Turizmciler Arkeopark olmasını istiyor

Trabzon’da turizmciler tarihi kalıntıların keşfedildiği bölgenin Arkeopark olmasını istiyor

10 Nisan 2021 Cumartesi 19:11
Turizmciler Arkeopark olmasını istiyor

KARADENİZDE SON NOKTA/SELAY SAYKAL-Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı mahallesinde, 2 ay önce Büyükşehir Belediyesi'nin otopark projesi için kamulaştırılan arazide kazı çalışması yapıldı. 5 bin metrekareye yayılan alanda yapılan kazılarda, Roma İmparatoru Hadrianus ile Geç Bizans dönemine ait yapılara ulaşıldı. Kazılarda, milattan sonra 117-128 yılları arasında Roma İmparatoru Hadrianus dönemine ait olduğu düşünülen şehrin ilk sur duvarının güneydoğu köşesinin bir bölümü, aynı döneme ait bir örme sütun ile Geç Bizans dönemi olarak bilinen 1460 yılına tarihlendirilen hendek duvarı gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda ayrıca, Roma döneminde yapılmış evlerin çatısına ait kiremit ile çömlek parçalarına ulaşıldı. Trabzon tarihine ışık tutan yapıların çevresi kapatılarak korumaya alındı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, arkeolojik yapıların bulunduğu bölgeyi açık hava müzesine dönüştürmek ve turizme kazandırmak için çalışma başlattı. Ortaya çıkan arkeolojik buluntuların hem Karadeniz, hem Trabzon için önemli bir değer olduğunu belirten turizmciler, bölgenin ‘Arkeopark’ yapılmasını öneriyor.

TURİZMCİLER ARKEOPARK OLMASINI İSTİYOR

Kazı alanında inceleme yapan TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Temsil Kurulu Başkanı Hasan Volkan Kantarcı, Trabzon’un geçmişte liman şehri ve ticaret merkezi olması nedeniyle dinamik bir bölge olduğunu söyledi. Şehrin birçok yerinde tarihi eserlerin olduğunu belirten Hasan Volkan Kantarcı, “Gün yüzüne çıkmamış ciddi anlamda da eserler olduğu tahmin ediliyor. Geçmiş dönemde de maalesef bulunanlar değerlendirilemedi ve bunlarla ilgili gerekli arkeolojik çalışmalar yapılamadı. Bugün bu alanla ilgili olarak devam eden çalışmalar ve onay süreçleri var. Bizim temennimiz hem burada hem diğer yerlerde, büyük ihtimalle de çok geriye dönük olarak 2 bin yıllık ve çok daha öncesine ait eserlerin bulunabileceği bölgelerde arkeolojik çalışmaların yapılması. Gün yüzüne çıkarılacak olan tüm eserler dünya mirası ama bizim topraklarımızdaki eserler. Bundan da hem turizm anlamında hem ticari anlamda ekonomik olarak istifade edecek olanlar da bizleriz. Bizim bölgemiz olacaktır” dedi.

‘BÖLGEMİZ TURİZMİ İÇİN ÇOK İYİ OLACAK’

Türkiye’nin birçok bölgesinde Arkeopark olduğunu söyleyen Kantarcı, “Adana, Diyarbakır, Milas, Bursa, Çatalhöyük, boğazkale’de ‘Arkeopark’lar var. Benzer bir kazanım elde edebilirsek mutlaka ileriye dönük olarak bölgemiz turizmi için çok iyi olacaktır” sözleriyle kazıda keşfedilen yapıların Arkeopark olarak değerlendirilmesini istedi.

‘DOĞU KARADENİZ İÇİN BİR İLK OLACAK’

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Ragıp Pirselimoğlu da, bölgenin Arkeopark’a dönüştürülmesi taleplerini yineleyerek, “Bu bölgenin Arkeopark olarak düzenlenmesi ve turizme kazandırımasıyla ilgili bir talebimiz olmuştu. Talebimizi yineliyoruz ve ısrarcıyız. Bölgemize gelen turistlerin şehrimiz esnafıyla buluşmasını ve şehir merkezinde daha çok zaman geçirmesini sağlamak, bölge insanıyla turizmi bir araya getirmek” şeklinde belirtti.   

Kazı alanının Arkeopark’a dönüştürülmesi halinde bölge için bir ilk olacağını kaydeden Pirselimoğlu, “Arkeopark’tan kastımız, tarihi hem Trabzon insanı hem bölgemize gelen turistlerle buluşturmak ve yaşatmak. Temennimiz, buradaki surların duvarların yeniden canlandılarak ayağa kaldırılması ve insanların bunun içinde yürümesi ve yapıların canlandırılması” diye konuştu.

AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, inşaatı biten Kadınlar Pazarı'nın geçtiğimiz haftalarda yapılan açılışı sırasında yaptığı konuşmada, "Oradaki kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserleri, yeni kazı çalışması gerçekleştirmek suretiyle inşallah tam olarak ortaya çıkaracağız. Ve orayı asla kapatma gibi bir niyetimiz yok. Kültür Bakanlığımızla birlikte orası inşallah Trabzon'da bundan sonra bir açık hava müzesi gibi işlev görecek” ifadelerini kullanmıştı. 

Son Güncelleme: 10.04.2021 19:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.