Toki konutlarındaki imalat hatası yangına davetiye çıkarmıştır

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ,toki konutlarındaki imalat hatası yangına davetiye çıkarmıştır

13 Mart 2019 Çarşamba 09:50
Toki konutlarındaki imalat hatası yangına davetiye çıkarmıştır

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ,Sürmene İlçemizde bulunan TOKİ 2.Etap Konutlarında çıkan yangın yürekleri ağızlara getirmiştir.Yaklaşık 150 vatandaşın yaşadığı B blokta çıkan yangın nedeniyle 22 dairede yaşayan vatandaşlarımız büyük mağduriyetler yaşamış, 11 daire oturulamaz hale gelmiştir. 10 vatandaşımız ise dumandan etkilenerek hastaneye kaldırılmıştır.Bu talihsiz ve bir o kadar da göz göre göre gerçekleşen olay nedeniyle kış şartlarında onlarca vatandaşımızın evsiz kalmıştır.Tek tesellimiz can kaybı olmayışıdır.

Ayrıca yangına müdahale için gelen itfaiye ekiplerinin yetersiz kaldığı, merdivenlerin 11 katlı binanın ancak 5. Katına kadar uzanabildiği ifade edilmiştir.Olay ilk etapta basit bir yangın gibi gözükse de aslında çok daha vahim sonuçlara yol açabilecek, net olarak imalat hatasından kaynaklı bir yangın olduğu ortaya çıkmıştır.

İtfaiye ekiplerinin olay mahallinde tuttuğu yangın raporuna göre;"Kalorifer kazanından çıkan kıvılcımların baca içerisindeki birikintiler nedeniyle ilk etapta bacada yangına sebep olduğu, bacaya çok yakın ve korunaksız halde bulunan elektrik kabloları ve panoların aşırı ısıdan dolayı alev aldığı ve yangının büyüdüğü" ifade edilmektedir.Tutanaktaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere yangın olayı net olarak hatalı elektrik tesisat imalatı nedeniyle ortaya çıkmıştır.Bina içinde yapılan incelemeden de görüleceği gibi, binaların elektrik tesisatları kalorifer kazan borularına temas edecek şekilde döşenmiştir. Kızgın kazan borularının bu kabloların tutuşmasına neden olduğu aşikardır.

Ayrıca, elektrik tesisatında yangına ve ısıya dayanıksız kablolar kullanılmıştır.Burada yapılan hatalı imalat adeta yangına davetiye çıkarmıştır!Yani yangının tek ve temel sebebi yapımcının imalat hatasıdır.Ortada büyük bir ihmal söz konusudur. Tek teselli bu ihmalin can kaybına neden olmadan sadece maddi hasarla sonuçlanmış olmasıdır.Bu ihmal nedeniyle vatandaşlarımızın hayatları göz göre göre tehlikeye atılmıştır.

2015 yılı Kasım ayında teslim edilen, 127 dairenin bulunduğu 3 bloktan oluşan 2. Etap TOKİ Konutlarında daha önce de birçok kez yangın felaketlerinin yaşandığı bilinmektedir.

3 ay önce C Blok’un çatısında yine elektrik tesisatı nedeniyle çıkan yangında 25 vatandaşımızın mahsur kalmıştır. Vatandaşlar, 2014 yılında daha inşaat aşamasındayken yine A Blok’ta elektrik aksamından kaynaklı yangın olayının yaşandığını belirttiler.

Temel soru şudur,

Bu binalar bu şekliyle vatandaşlara nasıl teslim edilmiştir?

Bu binaların kesin kabulü nasıl yapılmıştır?

Bu konutlar vatandaşlara teslim edilmeden önce hiç mi kontrol edilmemiştir?

Bu soruların cevapları verilmeli ve bu ihmalin sorumluları ortaya çıkarılmalıdır.

Yetkililere çağrımızdır.

TOKİ’nin imal ettiği binaların tamamı kapsamlı bir şekilde kontrolden geçirilmelidir.

Sürmene 2. Etap TOKİ Konutlarında yaşayan vatandaşlarımıza vakit kaybetmeden gerekli yardımlar yapılmalı, vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilmeli ve bundan sonra olması muhtemel elektrik tesisat yangınlarını önlemek için gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır.

Çıkan yangın nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın maddi zararlarının karşılanması, evsiz kalanların barınma ihtiyacının karşılanması ve vatandaşlarımızın sahipsiz bırakılmaması için konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Ayrıca Sürmene ilçemizdeki itfaiye ekipleri sayıca arttırılmalı ve kullandıkları ekipmanlardaki yetersizlikler acilen giderilmelidir.

Bu yaşananlardan ders alınmaz ve gerekli önlemler alınmazsa vahim sonuçlar doğurabilecek yeni felaketlerin yaşanabileceği endişemizi kamuoyuyla paylaşıyor, yetkilileri acilen gerekli tedbirleri almak için göreve çağırıyoruz.

Son Güncelleme: 13.03.2019 10:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.