TTSO, işadamlarının dünyaya açılması için çalışmalarını sürdürüyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) İngiltere ve dünyanın başka ülkelerinde dış ticaret yapmak isteyen işadamlarına kolaylık sağlayacak bir işbirliğine imza attı. TTSO Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) aracılığıyla Birleşik Krallık Uluslararası İş Geliştirme Merkezi, Türk işadamlarına İngiltere’de iş yapma ve dış ticaret konularında danışmanlık hizmeti verecek.

10 Aralık 2019 Salı 11:04
TTSO, işadamlarının dünyaya açılması için çalışmalarını sürdürüyor

“BAŞKA ÜLKELER VE ŞEHİRLERDE DE BENZER YAPILANMALAR OLACAK”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, organizasyonun tanıtım toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ticarette Trabzon’u dışa açma konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek şunları söyledi:

“Ülkemizdeki ekonomik gidişata bağlı olarak iç piyasanın seviyesi ve genişleme hızını göz önüne alarak işadamlarımızın dışa açılmasına zemin hazırlamak istedik. Bu çalışmaların ilk adımlarından biri Dış Ticaret İstihbarat Uzmanı kurslarıdır. Şimdi de İngiltere Londra’da Uluslararası İş Geliştirme Merkezi olarak da adlandırabileceğimiz bir merkezle işbirliği yaparak şehrimizi dış ticarette dünyaya açma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Londra bunun ilk adımı olacak. Bundan sonra farklı ülkelerde, kıtalarda ve şehirlerde de buna benzer yapılanmamız olacak. Esas amacımız firmalarımızın dışa açılımı. Elbette dış ticarette bilgisayarın başında olduğunuz müddetçe dünyanın bir ucundan mal alıp öbür ucuna satmanın ne kadar kolay olduğunu hepimiz biliyoruz. Dış ticaret merkezleri de bu şekilde çalışıyor. Amacımız bir taraftan işgücü alt yapısını oluşturmak diğer taraftan da firmalarımızı dış ticarete yönlendirmek. Dış ticaret yapmak istiyorsak uğraş vermek ve bir eleman ayırmak gerekiyor. Elimizde eğitim görmüş 20 elemanımız var. Bu elemanların çalıştırılması konusunda KOSGEB destekleri var. Geçtiğimiz günlerde Litvanya’daydık. Nüfusu 2.8 milyon ama ihracatı 40 milyar dolar. Dış ticarette oldukça öndeler. Mesela bir ürünü Türkiye’den alıp, 13 – 14 ülkeye satıyorlar. Bunun dünyada örnekleri çok fazla. Bu konuda işadamlarımızın dikkatini çekmek istiyoruz. Dış ticaret ağırlık vermemiz gerekiyor.”

İNGİLTERE’DE İŞ YAPMA OLANAKLARI ANLATILDI

TTSO ABİGEM’in İngiltere’de işbirliği yaptığı Cluscon London Genel Direktörü Baver Alyakut,  toplantıya katılan firma temsilcilerine İngiltere’de iş kurma ve ticaret yapma konusunda detaylı bilgi verdi.

 Alyakut, Londra’nın dünya ticaretinin kalbi ve prestij noktası olduğunu belirterek, “Londra’da sade, güçlü ve proaktif bir ekonomi var. Rekabetçi ve yaratıcı bir iş dünyası, adil, şeffaf ve herkes için eşit rekabet kurallarının olduğu bir sistem, çok kültürlü ve çok dilli bir toplum bulunuyor. Küresel yatırımcılar ve küresel fonların bulunduğu Londra ayrıca dünyanın geri kalanına uzanan en etkili köprüdür. Yaklaşık 12 milyar dolar seviyelerindeki Türkiye – İngiltere ticaretinin ana kalemlerini motorlu kara taşıtları, örme giyim, elektrikli makineler, kıymetli taşlar, örülmemiş giyim ve mekanik cihazlar oluşturuyor. İngiltere kurumlar vergisi açısından Avrupa’nın en avantajlı ülkelerinden birisidir. Dünya Bankası verilerine göre iş kurmada 14’üncü, iş yürütme ekosistemi açısından 7’nci sıradadır.”

Alyakut, İngiltere’nin dış ticaret politikası, iş yapma usulleri ve diğer konularla ilgili katılımcılara ayrıntılı bilgiler de verdi. Baver Alyakut, “Cluscon UK, ticaret ve sanayi odaları, kümeler, sektör birlikleri ve uluslararası çalışan orta ve büyük boy işletmelere, dış ticaret, ticari istihbarat, markalaşma, pazarlama, iş geliştirme ve yönetim danışmanlığı hizmeti vermektedir. Birleşik Krallık İş Geliştirme Merkezi, ABİGEM Trabzon ile koordinasyon halinde başta İngiltere olmak üzere dünyaya açılmak isteyen girişimcilerimizin Londra’daki merkez üssü görevini yapacaktır” dedi.

BAŞVURULAR ABİGEM ARACILIĞIYLA ALINACAK

Baver Alyakut, Birleşik Krallık İş Geliştirme Merkezi ile çalışmak isteyen firmaların başvurularının ve ön değerlendirmelerinin ABİGEM Trabzon tarafından alınacağını belirterek, “ABİGEM ile İngiltere pazarına girmek için gerekli hazırlıkları yapacak olan firmalar, ayrıca dış ticaret desteklerinden de maksimum oranda faydalanacaktır. Uluslararası İş Geliştirme Merkezi’nde ise hedef pazarınızda sizin için çalışan yerleşik bir müşteri temsilciniz olacaktır. Bu sistem dışa açılmak isteyen firmalara büyük avantajlar sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

Katılımcı firma temsilcilerinin sorularını da yanıtlayan Baver Alyakut’a TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Genel Sekreter Ali Rıza Kul tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.