Trabzon’da gerçeğini aratmayan tatbikat!

02 Haziran 2022 Perşembe 17:25
Trabzon’da gerçeğini aratmayan tatbikat!

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve AFAD Başkanı Yunus Sezer’in de katılımıyla sel ve taşkın tatbikatı gerçekleştirildi. 

1200 PERSONEL KATILDI
Tatbikatta 25 adet çalışma grubu, 11 il AFAD müdürlüğü, 36 sivil toplum kuruluşu ve AFAD gönüllerinden oluşan 1200 personel yer aldı. Tatbikatta ayrıca 248 kara, 4 hava ve 10 deniz olmak zere 262 araç katıldı. Tatbikat öncesinde Bakan Soylu’ya brifing verildi. Ardından Vakfıkebir 22 afet grubunun Kaymakamlığı AFAD İlçe Merkezi’ne geçildi. 

50 MİLYONUN ÜZERİNDE VATANDAŞIMIZA ULAŞTIK
Burada açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kabiliyetlerimiz gelişti, çok sayıda tatbikat gerçekleştirdik. 50 milyonun üzerinde vatandaşımıza ulaştık. Birçok alnada yaptığımız eğitimlerimiz ve AFAD’ın yaygın eğitimi oldu. Bu yıl 53 bin 402 tatbikat yapacağız. Bu tatbikatların bir bölümü yapıldı bir bölümü ise yapılmaya devam ediliyor. Türkiye’deki bütün okullar üniversitelerle birlikte tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. Samun’da tatbikat yaptık. Bu yıl bu tatbikatlara devam edeceğiz. Eylül’ün son ayında tüm Türkiye’de deprem tatbikatı gerçekleştireceğiz. Vatandaşımızda bir takım refleks oluşturabilecek tatbikatlar yapıyoruz. Buradaki sistemleri biraz önce gördük. Açık ve netti” dedi. 

TÜRKİYE’DE İLK KEZ TRABZON’DA YAPILIYOR
Soylu, “Sel ve taşkın bilgilendirme modülünün özellikle erken uyarı tatbikatı sel ve taşkın olarak Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriyoruz. İlk defa sel tatbikatında haber alma yayma sistemi ilk kez devreye giriyor. Erken uyarı sistemiyle vatandaşla ilk kez bu sistemi haber veriyor. İlk defa SMS’in dışında hücresel bir sistemle, SİMAS dediğimiz sistemi ilk kez denedik. Lokasyonda yer alan tüm operatörlere bildirim gelmiş oldu. Dere kenarlarında tabelaları buralarda oluşturulmuş oldu. Bunlar devletin tedbir alma kabiliyeti var. Önleme kabiliyeti ve ama vatandaşımızı bilgilendirme kabiliyetleri var. Biz sellerin taşkınların depremlerin çığların karşı karşıya kaldığımız afetlerin zararlarını insana, doğaya, mala mülke olan zararlarını en aza indirme konusunda çalışmayı yapmak devletin temel görevidir. Bu konuda bu temel görevimizi yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

AFET SEVİYESİ DÜŞÜKTEN ORTA SEVİYEYE ÇIKTI
Soylu, “Ülkemizde yaşanan afetlerin ardından elde ettiğimiz tecrübelerle afet öncesi tedbirlerin alınması, 2025 yılında bitmesi planlanan il risk azaltma planlarını gerçekleştirdik. İlimiz hangi afet risklerle karşı karşıya. Olabilecek afetlere karşı yapılacak olanların planlarla ortaya konulan çalışma yaptık. Değerlendirmelerimizi ortaya koyduk. Vatandaşlara bilgi edinmeyi hem de bununla beraber eğitimi de getiren süreci ortaya koyduk. Türkiye bir afet bölgesidir. Afetlerle karşı karşıyayız. Almanya’da özellikle Rum bölgesinde Rum Üniversitesi’nin hazırladığı raporda Türkiye’nin afetlere maruz kalma seviyesi düşük seviyeden orta seviyeye geldiği ortaya konuldu. Riskimiz yükseldi ama güvenlik açığı orta seviyeden düşük seviyeye geriledi. Alınan tedbirler, kentsel dönüşüm, afet sonrasında yapılan iyileştirme çalışmalarıyla birlikte son 2 yılda 65 bin hasar tespit edildi ama 47 binini yaptık” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.