TTSO Temmuz ayı meclis toplantısı yapıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

29 Temmuz 2018 Pazar 13:45
TTSO Temmuz ayı meclis toplantısı yapıldı

EREN: ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA BÖYLE ACILAR YAŞATMASIN

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, meclis toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:“Sözlerimin başında ülkemizin yaşamış olduğu hain darbe girişiminin ikinci yılı dolayısıyla aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şifa diliyorum. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programları kapsamında düzenlenen etkinliklerde; şahsım, oda başkanımız, yönetim kurulu üyelerimiz ve meclis üyelerimizle bir araya geldik ve vatan için canını feda eden şehitlerimizi andık. Bu meydanı dolduran tüm meclis üyelerimize ve oda üyesi iş adamlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Allah bu millete bir daha böyle acılar yaşatmasın.”

“BAKANLAR KURULU ŞEHRİMİZ ADINA BÜYÜK BİR ŞANSTIR”

TTSO meclis Başkanı M. Şadan Eren, 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de yeni bir dönem başladığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:“Yönetim kurulu başkanımızla birlikte katıldığımız Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başlama töreninin ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu bakanlar kurulunun ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Açıklanan bakanlar kurulunun şehrimiz için büyük bir şans olduğu ortadadır. Şehrimizin evlatları olan Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun görevine beklendiği şekilde devam ediyor olması, Sayın Berat Albayrak’ın yeni sistemde birleştirilen Hazine ve Maliye bakanlığına getirilmesi, Ulaştırma ve Altyapı, Sanayi ve Teknoloji gibi şehrimiz sorunları açısından çok önemli gördüğümüz iki bakanlığa değerli dostlarımız Sayın Cahit Turhan ve Sayın Mustafa Varank’ın uygun görülmesi, Karayolları Genel Müdürlüğüne değerli hemşerimiz Abdulkadir Uraloğlu’nun, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yine hemşerimiz Celal Uzunkaya’nın getirilmesi gibi pek çok önemli mevkide Trabzonlu hemşerilerimizin tercih edilmesi, sivil toplum temsilcileri olarak bizleri hem sevindirmiş hem de önümüzdeki dönemde Trabzon’un kazanımları açısından heyecanlandırmıştır. Trabzon olarak tüm kurumlarıyla birlikte iyi değerlendirilmesi gereken bir döneme girmiş bulunuyoruz.”

“BUNDAN SONRA GÜNDEM EKONOMİ OLMALIDIR”

Meclis Başkanı Eren, “Ülkemiz artık parlamenter sistemden, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmiştir. Bundan sonra Türkiye'nin gündemi mutlaka çok net bir şekilde ekonomi olmalıdır.  Çıkan vergi barışı ve imar affı yasaları da hem tüccarımız hem vatandaşımız için önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajları bir milat olarak görmeli, düzenli bir şekilde ekonomiyi canlı tutmak için var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz. Ümitsiz değil gelişim için lokomotif olmalıyız” diye konuştu.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren ve genel kurul toplantıları için Ankara’da bulunan Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun katılmadığı meclis toplantısında, TTSO’nun aylık faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Avcı meclis üyelerine hitap etti.

Avcı, sözlerinin başında 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha kınayarak, “15 Temmuz darbe girişimini kınadığımızı ve terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu buradan bir kez daha seslendirirken, bu ülke için canını feda eden bütün şehitlerimize rahmet, gazilerimize hayatlarının geri kalan kısımlarında sağlık diliyorum” dedi.

“DİJİTAL TÜRKİYE YOL HARİTASI KAPSAMINDA ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Yaz mevsimi olmasına rağmen TTSO’nun yoğun bir gündemle çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Başkan Yardımcısı Tolga Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:“2010 yılında odamızın stratejik faaliyet belgesinde yer verilen teknolojik yatırımların bölgemize kazandırılması kapsamında geçtiğimiz ay içerisinde önemli programlar düzenlendi. Akıllı Şehirler ve Dijital Dönüşüm başlıklarıyla iki oturum halinde odamız tarafından organize edilen Yenilikle Geleceğe konferansında, teknolojik gelişmeler ve uygulamaları hakkında bilgi edinildi. Türkiye genelinde akıllı şehir potansiyeli bulunan 12 il arasında Trabzon’un da gösterilmesi hepimize bu anlamda ayrı bir sorumluluk yüklemektedir. Global Akıllı Şehir Pazarı 2016-2020 araştırması, önümüzde yeni sektörlerin hızla büyüdüğünü bize gösteriyor. 2020 yılına kadar yıllık yüzde 20 büyümesi öngörülen akıllı şehir pazarı, dünya genelinde 1.45 trilyon dolar seviyesinde bir ekonomik değer yaratacak. Bu gelişmelere paralel olarak hükümetimiz Türkiye genelinde çeşitli önlemleri almaya başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, kamu ve özel sektörden ilgili paydaşların katkısıyla ‘Türkiye’nin Sanayi Devrimi’ temalı ‘Dijital Türkiye Yol Haritası’ hazırlandı. ‘Dijital Türkiye Yol Haritası’nda yer alan bilgilere göre, imalat sanayisinin üretim yapısında ve dijital dönüşüm sürecinde, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile özel sektör Ar-Ge merkezleri öncü rol üstlenecek. Bu anlamda, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2010 yılından başlayarak stratejik plan dâhilinde bu programları uygulamaya koyduk. Öncelikle Teknokent’te Tasarım ve İnovasyon Merkezi açtık. Yetişmiş işgücünü geleceğe hazırlama adına çalışmalar yaptık. Sadece bu merkezde bugüne kadar 600’ün üzerinde mühendis tecrübe kazandı ve şu anda piyasada çalışıyor. Bu rakam bundan sonra da artarak devam edecek. Şu anda da 10 bin metrekarelik Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi inşaatımız devam ediyor.  2018’de temelini atmayı planladığımız Yatırım Adası’nda da firmalar orta ve yüksek teknoloji üretim yapacak. Bunların son adımı da yüksek teknoloji enstitü kurulması olacak. Bu çalışmalara başta sayın valimiz olmak üzere paydaşlarımızın işbirliğiyle devam edilmektedir.

“AKILLI ŞEHİR SEKTÖRLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Trabzon’un Akıllı şehir olmak için hızlı davranması gerektiğini de vurgulayan Avcı, “Bir an önce odamızın da katkılarıyla Akıllı Şehir Stratejik Eylem Planı hazırlanmalı. Bu planlarda şehirlerin, sanayi, ticaret veya turizm alanlarından hangisine hizmet etmesi gerektiği belirlenmeli. Kamu yönetimi, turizm, eğitim, sağlık, akıllı binalar ve yaşam, enerji, su ve atık yönetimi ve güvenlik akıllı şehirlerde en çok öne çıkan sektörler olarak dikkat çekiyor. Şehrimizde bu anlamda yürütülen çalışmalara başlanmış olması hepimizin ortak sevinci olmalıdır” diye konuştu.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZLERİNDEN BİRİNİ TRABZON’A İSTİYORUZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülkemizde 10 tane Dijital Dönüşüm Merkezi kurulacağını da hatırlatan Tolga Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:“Trabzon olarak biz de bunlardan bir tanesine talibiz. Dijitalleşme konusunda da katkı sağlama ve yeni firmalar ortaya çıkarma konusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. ‘Ulusal teknoloji tedarikçilerinin desteklenmesi’ programı kapsamında, Türkiye’deki imalat sanayisinin dijital dönüşüm ihtiyaçlarını ve talebini karşılayacak; seçili teknoloji alanlarında küresel pazarlarda söz sahibi olacak, ulusal teknoloji tedarikçisi şirketler oluşturulacak. Bu doğrultuda, yerli dijital teknoloji firmalarının envanteri çıkarılacak. Söz konusu şirketlerin, teknoloji edinim ve geliştirme imkanları güçlendirilecek. Yerli tedarikçilerin, ürün ve hizmetlerinin müşteriye erişimi desteklenecek. Kredi ve sermaye yatırımları gibi uzun vadeli finansman, daha erişilir hale getirilecek.

Yol haritasının bir diğer programı da imalat sanayisi işletmelerini yani “kullanıcıları” kapsıyor. Dijital teknolojileri daha etkin bir şekilde kullanmaya yönelik faaliyetleri içeren bu program kapsamında dijital dönüşüm merkezleri açılacak. KOBİ’lerin dijital dönüşümlerine destek olacak danışmanlar yetiştirilecek. Dijital Dönüşüm Destek Programı ile imalat sanayisi işletmelerinin dijitalleşme yolculukları kolaylaştırılacak. Söz konusu programla kimya ve ilaç, motorlu kara taşıtları, makine ve teçhizat, yarı iletkenler ve elektronik ile gıda ve içecek ürünleri olarak belirlenen odak sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler başta olmak üzere, imalat sanayisi işletmelerinin üretim değer zinciri üzerinden dijital dönüşüm süreçleri desteklenecek.”

“FİRMALARIMIZ E-TİCARETE ÖNEM VERMELİDİR”

TTSO olarak e-ticaret konusuna da önem verdiklerinin altını çizen Başkan Yardımcısı Tolga Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Türkiye ekonomisi yaklaşık yüzde 5 - 7 arasında büyürken, e-ticaret son dönemde 23 milyar dolar ticaret hacmine ulaşarak yüzde 30 oranında büyüyen bir sektör oldu. Oda olarak e-ticaretin büyümesini desteklemek gibi bir hedefimiz de var. Bu hedef çerçevesinde yerel işletmelerin ve KOBİ'lerin e-ticarette çok daha aktif bir rol almasını istiyoruz. Bunun için de başta eğitim programları olmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ülkemizin önde gelen e – ticaret platformlarından biri olan Hepsiburada tarafından Trabzon'da geçtiğimiz günlerde E-ticaret Zirvesi düzenlendi. Zirvenin amaçlarından biri de Trabzon'un ticaret hacmini büyütmektir. Bu zirveye destek olarak, e –ticaretin üyelerimiz tarafından daha yoğun kullanılmasına katkı sağlamaya çalıştık.”

“TURİZM SEZONU YÜKSEK DOLULUKLA GEÇİYOR”

Avcı, oda olarak turizm sektörüne yönelik çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayarak şunları söyledi:“Odamızın turizm sektörüne yönelik çalışmalarının ilimizin ekonomisine büyük katkı sağladığını hep beraber görmekteyiz. Sezon öncesi hedef pazarlarımız Körfez ülkeleri başta olmak üzere, büyük kentlerimizdeki tanıtım faaliyetlerimizin, bu yıl turizme yüksek bir katkı sağladığını görüyoruz.. İlimizdeki otellerin doluluk oranı yükseldi.  Özellikle otellerimizin oda fiyatlarındaki gelir artışı ekonomiye olumlu etki yapmaktadır. Şehrimizdeki turistlerin hemen hemen bütün sektörleri hareketlendirmiş olmasından memnunluk duymaktayız. Sıcak para şehrin ekonomisini dinamik tutarken bölgemizde yeni yatırımların da yapılmasını cazip hale getirmektedir. Bütün sektörlerimizin faydalandığı turizm sektörünü geliştirmek adına birlikte çalışmaya devam etmemiz gerekmektedir. Yılın ilk yarısına ait rakamlar ülkemizde geçtiğimiz yılki 32.5 milyon turist sayısını geçeceğimizi göstermektedir. Trabzon ve bölge olarak ise turist sayımızda hedeflerimizi aşacağımızı tahmin ediyoruz.”Avcı konuşmasının son bölümünde yeni kurulmakta olan Vakfıkebir OSB’ye yatırım taleplerinin gelmeye başladığını vurgulayarak, “Tüm iş dünyasını Vakfıkebir OSB’ye davet ediyoruz” dedi.

TTSO Temmuz ayı meclis toplantısında meclis üyeleri Alper Bektaş ve Şaban Bülbül, meslek komiteleriyle ilgili konularda meclisi bilgilendirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.