Turhan: Fındığın Satış Fiyatı, Üretim Maliyetini Karşılamıyor

11 Mayıs 2022 Çarşamba 14:53
Turhan: Fındığın Satış Fiyatı, Üretim Maliyetini Karşılamıyor

Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turhan, yaklaşan fındık sezonu öncesinde üreticinin sıkıntılı olduğuna dikkat çekerek “Üretici, artan maliyetler sebebiyle fındığa gübre atamayacak hale geldi. Bir kilogram fındığın maliyeti ise satış fiyatını yakalamış durumdadır” dedi.

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar’ı ziyaret eden Turhan, Başkan Bekar’dan çiftçilerin sorunlarıyla ilgili bilgi aldı.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sıkıntıda olduğunu belirten Turhan, AKP iktidarının yıllardır yapılan uyarılara rağmen pek çok alanda olduğu gibi tarımda da hatalı politikalarını ısrarla sürdürdüğünü, bu inadın faturasını ise toplumun ödediğini söyledi.

Artan gübre, mazot, ilaç fiyatları sebebiyle ürün maliyetlerinin satış fiyatlarına yaklaştığını ifade eden Turhan, bu durumu bölgenin en önemli tarım ürünü fındık üzerinden şu şekilde anlattı:

AKP İKTİDARI, ÇİFTÇİYİ SERMAYENİN İNFASINA TERKETMİŞTİR

“AKP iktidarının en büyük hatalarından biri de, tarım ve hayvancılığa yönelik politikalarıdır. Üretim yerine ithalata öncelik veren, üreticiyi korumak yerine piyasanın insafına terk eden, tarımsal ve hayvansal üretimi kontrol ederek zenginleşen tarım elitlerinin önünü açan düzenlemeler, üreticiyi, çiftçiyi canından bezdirdi.”

ÜRETİCİ FINDIĞA GÜBRE ATAMAYACAK HALE GELDİ

‘Yakıt, gübre, tarımsal ilaç fiyatlarındaki anormal artışlar, çiftçiyi üretimi yapamaz veya sürdüremez hale getirdi. Bunun en çarpıcı örneklerinden birini bölgemizde görüyoruz. Fındık üreticimiz, artan gübre maliyeti sebebiyle bu yıl fındıklıklarda gübreleme yapamıyor. Bu durum, verimin azalmasına, verimin azalması da rekolte kaybına yol açacaktır.”

1 KG FINDIĞIN MALİYETİ, SATIŞ FİYATINA ULAŞMIŞ DURUMDADIR

“Geçen yıl Ordu Ziraat Odasının yaptığı bir çalışmada, 2021 yılı için 1 kg fındığın maliyeti, 22 lira 85 kuruş olarak hesaplandı. Bu fiyatı günümüzdeki dolar kuru ve enflasyon oranlarıyla revize ettiğimizde, bugün 1 kg fındığın maliyetinin yaklaşık 38 olduğunu görüyoruz. Serbest piyasada fındık satış fiyatları ise 34 lira ile 39 lira arasında değişiyor. Üretici bu durumda ne yapacak? Fındığı toplamak için onca çileyi kilosundan 1-2 TL kazanmak için mi çekecek?”

YAKLAŞAN FINDIK SEZONU, ÜRETİCİYİ KARA KARA DÜŞÜNDÜRMEKTEDİR

“Maalesef fındık üreticisi, Fiskobirlik etkisiz hale getirildikten sonra yalnız kalmıştır. Artık fındık üreticisi, serbest piyasa adı altında sermayenin insafına terk edilmiştir. Bu şartlarda fındık üretimine devam etmek, üretici açısından hiç de rasyonel bir durum değildir. Yaklaşan fındık sezonu, üreticiyi kara kara düşündürmektedir. Ülkeyi yönetenlerin bu duruma acilen bir çözüm üretmesi gerekmektedir.”

BEKAR: “ÇİFTÇİLER İKTİDARDAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ BEKLİYOR”

Ziyaret için Turhan’a teşekkür eden Ziraat Odası Başkanı Bekar, yaşanan sorunların çözümünü iktidardan beklediklerini, muhalefet partilerinin de bu sorunları Mecliste dile getirmesini ve iktidara yol göstermesini istediklerini ifade etti.

Çiftçilerin başta faizsiz kredi olmak üzere geri ödeme kolaylığı, gübre ve ilaç fiyatlarının düşürülmesi yönünde beklentileri olduğunu belirten Bekar, beklentilerini şöyle dile getirdi:

“Bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındığa, maliyet hesabının yapılarak makul bir fiyat verilmesini istiyoruz. Ayrıca son 4 yılda artırılmayan 175 TL’lik alan bazlı desteğin de artırılmasını talep ediyoruz.”

Son Güncelleme: 11.05.2022 15:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.