TTB'den üreticilere fındık dikimi ve budama eğitimi

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından üreticilere fındık dikimi ve budama eğitimi verildi.

03 Aralık 2019 Salı 13:09
TTB'den üreticilere fındık dikimi ve budama eğitimi

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Fındıkta Dikim ve Budama Eğitimi ve uygulaması ile ilgili olarak tek ağaç sistemi ile dikim yapacak üreticilere Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin tarafından eğitim semineri verildi.Seminere Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ,Trabzon Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı Eyüp Ergan ve  bu yıl 6 bin fidanı ücretsiz olarak dikimini yapacak 64 üretici katıldı.

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, 2003 yılında başlatılan projenin artık meyvelerini vermeye başladığını ifade ederek ”2003 yılında başlattığımız projede artık meyvelerini alma aşamasına geldik. İnşallah bundan sonraki yıllarda da bu tür uygulamalarımız yoğun şekilde devam edecek. Bunun yanında Sivil Toplum Örgütlerinin bu konuya aynı hassasiyetle yaklaşmasını, sizlerin de yeniden tesis edeceğiniz bahçelerden çevrenize bu tür yöntemle üretim modeline geçilmesini yardımcı olacağınıza inancım tam” dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan, Trabzon’da geçen yıl yaklaşık 62 bin hektar alandan 33 bin ton fındık üretimi yapıldığına dikkat çekerek bu miktarın artırılması gerektiğini söyledi. Bu tür çalışmaların müstahsillere ulaştırıldığı zaman Trabzon’da yıllık üretiminin 100 milyon ton olabileceğini kaydeden Ergan, “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında yapmış olduğumuz bu aktivitelere devam edeceğiz. Trabzon’da geçen yıl 60-62 bin hektar alandan almış olduğumuz fındık 33 bin ton. Yani dönümüne ortalama 50 kilo. Biz fındık tarımı yapacaksak bunu biliyoruz, kültürümüz de var. 50 kilo ile fındıkçılık olmaz. Biz diyoruz ki dönüm 300 kilo ve üzeri olmalı. Yani en az 300 kilo. Eğer fındık üretimi yapacaksak bu üretim modeline geçmemiz gerekir. Bu verimi artırmak için aynı zamanda kültürümüzün yanında, bilimsel ve teknolojik üretime geçmek zorunda olacağız. Bu çalışmaları tüm müstahsillilerimize ulaştırdığımız zaman Trabzon belki de 100 milyon ton fındık üretecek” diye konuştu.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin ,Fındık fidanı dikilecek alan yabancı otlardan temizlenmeli daha sonra arazinin durumuna göre önceden karar verilmiş fidan araları ölçümü yapılarak kireçlenme ile işaretle nerek belirlenmeli arazinin yapısında toprak kalınlığı ve ekolojisi orantılı olarakYöney ve düzey koşulları da dikkate alınarak  5x5m den Az olmayacak şekilde ölçümler belirlenmelidir. İşaret konulan ölçüm noktası ortada kalmak şartı ile 80 x 80 x 80 Cm genişlik ve derinlikte çukur açılmalı . Açılan çukurdaki topraklar dışarı çıkartılmalı ve çuku run kenarlarında bulunan yüzey toprakları bir araya biriktirilerek , 20 kg . Yanmış hayvan gübresi ( üç yıllık tahlil neticesinde ihtiyaç olan kimyasal gübreler de bu aşamada karışım içerisine ilave edilir ) ile iyice harman edilmeli ve çukurun içerisine doldurulmalı .Çıplak köklü fındık fidanları , her bir çukura bir fidan olarak yerleştirilmeli . Fidanlar dikilmeden önce kök budaması gerekli ise yapılmalı . Kökleri yüzeyden 15 cm derinliğe dikilmeli , ( fidanın üzerinde görülen topraklı kısıma kadar toprak altında kalmalı ) fidanın etrafı harç yapılmış topraklarla kapatılmalı ve ayak ile hafifçe sıkıştırılmalıdır . Dikim esnasında fidanların dik ve doğru olduğuna dikkat edilmeli . Gerekirse doğrulayıcı çubuklar dikilerek , fidanlar dikleştirilmelidir . Dikim işlemi tamamlandıktan sonra 1 teneke ( 15 Lt . ) can suyu yavaş yavaş fidanın dibinden verilmeli . Fidan temininden en fazla 3 gün içerisinde fidanlar yerine konulmalı . Bu üç günlük süre esnasında çıplak köklü fidanların kökleri , ıslak bir zeminde muhafaza edilmeli  dedi.


Seminerin ardından üreticilere fiden dağıtımı yapıldı 

Son Güncelleme: 03.12.2019 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.