Trabzon iftar vakti "Ramazan Ve Doğruluk"

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet ediyor. Peki Trabzon'da akşam ezanı kaçta okunacak?

08 Nisan 2022 Cuma 09:38
Trabzon iftar vakti "Ramazan Ve Doğruluk"

İmsak :04:17 - Güneş : 05:46 - Öğle : 12:30 -  İkindi: 16:07 - Akşam:19:00 - Yatsı: 20:24

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Of İlçe Müftüsü Hüseyin İspiroğlu.

Doğruluğun tanımı :

İnsanın inancında, ibadetinde, özünde, sözünde, fiillerinde, niyetinde, ticaretinde, antlaşmalarında kısaca bütün fiil ve davranışlarında doğru dürüst adil adaletli hakkaniyetli ihlaslı ve samimi olma halidir.

Doğruluk kavramı Kur’anı Kerim ve Hadisi şeriflerde; Sıtk, İhlas, İstikamet ve hak kavramları ile ifade edilmiştir.

Doğruluğun önemi;

Doğruluk ahlakın temelidir. Her müslümanda bulunması gereken faziletli bir huy ve erdemli bir davranıştır. Doğruluk Peygamberlerde bulunması gereken beş sıfattan biridir. Yüce Allah’ın rızasını kazandıracak erdemli davranışlardan biri de doğru olmaktır. Doğruluk insanlar arasındaki bağları güçlendirir ve arkadaşlıkların sağlam bir zeminde yürümesini sağlar.

Doğru sözlü olmanın ve doğru davranış sergilemenin kişiye sağladığı faydalar:

Doğruluk kişiye hem hak hem de halk nezdinde itibar ve saygınlık kazandırır. Doğruluk insanın ahlakını kemale erdirir, güzel ahlak sahibi yapar. Doğruluk insana huzur verir ve güven duygusu kazandırır. Doğru konuşan insan kendinden emindir ve vicdanen de rahattır. Her müslüman dünyada da ahirette de saygınlık ve itibar görmesi için doğruluğu ve dürüstlüğü esas almalıdır.

Doğrulukla ilgili Allah Teala ve Hz Peygamber (sav)) şöyle buyurmuşlardır;

“Emr olunduğun gibi dosdoğru ol” beraberindeki tövbe edenlerde dosdoğru olsunlar. Hak ve Adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı görmektedir. (Hud 112) Emr olunduğun gibi dosdoğru ol onların heva ve heveslerine uyma ve şöyle de; Ben Allah’ın indirdiği Kitaba inandım ve aranızda adaleti gerçekleştirmekle emrolundum (Şura 15)

Hz Peygamber (sav) de şöyle buyurmuştur ;

Doğruluk insanı iyiliğe götürür. İyilikte insanı cennete götürür. Yalancılık ise insanı kötülüğe, kötülükte insanı cehenneme götürür. (Buhari, Edeb, 69)

Müslüman kimse hayatın her safhasında ve her durumda doğruluktan ayrılmamalıdır.

Müslüman kimse sözünde doğru olmalıdır. ;

“Yalan sözden sakınınız” (Hac,30) . “doğru söz söyleyin” (Ahzap,70) Müslüman kimse şahitlik ederken doğru olmalıdır: (Ey İman edenler Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine olsa bile, şahitlik ettikleriniz fakir veya zengin olsalar bile.)

Müslüman kimse ticaret hayatında da doğru olmalıdır.

; Doğru ve kendisine güvenilen müslüman tüccar kıyamet gününde şehitlerle beraber olacaktır” (Tirmizi, Büyü,4)

Doğruluğun Allah katındaki mükafatı;

“Ey iman edenler Allaha karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın (Ahzab70,71) “ Şüphesiz rabbimiz Allah’tır deyip de sonra da dosdoğru olanlara hiçbir korku yoktur. Onlar cennetliklerdir. Yaptıklarına karşılık orada sürekli kalacaklardır. (Maide,119)

Oruçlu kimseden beklenenler ;

Oruç sadece aç ve susuz kalma ayı değildir. Oruç nefis terbiyesinin yapılması gereken faziletli bir ibadettir. Oruç iyi huylar, iyi davranışlar ve salih amellerle birlikte anlam kazanır. Oruçtaki esas gaye insanı olgunlaştırmak ve fazilet sahibi yapmaktır. Hz Peygamber şöyle buyurmuştur; Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi terk etmezse, Allah Teala onun yemesini ve içmesini bırakmasına değer vermez.” (Buhari.1903)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.