TTSO Kasım ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) Kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı M. Şadan Eren yönetiminde pandemi süreci önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

28 Kasım 2020 Cumartesi 11:19
TTSO Kasım ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı

TTSO'nun Ekim ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından meclis üyelerine hitap eden Meclis Başkanı M. Şadan Eren, konuşmasının başında Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarına gerçekleştirdiği operasyonlara değinerek, “İki devlet, tek millet’ sloganı ile sevincine ve üzüntüsüne ortak olduğumuz Azerbaycan’ın, Ermenistan işgali altındaki topraklarına gerçekleştirdiği başarılı operasyonlardan dolayı duyduğumuz gururu belirtiyor, şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar diliyorum” ifadesini kullandı. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemi koşulları her geçen gün ağırlaşmakta, şehrimizde ve ülkemizde vaka sayıları artış göstermektedir. Son günlerde alınan kısıtlama kararları ile birlikte azalma eğilimine gireceğini umduğumuz salgının, sağlığın yanında ekonomide de yarattığı sorunları hep birlikte yaşamaktayız. Her ne kadar vergi ve SGK ödemeleri olmak üzere çeşitli yapılandırmalar açıklanmış olsa da başta masa hizmeti veren işletmeler olmak üzere pek çok sektör zor durumdadır. Bu zor günleri, geçtiğimiz hafta TOBB çatısı altında Türk iş dünyası ile buluşan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetimizin destekleri ile aşacağımıza inanıyoruz. Bu zor dönemde üzerine düşeni yapma, sizlerden gelen talepleri yetkililere iletme noktasında çok yoğun gayretler veren TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun uğraşlarının yakın şahidiyim. Kendilerine teşekkürlerimiz arz ediyorum. Ayrıca başta odamıza, borsamıza, Of odamıza ve şehrimizin iş dünyasının sesini duyurma adına yaptıkları çalışmalar için teşekkürlerimi sunuyorum.”

HACISALİHOĞLU: KISITLAMALARA HARFİYEN UYULMASI SÜRECİ KISALTACAKTIR

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da Kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, pandeminin artması nedeniyle devletimizin aldığı tedbirlerin hayata geçtiğini hatırlatarak, “Bir takım kısıtlamalar var ve bunlar ekonomik yönden de kısıtlamalar getirdi. Ancak birinci derecede önemli olan sağlıktır. Alınan kararlara harfiyen uyulması, önümüzdeki ekonomik süreci rahatlatacaktır. Süreç uzadıkça pandemiyle ilgili mücadele arttıkça ekonomide kaybımız daha fazla artacaktır. Bizler iş camiası olarak gerekli tedbirleri almak suretiyle pandemi sürecini olabildiğince kısaltmak durumundayız. Böylece ekonomik sıkıntıları da kısa sürede atlatabiliriz. Mevcut tedbirlere uyarak hayatımızı devam ettirmeliyiz.

“AMACIMIZ ÜYELERİMİZİ İŞYERLERİ KAPANMADAN AYAKTA TUTABİLMEKTİR”

Pandemiye bağlı olarak ekonomik yönden bazı sektörlerde oldukça sıkıntı bulunduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amacımız bu sektörlerdeki üyelerimize elimizden gelen desteği vermek ve önümüzdeki süreçte ekonomik yönden ayakta kalmaları için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Son olarak esnaf ve sanatkârlar odalarına kayıtlı üyelerin bir protokolle bankalara olan kredileri yeniden yapılandırıldı. Aynı şekilde ticaret ve sanayi odasına kayıtlı küçük ölçekli üye olarak bahsettiğimiz gerçek kişilerin de aynı imkandan yararlanmasını talep etmekteyiz. Cumhurbaşkanımız ve Berat Albayrak bakanımızın çalışmalarıyla kredi musluklarının açılması suretiyle iş dünyası bugüne kadar gelmiştir. Bakanlık ve Merkez Bankasında  yapılan değişikliklerle ekonomide yeni bir sürece girdik. Ümidimiz bundan sonra da iş camiasının sorunlarının benzer şekilde ele alınmasıdır. 2022’ye kadar ertelenmesi doğrultusunda gerekli kredi yapılandırmalarının sağlanması ve herhangi bir geliri olmayan üyelerimize devletin kredi faiz desteği vermesi en büyük talebimizdir. Bu şekilde üyelerimizi kapanmadan ayakta tutmaya gayret edeceğiz. İstihdamda da önemli sorunumuz var. İşyerlerinin kapanması istihdam yönünden de sorunlar getirecektir. En azından önümüzdeki sürecin kredibilite bakımından rahat şekilde geçirilmesi gerekmektedir.”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, pandemi sürecinin başından beri verilen desteklerle bugüne kadar çok az sorunla geldiklerini vurgulayarak, “Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eski Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a teşekkür etmek istiyorum. Bütün beklentimiz bundan sonraki süreçte de üyelerimizin sorunlarının en aza indirilmesi ve 2021 yılının böylece tamamlanması şeklinde olmalıdır” ifadesini kullandı.

“ÜRETİM, İSTİHDAM, İHRACAT KONUSUNDA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Başkan Hacısalihoğlu, “TOBB Ekonomi Şurası düzenleyerek Sayın Cumhurbaşkanı ve tüm bakanlara sektör ve bölge sorunlarının iletilmesini sağlayan TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu üzerine düşeni her yıl olduğu gibi bu yıl da fazlasıyla göstermiştir. Ben Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum. Ekonomi Şurası’nda Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlerden üretim, istihdam, ihracat beklentisi vardı. Gereken desteği vereceklerini belirttiler. Bizler de bu doğrultuda üzerimize düşeni yaparak ülkemizin üzerinde bulunan yükü iş camiası olarak alacağız. Bunun bilincinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Hacısalihoğlu, bu doğrultuda işadamlarının önünün açılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Oda olarak dışa açılım politikası sürdürüyoruz. İyi ilişkiler geliştiriyoruz. Avrupa’nın göbeğindeki Macaristan Büyükelçisi bir ayda iki kez şehrimize ve odamıza geldi. İlişki kurmak için büyük gayreti var. Türk işadamlarının yapacağı yatırımlara büyük oranda destek veriyorlar. Önümüzdeki süreçte çeşitli organizasyonlar gerçekleştireceğiz. Bosna Hersek’le ilgili de 9 Aralık’ta işadamları karşılıklı online bir araya gelecek ve işbirliği imkanlarını değerlendirecek. Bu toplantıya da mutlaka kayıt yaptırın.”

“MATRAH ARTIŞI, KASA AFFI VE VARLIK BARIŞI BEKLENTİSİ VAR”

Hacısalihoğlu, “Vergi ve idari para cezalarının affı ve yeniden yapılandırılması konularında iş dünyamızdan gelen talepler TOBB aracılığıyla ilgili bakanlıklara iletildi. Bu doğrultuda yeniden bir yapılandırma gerçekleştirildi. Matrah artışı ve kasa affı da bekliyorduk. İnanıyoruz ki önümüzdeki süreçte bunlar da gerçekleşir. Varlık Barışı dediğimiz bir konu da var. Yurtiçi ve yurtdışında bulunan altın, para ve menkul değerlerin ekonomiye katılması çok önemli. Firmalarımızın bu yolla bilançolarını düzeltme şansı olduğunu hatırlatmak istiyoruz” dedi.

“ARAKLI’DA YENİ OSB KURULACAK”

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’daki OSB’lerin dolduğunu ifade ederek, “Vakfıkebir OSB’nin altyapısı devam ediyor ve oraya da büyük talep var. Şinik OSB’nin genişleme alanı için de bakanlıkla görüşmelerimiz sürüyor. Araklı’da OSB kurulması için de bir talep geldi. İlk etapta 720 dönüm üzerine OSB kurulması konusunda Sayın Valimizin onayıyla bir karar almış ve çalışma başlatmış bulunmaktayız. En kısa zamanda Araklı OSB’yi de hayata geçirmiş olacağız. Yatırım Adası ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. 2021 yılında ilk dolguya başlamayı ümit ediyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 28.11.2020 11:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.