Trabzon Barosu'ndan çağrı

Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ,17 Şubat 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun’un 94.Yıl dönümünde herkesi medeni kanun kazanımlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz dedi.

17 Şubat 2020 Pazartesi 12:43
Trabzon Barosu'ndan çağrı

Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ,17 Şubat 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun’un 94.Yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.Suiçmez,17 Şubat 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun’u; çok hukukluluğu kaldıran, yurttaşların haklarını güvenceye alan, kadını erkekle birlikte eşit ve özgür birey-yurttaş yapan, çağdaşlığı ve laikliği esas alan, Cumhuriyetimizin hukuk alanındaki en büyük devrimidir.

Türk Medeni Kanun’u Laikliği, kadın-erkek eşitliğini, kadın ve erkeğin özgür, eşit yurttaş olduğunu, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ilkesini hukukumuza yerleştirmiştir.

Bağımsızlık savaşımızın ve Cumhuriyet Devrimlerimizin çok önemli bir yansıması olan Türk Medeni Kanunu özellikle kadın haklarının güvencesi olmuştur. Kadınlar; evlenme, boşanma, malvarlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar bakımından erkeklerle eşit yurttaş konuma gelmişlerdir. Tek eşliliğin ve Resmi nikâhın kabulü, hâkim kararıyla boşanma, evlilik yaşı, erkeklerle eşit miras payı gibi düzenlemeler sonucunda kadınlar, eşit ve özgür birey olma konusunda çok önemli kazanımlar elde etmişlerdir.

Günümüzde; Medeni Kanun’un kabulüyle elde edilen kadın kazanımlarını yok sayan söylem ve yasal değişiklikleri endişeyle ve dikkatle takip etmekteyiz.. Anayasamızda yer alan Laiklik ilkesini göz ardı eden gelişmeler, en çok kadınların mağdur olmasına yol açmaktadır. Kadını eşit ve özgür bir birey-yurttaş olmaktan uzaklaştıracak söylem, uygulamalar ve yasal düzenlemelerden geri durulması Anayasal bir zorunluluktur.

Trabzon Barosu olarak; Türk Medeni Kanun’un kabulünden bugüne kadar elde edilen kadın hakları kazanımlarından geriye dönüşe yol açacak söylem, eylem ve yasal değişikliklere karşı, Cumhuriyetimizin kurucu felsefesine bağlı kalarak mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ederken, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve saygıyla anıyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.