Turist sayısı azalmadı

Vali Yavuz turizm toplantısında Sümela Manastırı hakkında konuştu

31 Ekim 2017 Salı 09:47
Turist sayısı azalmadı

Yavuz, “Sümela Manastırı‘nda restorasyon olmasına rağmen gelen turist sayısında azalma olmamıştır”

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Valilik Toplantı Salonu’nda 2017 yılı Turizm Verileri Değerlendirme Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Vali Yavuz, toplantıda Sümela Manastırı ve Trabzon Havalimanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Trabzon İl Kültür Turizm Bakanı Ali Ayvazoğlu, Ortahisar  Kaymakamı Numan Hatipoğlu ile Trabzon Kültür ve Turizm Bakanlığı Rölöve ve Anıtlar Müdürü Çağdaş Çağlayan’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Trabzon’un turizminden ulaşımına pek çok konu masaya yatırıldı.

TURİZMDE ŞAHANE BİR YIL YAŞADIK

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Turizmde sayıca ve nitelik olarak şahane bir yıl yaşadık. Gelecek sene için aşırı iyimseriz. Trabzon Turizm’de altın çağını yaşayacak. Turizmi daha iyiye götüreceğiz. Şuan Arap turistler yaz bitmesine rağmen hala tatile devam ediyor. Bölgede Kış Turizmi ve özellikle Kongre Turizmi’nin gelişmesi için faaliyetlerimiz artacak. Sümela Manastırı‘nda restorasyon olmasına rağmen gelen turist sayısında azalma olmamıştır. Dünya miras listesinde olan Sümela Manastırı bölgemiz ve ülkemiz açısından daha konforlu daha iyi şartlarda iyileştirmesi için restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon süreci iklim değişikliği, yağış ve doğal şartlardan dolayı taş düşme tehlikesine karşı herhangi bir tehlikeye maruz bırakmamak için profesyonel ekiplerle yütülüyor” ifadelerini kullandı.

UÇUŞLAR ENGELLENMEYECEK

Vali Yücel Yavuz, Trabzon Havalimanı’nın kullanıma kapatılması hakkında şu şekilde konuştu: “Herhangi bir şekilde uçuşu aksatmadan yürütülen çalışmalar belli noktaya geldi. Havalimanında yapılan pist genişletme ve iyileştirme çalışmalarında 2. aşamaya gelindi. Buna göre Trabzon Havalimanı 1 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasında 1 ay boyunca Saat 11:00 ve 16:00 saatleri arasında uçuşa kapatılacak. Ancak bu Trabzon’a geliş ve gidişlerde ki uçuşları engellemeyecek. Hava yolu şirketleri bununla ilgili tedbirleri aldı.”

ÇAL MAĞARASI’NA AKIN

Trabzon İl Kültür Turizm Bakanı Ali Ayvazoğlu ise yaptığı konuşmasında, “Bu yıl turizm açısından  muhteşem geçti. İlk altı ayda yerli 455.480, yabancı turist sayısı ise 94.493’tür. Genel toplama baktığımızda ise 549.973 turist ziyareti gerçekleşmiştir. Şuanda bile otellerimiz yüzde altmış oranında dolu. Artık denetimlere daha fazla ağırlık veriyoruz. 124 denetçi her hafta  otellerin ve lokantaların denetimlerini  yapıyor. Müze ziyaretleri önceki yıllara göre arttı. Bu yıl en fazla turisti Çal Mağarası çekti. Sosyal Güvenlik Bakanlığı 50 kişilik ingilizce ve arapça destek veren personeliyle turistlere  hizmet vermeye başladı.  ALO Turizm Çağrı Merkezi kuruldu ve hizmete başladı. 5 farkli dilde yeni tanıtım envanteri hazırlandı” diye konuştu.

UZMAN EKİPLER ÇALIŞIYOR

Sümela Manastırı restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Rölöve ve Anıtlar Müdürü Çağdaş Çağlayan, “Sümela Manastırı’nda 20 dağcı ve 30 restorasyon uzmanı çalışıyor. Bölgede sürekli irili ufaklı gerçekleştirilen taş düşürme işlemlerini  Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Jeoloji ve Jeofizik öğretimin görevlilerinin de katılımıyla teknik ekiplerce yapılıyor. Hava şartları restorasyon süresini uzatıyor. Manastır’ın restorasyonu yüzde 99 bitmiş durumda. 2018 yılının 3.çeyreğinde turizme açmayı bekliyoruz. Ayrıca daha önce ziyarete açılmamış bölümlerinin hepsini kullanıma açmayı planlıyoruz” dedi.

SONNOKTA GAZETESİ Yadigar Aygün

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.