devam ediyor. Trabzon Terziler ve Çeyizciler Odası başkanlığı seçimleri ise 11 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilecek. Odanın 33 yıldır başkanlığını yapan Temel Koç’a karşı adaylığını açıklayan Ali Kemal Kalfaoğlu,  adaylığını, hedeflerini, projelerini anlattı. İşte Kalfaoğlu’nun o açıklamaları:

Kısaca sizi tanıyabilir misiniz?

28 yıllık ticaretçiyim. Bunun on bir senesi sayacılıkla geçti. 17 yıldır triko nakış işletmeciliğiyle uğraşıyoruz. Mesleğim haricinde siyasi parti yönetimlerinde bulundum. Hayrat Terziler Odası disiplin kurulunda bulundum. Trabzon Minibüsçüler ve Otomobilciler Odası kuruluşunda bulunup servisçiler Odasında 2-3 yıl yöneticilik görevinde bulundum. Şimdi ise 11.1.2018’de yapılacak olan Trabzon Terziler Odası Başkanlığına aday oldum. Başını benim çektiğim listemde Asuman Özgümüş, Zafer Sağ, Zeki Kocabaş, Cemil Mısır, Muhammet Usta, Muhammet Karaman yer alırken disiplin kurulunda Açelya Semra Gültekin, Lütfü Köksal Kurt ile İlkay Yıldırım bulunuyor.

Trabzon’daki terzilerin genel sorunlarını anlatır mısın?

Sözlerimin başında şunu diyeyim şu an itibarıyla odamız üyelerinin durumları içler acısı. Aslında esnafımızın kafası çalışıyor. Hatta halk deyimiyle zehir gibi diyeyim. Ancak bu esnaflarımızı Trabzon dışına çıkartıp İstanbul’da düzenlenen bir tekstil fuarına, makine fuarına götüremiyoruz.

Göreve geldiğinizde neler gerçekleştireceksiniz?

Seçimi kazanıp listemizle göreve geldiğimizde her yıl olmazsa iki yılda bir iftar yemeği vereceğiz. Maddi durumu iyi olmayan arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını gerek terziler odası gerek dışardan sağlayacağımız imkânlarla karşılayacağız. Bu ihtiyaçları gerek makine olur gerek başka türlü ihtiyaç olur fark etmez.  Elimizden geleni yapmaktan geri durmayacağımıza terzi esnafımıza söz veriyoruz. Makine, araç, gereç teminini terziler olarak aramızda güç birliği yaparak karşılayacağız.  

Trabzon Terziler Odasının içinde bulunduğu durumu anlatır mısınız?

Terziler Odası bir milyon lira bulup seçim yapamıyor. Odamızda neden 40 – 50 bin lira para olmasın. Kirası yok. Ama kasasında bir kuruş para yok. Sebebi; başkanı birilerinin yönlendirmesinden kaynaklıdır. Odamızın 400 civarı üyesi var. Yılda yüz bin lira geliri olan bir yerdir. Oda yönetimi bana konfederasyondan para istedik bize seçim yardımı yapmadı genel kurul için TESOB Başkanı Metin Kara’dan bin lira seçim masrafları olarak para aldık. Onlar bu gerçeği söylediler ben dinlerken utandım. 400 civarı üyesi olan oda para dilenir mi. Ben bana bu gerçeği söyleyenlere 30 yıldır görevdesiniz. Her yıl bin lira biriktirseydiniz şimdi 30 bin lira ederdi dedim. Maalesef ki kasada bir kuruş yok. Ne garip gerçektir dedim. Seçimi aldığımızda ilk dönemde Trabzon Terziler Odası’nın nasıl bir yere geleceğini herkes görecek. Listeme % 100 güveniyorum. Rabbim nasip ederse göreve geleceğin. Göreve geldikten sonra odamız gene aynı durumda kalırsa yönetimde bir gün durmam istifamı veririm. 2 kere 2 = 4 eder başka netice bilmem.

Terziliğin geliştirilmesi için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Elimizden gelse terzilerimiz için her şeyi yapmaktan geri durmayız. Maraş örneği ortada. Terziler birlik olup büyük atölyeler kurmuşlar. Biz bu örneği Trabzon’a getirirsek Ankara, İstanbul, İzmir’den iş alırız. Üretim yaparız. Şimdi terziler tek tek dağılmış dışarıdan iş alacak gücü de yok. Pantolon paçası, gömlek kolu dikerek idare etmeye çalışıyorlar. Bir kooperatip olarak birleşilse hem malzeme daha ucuza alınır hem devletin makine desteğinden yararlanılır. Hem esnaf daha çok para kazanır. İlimizde huzur olur, bereket olur böyle düşünüyorum.

Çırak sorununa nasıl çözüm getireceksiniz?

Çırak yetiştirme konusunda ehil kişiler olmalı. Sanat okullarından öğrenciler buraya geliyor. Öğretmenleri terzilik hususunda bir şey bilmiyor ki öğrencisini eğitsin. Bize gelen öğrencilere ne yaptıklarını sorduğumda bir şey bilmediklerine şahit olurken öğretmenlerinin öğrencilerinin sırtından para kazanabilmenin hesaplarını yaptıklarına şahit oluyorum. Bu konuyu okulların müdürleriyle görüştüm. Gerçekleri söyledim. Mesleki ve Sanat eğitimi veren okullara ağırlık verilmesi lazım. Adamımsın mantığıyla iş yürümez. Yeni terziler okuldan yetişmeli esnafımızın çırağa verecek ücreti yoktur. Okullarda da öğrencileri kalifiye öğretmenlerle yetiştirdiniz mi öğrenciler mücevher olur. Geleceğin ustaları, patronları olurlar. Biz bunlara gereken desteği vereceğiz.

33 yıllık başkana karşı yarışacaksınız. Ne düşünüyorsunuz?

Seçimi kazanamazsam işimde ekmeğimi kazanmaya devam edeceğim. Benim terziler odası başkanlığına seçilmem demek işimden maddi anlamda kaybım demektir. Oradan bir menfaatim yoktur. Destekçilerime de hizmet için göreve talip olduğumu söyledim. Kanunen bana bir lira maaş vermeyi sağlamalarını istedim. Göreve bir dönem için talibim. Odamızı bir yerlere ulaştırabilmek için bu göreve talibim. Her türlü madi ve manevi zararı göze aldım. Milletin Rabbim bunu becerenlerdenb razı olsun odamız bir yerlere geldi demeleri için göreve talibim. Bunu görmeyi arzuluyorum. Başarısız olduğuma terziler kanaat getirdikleri gün görevi bırakırım bunda sıkıntı yoktur. Bu düşüncelerle tüm meslektaşlarıma saygılarımı sunuyorum…

sonnokta gazetesi 

Son Güncelleme: 08.01.2018 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.