Trabzon esnafının gurur günü: Keşan dokumacısı Ayşe Saka Türkiye’de Yılın Kalfası seçildi

Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesinde keşan dokumacılığı yapan Ayşe Saka, Türkiye’de Yılın Kalfası seçilerek Trabzon esnaf ve sanatkârını bir kez daha gururlandırdı.

05 Eylül 2019 Perşembe 11:00
Trabzon esnafının gurur günü: Keşan dokumacısı Ayşe Saka Türkiye’de Yılın Kalfası seçildi

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara ile TESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çarşıbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Turan Kaynar, Ayşe Saka’yı işyerinde ziyaret ederek başarısı nedeniyle kutladı.

ÖDÜLÜNÜ KIRŞEHİR’DE ALACAK

TESOB Başkanı Metin Kara, çok eski çağlardan bu yana ticaret merkezi konumunda bulunan Trabzon’un güçlü bir Ahilik geleneğine bağlı esnaf kenti olduğunu vurgulayarak, “Hatırlanacağı üzere 2016 yılında terzi Emine Coşkuner, 2017 yılında da kayık ustası Ali Saraç büyüklerimiz Türkiye’de Yılın Ahisi seçilmişler ve Kırşehir’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın elinden ödüllerini almışlardı. 2019 yılında da Trabzon’da komisyonumuz tarafından Yılın Kalfası olarak belirlenen Çarşıbaşı ilçemizden keşan dokumacısı Ayşe Saka kardeşimiz, Bakanlıktaki komisyonun yaptığı değerlendirme sonucunda Türkiye’de 2019 Yılının Kalfası seçilmiştir. Ayşe Saka, 21 Eylül’de Kırşehir’de yapılacak olan Ahilik haftası törenlerinde devlet büyüklerimizin elinden ödülünü alacaktır” dedi.

“KADINLARIN ÖNEMLİ ROLÜ VURGULANDI”

TESOB Başkanı Metin Kara, son 4 yılda Trabzon esnafından iki kez Türkiye’de Yılın Ahisi bir kez de Türkiye’de Yılın Kalfasının seçildiğini vurgulayarak, “Bu gurur tüm kentimize, tüm esnaf ve sanatkârlarımıza aittir. Özellikle vurgulamak istediğim nokta da bu üç kişi arasından ikisinin kadın olmasıdır. Bu durum Trabzon’da kadınların gerek çalışma hayatı gerek ekonomik yapı içinde oynadığı önemli rolü göstermesi açısından da önemlidir” diye konuştu.

Çarşıbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Turan Kaynar da, Ayşe Saka’nın büyük bir başarıya imza atarak Türkiye’de Yılın Kalfası seçilmesi nedeniyle ilçe esnaf ve sanatkârları olarak büyük gurur yaşadıklarını belirterek, “Yüzyıllardır ilçemizde dokunan keşanın hem tanıtımı hem de gelecek nesillere aktarılması açısından bu başarıyı önemli görüyoruz. Ayşe Saka kardeşimizi ve ona her çalışmasında destek olan aynı zamanda ustası eşi Halil Saka’yı kutluyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE YILIN KALFASI TRABZON’DAN KEŞAN DOKUMACISI AYŞE SAKA

Türkiye’de 2019 Yılının Kalfası olarak seçilen Çarşıbaşı ilçesinden keşan dokumacısı Ayşe Saka, genç yaşlarında keşan dokumacılığıyla ilgilenmeye başladığını söyledi. 42 yaşındaki Ayşe Saka, keşan dokuma ustası olan Halil Saka ile evlendikten sonra da mesleğini ilerlettiğini vurguladı. Kayınpederinin Kavaklı Köyündeki dokuma atölyesinde eşiyle beraber çalışmaya başladığını ifade eden 2 çocuk annesi Ayşe Saka, 2011 yılında Kalfalık Belgesi sahibi olduğunu belirterek, 'Şimdi eşimle birlikte işletmesini üstlendiğimiz bir mağazamız var. Burada hem tezgâhta keşan dokuyor, hem keşan kumaşından yapılan çanta, elbise, saç bandı gibi ürünlerin etrafına nakış işliyorum. Satışlarda da eşime yardımcı oluyorum” dedi.

Çarşıbaşı Keşanının Coğrafi İşaret almış bir ürün olduğunu vurgulayan Ayşe Saka, 'Eşimle birlikte dedelerimizden kalan keşan dokumacılığını gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Küçük kızımı da elimden geldiğince yetiştirmeye çalışıyorum. Bu özel kumaşın geleceğe taşınması için ailece çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet Saka 2019-09-06 22:39:49

Bu zor mesleği devam ettiren ayşe kardeşimizi tebrik ediyorum