Trabzon'da tarih gün yüzüne çıkacak!

Trabzon’da tarihi gün. Bahçecik’te bulunan İçkale’de tarihi arkeolojik kazılar başlıyor. 5 İmparatorluğun kalıntılarının bulunduğu sur içinde yapılacak kazı ile Trabzon’un tarihi gün yüzüne çıkacak

27 Ağustos 2021 Cuma 19:28
Trabzon'da tarih gün yüzüne çıkacak!

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Zağnos Vadisi içinde bulunan İçkale’de yapılacak Arkeolojik Kazı için Protokol imzalandı. Bahçecik Mahallesi rampası yanında bulunan İçkale Camiinin hemen yanında başlatılan kazı çalışmaları için imzalanan protokol törenine Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu, Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım katıldı. 
Yapılan törende ilk olarak KTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Yavuz, kazı çalışmaları hakkında genel bilgiler verdi. 

Prof. Dr. Yavuz, “Trabzon için Türkiye için tarihi bir gün. Bir kentin bilinmeyen tarihini, kültürünü, ortaya çıkarmak için arkeolojik kazı çalışmalarına başlıyoruz. 

İMPARATORLUKLARIN KALINTILARI
Roma, Bizans, Trabzon ve Osmanlı İmparatorluklarına ait kalıntılar olduğunu şüphesiz söyleyen ilk bizler değiliz. Araştırmacılar, burada arkeolojik kazıların yapılması gerekli olduğunu kayda geçirmişlerdir. 
Geride kalan 100 yıla aşkın sürede bu tespit ve talep karşılık bulamadı. 
Trabzon’un tarihi açısından kayıp yıllar olmuştur”
 dedi. 

5 BİN METRE KARESİ BOŞ, GERİ KALANI KAMULAŞTIRILMALI
Kazı yapılacak alanın 20 bin metre karelik bir alana sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Kazı yapılacak 20 bin metre karelik alana sahiptir. Bu alanın 5 bin metre karesi boş sahadır. Önümüzdeki 5 yıl süreyle bu çalışmaların boş alanda yapılmakta. 
Geri kalanın sahanın zamanla kamulaştırılması, iç kalenin tamanında yapılmasıyla mümkün olacaktır. 
Mimari ve kalıntılar, küçük buluntular, daha sonra hazırlanacak Arkeopark müzesi ile yerli ve yabancıların ziyaretine sağlanacak. 
Arkeopark Projesi kapsamında oluşturulacak, sergi ve dinlenme, toplantı alanları ziyaretçilerin sayısını arttıracaktı” 
dedi. 

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise, Trabzon için tarihi bir gün olduğuna dikkat çekerek, “Bu protokolde bizlere ne görev düşerse hepsine hazırız. Şehrimize sadece Sümela değil, sur içini de ilave edelim” dedi.

TRABZON’A 2. SÜMELA… 
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Milattan önce 2 binlik zaman diliminde, bugüne kadar bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Trabzon’da böyle bir alanın mahrum bırakılması üzücü bir durumdu. 
Biz bu konuda 2014 yılında ki seçim çalışmalarında Trabzon’a bir gayret ortaya koyacağımızın sözünü verdik. Ancak hal ve şartlar buna el vermedi. Bu dönemde sağ olsun göreve geldiği andan itibaren bu konularda büyük hassasiyet gösteren Büyükşehir Belediye Başkanımızla bu hususu paylaştığımızda büyük bir heyecan ve gayretle şu an ki programın motivasyonunun sağlayanların en başında geliyor. 
Ticaret odamız, üniversitemiz payda oldu. Ne mutlu böyle bir üniversitemiz var. 

Yukarı Hisar bölgemiz, Roma,Bizans, Kommenos, Osmanlının bulunduğu bu bölgenin bırakın kazı çalışmalarını, başlı başına açsak rehabilite etsek, 2. Sümela olarak şehir adına kazanım olacak. 
Yabancı turistler gelip ziyaret etmek istiyorlar. Çok çok önemli, buluntulara ve kalıntılara bu kazı çalışmalarında rastlanacak. Onlarla beraber bu tarih gün yüzüne çıkacak. Trabzon’un çok büyük kazanamı olacak”
 dedi.

Son Güncelleme: 30.08.2021 12:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.