Trabzonlu turizmcilerden Bayburt açılımı

Trabzonlu turizmciler turizm destinasyonlarına Bayburt’u da dahil ediyor

12 Ocak 2018 Cuma 14:35
Trabzonlu turizmcilerden Bayburt açılımı

Merkezi Trabzon’da bulunan Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Yönetim Kurulu üyeleri Bayburt’ta bir dizi ziyarette bulundu. 
Heyetin Bayburt Valiliği’ni ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, bugüne kadar görev yaptığı yerlerde turizmin geliştirilmesi çabalarına her zaman destek verdiğini kaydetti. Pehlivan “Meslek hayatım boyunca ülkemizin değişik coğrafyalarında çalıştım. Bu bağlamda tarih, kültür ve doğal güzellikleri itibariyle turizm potansiyeli ön planda olan il ve ilçelerde bahsekonu turizm potansiyelini geliştirmeye yönelik bir takım çalışmaların içinde de yer aldım. Ülkemizin her bir köşesi birbirinden güzel ve değerli varlıklarla dolu. Bayburt İlimiz de bunlardan biri. İlimizin coğrafyası, tertemiz yayla havası, binlerce yıllık Bayburt Kalesi, Çoruh Nehri, taş Camileri, Yeraltı Şehri, Kop Milli Parkı, Baksı Müzesi, kışın kayak, yazın rafting yapma imkanı, özgün yemekleri gibi pek çok özelliğini saymak mümkün. Rizeli olmam hasebiyle bu bölgeyi, Karadeniz sahiliyle, dağların etekleri ve zirvelerdeki yaylalarıyla yakından tanıyorum. Kültür ve turizm ile ilgili konuları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalarla birebir takip ediyoruz. Bu çalışmaların komşu illerimizle koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesinin daha iyi sonuçlar getireceğine inanıyorum. Müşterek gayretler inşallah kısa ve orta vadede olumlu geri dönüşler sağlayacaktır" dedi.

Bayburt’un girişine “Doğu Karadeniz’e hoş geldiniz” tabelası konulacak
Heyetin isteği olan, Bayburt şehrinin girişine “Doğu Karadeniz’e hoş geldiniz” yazılı tabela konulması konusunda Vali Pehlivan, "İyi bir fikir bunu gerçekleştirelim. Nihayetinde Bayburt İlimiz Doğu Karadeniz illerinden birisi, tarihi İpek Yolu üzerinde, binlerce yıl boyunca özellikle güvenlik açısından stratejik bir konuma haiz olmuş, geçiş ve konaklama güzergahı, Karadeniz'in adeta Güney'den açılan kapısı niteliğinde önemli bir konuma sahip" ifadelerini kullandı.
Vali Pehlivan ayrıca Bayburt'da turizmin geliştirilmesi için turizm koordinasyon kurulu oluşturma çalışmalarının başladığını, bu kurulun çalışmaları ile planlı turizm altyapısı, kültür envanteri, tanıtım, turizm hareketliliği faaliyetleri, hizmet sunum kalitesini artırmaya yönelik projeler gibi pek çok çalışma üzerinde durduklarını, bu noktada çevre illerimiz başta olmak üzere turizm paydaşlarının fikir, öneri, katkı ve işbirliğini önemsediklerini belirtti.
Bayburt il Kültür ve Turizm İl Müdürü Bekir Kurtoğlu da ziyarette yaptığı konuşmada “Bayburt Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan Erzurum-Trabzon tarihi İpek Yolu üzerindedir. Çoruh nehri üzerinde bulunan şehrimizin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanır. Şehrimiz Abdulvehab Gazi Hazretleri Türbesi, Altıntepe yeraltı şehri, Baksı müzesi, Bayburt kalesi, Çımağıl mağarası, Dede Korkut kümbeti, Kop şehitliği, Korgan köprüsü başta olmak üzere birçok tarihi ve turistlik alana sahiptir. Yakın tarihte planlamaya alınan Kültürhan projesi şehrimiz için büyük bir kazanım olmuştur. Kop kayak tesisleri ve Çoruh nehri üzerinde başlattığımız rafting şehrimize büyük bir ivme kazandırmıştır. Bizler Trabzon başta olmak üzere birçok turizm şehri ile irtibat halindeyiz. Turizm konusundaki tüm gelişmeleri takip edip şehrimizi ona göre koordine ediyoruz. TİSAD’ı şehrimizde misafir ettiğimiz için çok mutluyuz. Sivil toplum örgütlerinin turizmin gelişmesi için gayretleri takdire şayan” diye konuştu.

“Turizm Kalkınma Ajansı’nın biran evvel oluşturulmasını talep ediyoruz”
Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çavga ise Bayburt’un Doğu Karadeniz bölgesinin Doğu Anadolu’ya açılan kapısı konumunda olduğunu hatırlattı. Çavga “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden bölgemize gelen misafirler ilk olarak Bayburt’a ‘Merhaba’ diyor. Trabzon ile komşu olan Bayburt ve Gümüşhane kültürel varlıkları ve gastronomi turizmine yönelik lezzetleri ile bölge turizmine değer katmaktadır. Bu değerleri fırsata çevirmek yerine Balıklıgöl, Kadırga, Santa, Zigana vb. gibi alanlarda komşu iller arasında yaşanan sınır tartışmaları bölgemizin turizm gelişimini engellemektedir. Bunlara ek olarak turizm alanlarının birden fazla bakanlığı ilgilendiren yapısından kaynaklanan koordinasyon eksiklikleri yine turizmin gelişimine istemeden engel olmaktadır. Örnek verecek olursak tadilatı üç yıldır süren Sümela Manastırı’nın, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde planlanmış ve projelendirilmiş çalışmaları hala başlamamış durumdadır. Bu demek oluyor ki Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmaları bitince diğer bakanlıkların çalışmaları başlayacak ve Sümela Manastırı ziyarete açılmasına rağmen turizm sezonunda diğer çalışmalar önümüze bir engel olarak çıkacaktır. Bizler TİSAD olarak bu aksaklıkların önüne geçilebilmesi ve bölgenin planlı bir şekilde pazarlanabilmesi için Doğu Karadeniz Bölgesi’ni turizm konusunda bütüncül olarak koordine edecek ‘Turizm Kalkınma Ajansı’nın biran evvel oluşturulmasını talep ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve sekiz adet bakanı bulunan bölgemiz kurulacak bu ‘Turizm Kalkınma Ajansı’ ile turizm konusunda tek elden koordine edilecek ve sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerle kısa vadede turizm cennetine dönüşecektir” şeklinde konuştu.

“Kültür rotaları dünya kültür turizmine sunulmalı”
TİSAD Denetleme Kurulu Başkanı Selim Yavuzyılmaz da TİSAD olarak haftalık yönetim kurulu toplantılarını her hafta bölgenin farklı bir ilinde yapmayı kararlaştırdıklarını kaydetti. Yavuzyılmaz “Bu ziyaretlerle bölge turizmcileri arasında iletişimi güçlendirmek, birlikte ortak projelerde yer almak ve paylaşmayı hedefliyoruz. Bayburt’ta turizme yönelik yapılan çalışmalar bölgemiz adına bizleri çok heyecanlandırdı. Bu çalışmalar ile Bayburt çok kısa sürede turizmde hak ettiği payı alacaktır. Misafirperverlikleri için sayın Valimiz Ali Hamza Pehlivan ve turizm il müdürümüz Bekir Kurtoğlu’na teşekkür ediyoruz” derken, TİSAD Danışma Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Erüz de “Trabzon-Gümüşhane-Bayburt sahip oldukları insan, kültür ve doğal kaynaklarını, ortak değerleri ,üçlü saç ayağı gibi birlikte planlayarak bölge, ülke ve dünya kültür ve doğa turizminde önemli bir yer elde edebilir. Trabzon, Gümüşhane, Bayburt arasında bulunan tarihi yol güzergahları Kültür Bakanlığı Kültür Rotaları (İpek yolu, Anabasis Yolu, Evliya Çelebi Yolu, Roma Kral Yolu... ) olarak tescillenerek dünya kültür turizmine sunulmalıdır. Bölgede plansız uygulamanın getirdiği doğal ve kültürel değer kayıplarını yaşamamak için yapılacak projeler ortak akla dayalı koruma kullanma dengesi gözetilerek planlanmalı ve uygulanmaya geçilmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.