Trabzon Barosu 24 Haziran seçimini değerlendirdi

Trabzon Baro Başkanı Avukat Sibel Suiçmez ,24 Haziran'da gerçekleştirilen seçimde yaşanılan sorunlar Trabzon'umuzda sonucu etkileyecek düzeyde değildir dedi.

27 Haziran 2018 Çarşamba 14:06
Trabzon Barosu 24 Haziran seçimini değerlendirdi

Trabzon Barosu Seçim Hukuku ve Seçim Güvenliği Komisyonu bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde, 24 Haziran seçimleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.  Komisyon adına konuşan Baro Başkanı Avukat  Sibel Suiçmez,24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili seçimleri nedeniyle, seçimlerin seçim hukukuna uygun ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla Trabzon Barosu Yönetim Kurulu kararıyla Seçim Hukuku Ve Seçim Güvenliği Komisyonu kurulmuştur. Komisyon kurulma kararı aldıktan sonra ilimizde il başkanlığı olan tüm siyasi partilere yazı yazarak, partilerince komisyonumuza bir avukat vermelerini ve yine irtibat kuracak seçim görevlisinin irtibat numarasının verilmesini talep edilmiştir.Oluşturulan komisyonumuzda yaklaşık 50 avukat görev almıştır. Komisyonumuz seçim günü 05:30’dan değe 01:00’a kadar çalışmıştır. Trabzon Barosu olarak komisyonumuzda görev alan avukatlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalar esnasında Avukatlarımıza yardımcı olan sandık başkanlarına sandık görevlilerine, il ve ilçe seçim kurullarına ve adliye personelimize ayrıca teşekkür ediyoruz.Komisyon üyesi avukatlar tarafından il merkezi ve ilçelerde seçim izlenmiş, gelen ihbarlara ve sorulara karşı çözüm üretilmiş ilçe seçim kurulları ile seçmenler arasında koordinasyonun sağlanmasına yardımcı olunmuştur. Sorunların ısrarla devam ettiği yerlere de avukatlarımız bizzat giderek sorunu yerinde çözmeye çalışmışlardır. Sandıklar kapandıktan sonra da il ve ilçe seçim kurullarında gözlemci sıfatıyla oyların sayımı takip edilmiştir.Seçim süresince ilimizde karşılaşılan sorunlara ilişkin komisyonumuzca hazırlanacak rapor en kısa zamanda tüm siyasi partilere, Trabzon Valiliğine ve İl Seçim Kuruluna ulaştırılacaktır.

Ancak bugün aslında genelgeye uyulduğunda sorun olmayacak ancak genelgeye uyulmaması veya genelgenin yanlış anlaşılması nedeniyle komisyonumuza intikal eden birkaç sorunu kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

1- Sandık görevlilerinin eğitilmelerine rağmen tutanaklarını eksik tuttukları gözlemlenmiştir. Bu bu durum tutanakların aktarımında gecikmeye yol açmıştır.

2- “Seyyar sandık” olayı konusunda vatandaşın yeterince bilgilendirilmediği ve bu nedenle seyyar sandık uygulamasının yanlış anlaşıldığı gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda vatandaş sabit sandıkların taşınmasını ve oyunu bu şekilde atmayı ısrarla talep etmiş, buda gerginliğe ve genelgeye aykırı uygulamalara yol açmıştır. Genelge 135/2 nin vatandaşa anlatılması gerekmektedir.

3- Engellilerin oy kullanmasına ilişkin 135 sayılı genelgenin 32. maddesinin, yani refakatçi ile oy kullandırılması hükmünün vatandaşlar tarafından genelgeye aykırı şekilde uygulanmasının ısrarla talep ettiği gözlemlenmiştir. Genelgeye uygun hareket eden sandıkların üzerinde baskı uygulanmaya çalışılmıştır.

4- Okuma- yazma bilmeyen kişilerin oy kullanması durumu genelgenin 33 maddesinde çok açıkken, vatandaşlar refakatçi ile oy kullanma konusunda ısrarcı olmuş ve bu konuda ihtilaflar yaşanmıştır. 

5- Az olmakla birlikte mükerrer oy kullanımı, yanlış sandıkta oy kullanımı gözlemlenmiştir.

6- Tüm uyarılara rağmen bazı sandıklarda oy pusulalarının mühürlenmesinin unutulduğu, fark edildiğinde eksikliğin giderildiği gözlemlenmiştir.

7- Birçok sandıkta müşahitlerin sandık alanına engellenmeye çalışılmış, bu konuda Seçim Kurulu devreye girmek zorunda kalmıştır.

8- Bazı okullarda muhtarların seçmen kâğıdı dağıtmak için masa açtığı ve bu esnada yönlendirme yaptığı gözlemlenmiştir. Bu hususta da seçim kurulu devreye girmiştir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere genelge hükümlerinin gerek sandık kurulları gerekse vatandaş tarafından yeterince bilinmediği, bu nedenle de sorunların ortaya çıktığı görünmektedir. Halkı bilgilendirmek ve seçim görevlilerini eğitmek hususunda komisyonumuz görev almaya hazırdır. Trabzon Barosu olarak 24 Haziran Seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve seçilen 27. Dönem milletvekillerini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. Trabzon’dan seçilen tüm milletvekillerimizi kutluyoruz.Kadın milletvekili sayısını yetersiz bulmakla birlikte, ilimizden bir kadın milletvekili olarak Sayın Bahar Ayvazoğlu’nun seçilmesini önemli buluyoruz. Meslektaşımız Avukat Sayın Salih Cora’nın seçilmesinin de ilimizdeki adalet sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağına inanıyoruz. Söz konusu Trabzon olduğunda, sorunların çözümünde Trabzon’dan seçilen AKP, CHP, İYİ PARTİ Milletvekillerinin birlikte hareket edeceğini ümit ediyoruz.Yapılan seçimin ülkemize fayda getirmesini diler, ilimizde seçilen Milletvekillerimizi ilimiz için başarılı çalışmalar yapması temennisiyle kutluyor, başarılar diliyoruz. Bizden görüş ve yardım istedikleri her konuda, Trabzon Barosu olarak birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.dedi.

Son Güncelleme: 27.06.2018 14:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.