Trabzon’da havale yasak

Küçük yaşlardaki çocuklarda yüksek ateş sonrası yaşanan havale kalıcı hasarlar oluşturabiliyor. Ancak havale sırasında hastaya uygulanan kritik ilaç şehirdeki eczanelerde bulunamıyor

02 Nisan 2018 Pazartesi 10:28
Trabzon’da  havale yasak

Ateşli hastalıkların ciddi zararlar verdiği dönem olan 0-6 yaş grubu için havale nöbetleri büyük bir tehlike. Çocuklarda kalıcı ciddi hasarlar ortaya çıkarabilen havale yüzünden her çocuklu aile çocuğunun ateşlenmemesi için olağanüstü gayret sarf ediyor. Hal böyleyken havale geçiren çocuklara kriz anında uygulanan ‘DIAZEPAM Desitin Rektal Tüp’ Trabzon’daki eczanelerde yaklaşık 5 aydan beri bulunamıyor. Ne zaman geleceğini ise bilen yok.

BU BİR FACİADIR

Çocuklarını havale sonucu kaybetme riski ile karşı karşıya kalan aileler, şehirde eczane eczane dolaşarak bu ilacı ararken, hiçbir eczanenin hayati öneme sahip bu ilacı ellerinde bulundurmadıkları ortaya çıktı. Bazı eczacılar, ilacın yeşil reçete ile yazıldığını belirterek “İlaç hem ucuz hem de riskli olduğu için kimse elinde bulundurmuyor” derken hasta yakınları, “İnsan sağlığı bu kadar ucuz mu? Böylesine önemli bir ilacın bulunması faciadır” dedi.  

UCUZ OLAN YOK

Öte yandan daha pek çok ilacın piyasada olmadığı iddia edildi. Kalp ilaçları, kanser ilaçları ve aşılar gibi çok yaygın kullanılan ve hayati öneme sahip pek çok ilacın da piyasada bulunmadığı ileri sürüldü. Yetkililer, “Türkiye'de bulunamayan ilaçların fiyatlarının yarısı 50 TL'nin altında ise, bunun da yüzde 30-40’ı 10 TL civarında ve altında ise bunların fiyatları sebebiyle bulunamadıklarını düşünmek gerekir. Türkiye'de çok pahalı kanser ilaçları bulunuyor. Ucuz olan bulunmuyor” dedi.

FİRMALAR AZ GETİRİYOR

Türkiye’deki ilaç fiyatlarının bütün Avrupa ülkelerindeki fiyatlardan daha aşağıda olması sebebiyle firmaların ruhsatlarını kaybetmemek için Türkiye’ye özellikle bazı ilaçları daha az getirdikleri ya da hiç getirmedikleri öğrenildi. Zatürre, Verem ve Hepatit aşıları, lösemi tedavisinde kullanılan ucuz ancak etkili kanser ilaçları, kalp ilaçları, hormon ilaçları, ameliyat sonrasında kanamayı durduran ilaçlar, ‘yok’ listesinde bulunuyor

sonnokta gazetesi 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.