Trabzon’da sahilden maske ve plastik atık temizlediler

12 Nisan 2021 Pazartesi 09:59
Trabzon’da sahilden maske ve plastik atık temizlediler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi hocalarından akademisyen ve personeller, denizlerdeki kirliliğe dikkat çekmek için Sürmene sahilini katı atıklardan temizledi. Sağlıklı depolanmayan atıkların akarsu ve rüzgarla taşındığını söyleyen uzmanlar, Covid-19 virüsünden korunmak için kullanılan maskeler ile plastik atıkların çevreyi en fazla kirleten çöpler olduğuna dikkat çekti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi (KTÜ) öncülüğünde Avrupa Birliği (AB) destekli 'Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma' projesi hazırlandı. Karadeniz’i tehdit eden deniz çöpleri ve mikroplastik kirliliği için başlatılan ortak çalışma kapsamında, KTÜ Çamburnu Kampüsü ile Sürmene sahilindeki atıklar toplandı. Karadeniz'e taşınan çöpleri azaltmada farkındalık yaratmak için yapılan etkinlikte katılımcılara, düzenli depolanmayan atıkların doğaya, denizlere ve insan sağlığına verdiği zararlar anlatıldı. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi akademik ve idari personellerinin yer aldığı etkinlikte, çevreye en fazla atılan çöplerin Covid-19 virüsünden korunmak için kullanılan maskeler, pet şişe, sigara izmariti ve strafor gibi doğaya yok olması yüzyıllar süren atıklar olduğu görüldü.

‘MASKELER YENİ VE TEHLİKELİ BİR ATIK GRUBU’

Projenin yürütücülüğünü yapan KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’in çöpten kurtulması için her bireyin katkı vermesi ve toplumsal farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi. Çevreye atılan çöplerin denizlere taşındığını ve yüzyıllarca yok olmadığına dikkat çeken Erüz, “Toplanan atıklar içerisinde salgından korunmak amacıyla kullanılmış olan yüz maskelerinin çok sayıda olması, maskelerin karalarda ve denizlerde  yeni ve tehlikeli bir atık grubu olmaya başladığını göstermesi açısından önemli bir tespitti. Çocuk bezi, maske gibi plastik lif içeren katı atıklar, su kaynakları ve denizler için tahmin edilenden çok daha büyük kirlilik tehdididir  ve kaynaklara ulaşmadan karalarda toplanıp bertaraf edilmeleri mutlaka önlem alınması gerekmektedir” dedi.

Son Güncelleme: 12.04.2021 10:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.