Trabzon iftar vakti "İbadet Bilinci"

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

03 Nisan 2022 Pazar 12:27
Trabzon iftar vakti "İbadet Bilinci"

03 Nisan 2022 Pazar

İmsak :04:27 - Güneş : 05:54 - Öğle : 12:31 -  İkindi: 16:05 - Akşam:18:54 - Yatsı: 20:17

Trabzon İl Müftü yardımcısı Muhammet Suiçmez, mesajında şu ifadelere yerverdi.Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Trabzon İl Müftü Yradımcısı Muhammet Suiçmez.

Değerli kardeşlerim yeni bir Ramazan ayını daha idrak etmekteyiz. Müslümanlar olarak bizler bu ayı büyük bir coşkuyla yaşamaktayız. Ramazan denilince ibadetin zirve yaptığı bir ayı hatırlarız. İbadet ise bizim yaradılış gayemizdir. Biz Müslümanlar dünyada gerçek varoluşumuzu ve insanlığımızı ibadet hayatımızda ararız ve bunun heyecanını yaşarız.

Dünya hayatı bizim devam eden bir yolculuğumuzun kısacık bir durağıdır. Peygamber sas bu durumu şöyle ifade etmektedir: "Ben kim, dünya kim. Dünya iIe benim misâlim, bir ağacın altında gölgelenip sonra terkedip giden yolcunun misali gibidir." (Tirmizi, Zühd 44, (2378))

Kardeşlerim: İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir. Dinî bir terim olarak ise; “Mükellef olan kişinin Rabbine tazim için yaptığı, fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah’a yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir. Bir başka ifade ile şöyle de anlatabiliriz: “Allah’ın razı olduğu ve sevdiği her şeyi içine alan düşünce, söz ve fiil/amellerdir.” Kur’an’da insanların, Allah’a ibadet için yaratıldıkları (Zariyât, 51/56), bütün peygamberlerin, insanları Allah’a ibadete davet ettikleri (Bakara, 2/83) bildirilmiştir.

Bir davranışın ibadet olabilmesi için; kişide iman, niyet ve ihlas olması gerekir. İbadetin Allah rızası, Allah sevgisini kazanmak için yapılması ve İslam’i hassasiyetlere uygun olması gerekir. İbadetler zorunluluk bakımından 1) Farz İbadetler, 2) Nafile İbadetler olarak iki kısma ayrılmaktadır.

Uygulama itibarıyla ise; ibadetler dört kısma ayrılır: a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler. b) Namaz, oruç, dil ile zikir ve dua, ana-babaya iyilik, insanlara iyi muamele ve sıla-i rahim gibi beden ile yapılan ibadetler. c) Zekât, sadaka, yakınlara ve fakirlere yardım, Allah yolunda infak gibi mal ve servetle yapılan ibadetler. d) Hacca gitmek, cihat etmek gibi hem mal hem de beden ile yapılan ibadetler. e) Cihat etmek, şehadet gibi hem mal, hem beden ve hem de can ile yapılan ibadet. Bu da ibadetlerin en zirvesini ifade eder.

Peygamber sas bu konuda şöyle buyurur: "Bu dinin başı İslâm'dır, direği namazdır, zirvesi cihâddır!" (Tirmizi, İman 8, (2619)) Cihad insanın bütün gücünü Allah yolunda seferber etmesidir. Cihad sadece harp meydanlarında savaşmak değildir. Cihad hem dünya ve hem de ahirete yönelik her alanda bütün gücümüzle savaşmaktır. Camide, Ramazan ayında, Mekkede en önemli zaman ve mekanlarda ibadette zirveye ulaşmak hatta ihtiyaç durumunda can vererek şehadetle olabileceği gibi cihad; yeri geldiğinde de Allah rızası için yeni bir marka üretmek, yeni bir buluş, yeni bir üretim yeni bir eser meydana getirmektir. Günümüzdeki ihtiyaç durumuna göre aynı zamanda da; Allah’ın rızasını ve sevgisini hedefleyerek vatan ve millet için, birlik ve beraberliğimizin temini için TİHA, SİHA, Uçan Araba vb. işler yapmaktır.

Kardeşlerim: Ramazan ayında özellikle beş vakit namazımızı mümkünse cemaatle kılarak, orucumuzu tutarak, zekâtımızı harfiyen vererek değerlendirelim. Bunların yanında teravih namazlarını kılmaya çalışalım. Her gün yapabilirsek fakir veya zengin komşularımızla iftarlar yapalım. Bolca sadaka vermeye çalışalım. Büyüklerimizi arayıp ihtiyaçlarını giderelim. Komşularımızın hal ve hatırını soralım. Mahallemizde ki çocuklarımızı sevindirelim, hatta camiye gelenlere hediyeler alacağımzı söyleyerek onları camiye kazandıralım. “Emri bi’l-marufu ve nehyi ani’l-münkeri” yapalım. Yani: İyiliği emredip kötülüğün önüne geçmeye çalışalım. Sokaklarda gezen aç hayvanlarımızı da bu ramazan ayında gözetelim. Her canlı için ecir ve mükâfatın varlığını unutmayalım. Bolca Rabbimize el açıp dua edelim. Unutmayalım ki dua ibadetin özüdür. Camilerde mukabeleleri dinlemeyi, hatimle namaz kılınan camileri arayıp gözetelim. Bu Ramazan ayını son Ramazan ayımız niyetiyle değerlendirelim. Geçen yıldan bu yıla aramızdan ayrılan dost, yakın, akrabalarımızı hatırlayalım. Onları mezarlarında ziyaret ederek dua edelim ve kendimize düşen dersleri alalım.

Ramazan ayı hepimiz hakkında günahlardan arınmaya vesile olması dileklerimle hayırlı Ramazanlar….

Son Güncelleme: 03.04.2022 12:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.