Turizmde Trabzon – Gümüşhane işbirliği için adım atıldı

Gümüşhane’de turizmin geliştirilmesi amacıyla Vali Okay Memiş’in daveti üzerine TÜRSAB Doğu Karadeniz Yöre Temsil Kurulu Başkanlığı ve turizmciler şehre adeta çıkarma yaptı.

10 Ağustos 2018 Cuma 14:15
Turizmde Trabzon – Gümüşhane işbirliği için adım atıldı

Gümüşhane’de turizmin geliştirilmesi amacıyla Vali Okay Memiş’in daveti üzerine TÜRSAB Doğu Karadeniz Yöre Temsil Kurulu Başkanlığı ve turizmciler şehre adeta çıkarma yaptı. Toplantıda son iki yılda turizm konusunda önemli eksiklikleri tamamlanan Gümüşhane’nin yeni bir destinasyon olması konusunda yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi.

Toplantıya Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, TÜRSAB Doğu Karadeniz Yöre Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı ve yönetim kurulu üyeleri, Gümüşhane Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, her iki ildeki TÜRSAB üyesi seyahat acentesi temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

VALİ MEMİŞ: GÜMÜŞHANE ARTIK TURİZME HAZIR

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Trabzon ve Gümüşhane’nin Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağladığını, Erzurum ve Erzincan havzasını denizle buluşturduğunu belirterek şunları söyledi:“Trabzon’un güçlenmesini istiyoruz. Trabzon ne kadar güçlü olursa biz Gümüşhane’de o kadar mutlu oluyoruz ve bundan faydalanıyoruz. İki yıldan beri süren çalışmalarımız sonucunda Gümüşhane’nin turizme hazır olduğunu düşünüyoruz. Giriş kapımız Zigana’dır. Zigana kasapları ile ünlü bir turizm bölgemizdir. Bu önemli destinasyonun led aydınlatmasına başladık. Karakol oluşturduk. Torul seyir terasını açtık ve 100 bin ziyaretçi gelmeye başladı. Karaca mağarasında ziyaretçilerimiz 150 bine ulaştı. Tomara şelalesi her geçen gün ziyaretçisi sayısını artıyor. İl merkezinde Süleymaniye Mahallesinde çay evi ve butik otel açıldı. Zigana Kayak Merkezini ihale ediyoruz. Buraya 4 milyon lira civarında yatırım yapacağız.”

“TURLAR KARACA MAĞARASI’NDAN GERİ DÖNMESİN”

Vali Memiş, Gümüşhane şehir merkezine de turist gelmesini hedeflediklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:“TÜRSAB operatörlerinden şunu rica ediyoruz; Karaca Mağarasına gelen turlar lütfen geri dönmesin. Gümüşhane’de turlarımızı ağırlayalım. Gümüşhane’nin Karadeniz turlarına dâhil edilmesini istiyoruz. Bunu başarırsak Trabzon başta olmak üzere bölgeye gelen turisti iki üç katına çıkartmış oluruz. Gümüşhane’de Zigana, Limni ve Tomara tabiat parklarımızda turizm altyapısı tamamlanmıştır. Uzungöl ve Ayder’deki yapılaşma bizde yok. TÜRSAB üyesi tur operatörlerini Gümüşhane’de ağırlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Gümüşhane’de turizm için üç önemli alan var. Birincisi doğa turizmi yapmalıyız. İkinci olarak bu şehir bin yıldan beri gümüş ve altın madenleri çıkarılıyor. Gümüş işlenmesini turizme kazandıracağız. Üçüncü olarak Safranbolu’nun başardığı gibi Gümüşhane’nin tarihi yapılarını koruma hayalimiz var. Sizlerden gelen talepler doğrultusunda özellikle tür araçlarının şehir içindeki park sorununu çözmeye söz veriyorum. Park ücretlerinizi biz karşılayacağız. Gümüşhane’yi butik bir turizm merkezi yapmayı istiyoruz.”

KANTARCI: GÜMÜŞHANE GÜÇLÜ BİR ALTERNATİF OLDU

TÜRSAB Doğu Karadeniz Yöre Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı ise, Gümüşhane Valiliği’ne organizasyon için teşekkür ederek, şunları söyledi:“Gümüşhane’de yürütülen turizm altyapı hizmetlerinin tamamlanmasından büyük mutluluk duymaktayız. Süleymaniye’de yapılan çalışmaları gördük. Örümcek ormanları Türkiye’nin ilk on doğal güzellik ve tabiat varlığı arasına girdi. Buradaki ladin ve köknar ağaçlarının doğal güzelliği büyük bir turizm pazarı oluşturacaktır. Gümüşhane Valiliğinin önderliğinde turizme fazlasıyla sahiplenildiğini,  altyapı çalışmalarının hızlandırıldığını, şehrin turizme hazır hale getirildiğini gördük. Ulusal anlamda bölgemizde Sinop - Artvin arasında yeşil tur yapılıyordu. Gümüşhane odaklı destinasyon bu turlara eklenmeye başlandı.  Özellikle sonbaharda bu bölge örümcek ormanları, yaylalar ve gölleri ile cazibesini artırıyor. Kaçkarlar ’da, Ayder’de ve Uzungöl’de ciddi bir yoğunlaşma yaşanıyor. Gümüşhane’nin alternatif bir destinasyon olarak ön plana çıkmasını bu sıkışıklığın aşılması anlamında önemsiyoruz. Ulusal anlamda tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yürütülmesiyle de Gümüşhane kısa sürede turizmden hak ettiği payı alacaktır. Ordu – Giresun – Gümüşhane – Zigana -Trabzon hattı oluştu. Kültürel ve tarihi anlamda Krom Vadisi önemli bir destinasyondur. Burada konaklama ve geceleme sayısını artırmalıyız. Genelde Karadeniz’de şehir merkezlerine turistleri getirememe sorunumuz var. Gümüşhane bu konuda bir merkez olabilir. Esnafı turistler ile buluşturalım. Şehir içinde trafik düzenlenmesi, tur operatörlerinin park ve duraklama alanlarının oluşturulması ile bir hareketlilik sağlanabilir.”

GÜRKÖK: KAMU VE SİVİL TOPLUM TURİZMDE BİLİNÇLİ VE ORTAK HAREKET ETMELİDİR

TÜRSAB Doğu Karadeniz Yöre Temsil Kurulu eski başkanı Suat Gürkök, yıllardan beri bölgede turizmi sevdirmek için çalıştıklarını ifade ederek, “Biz TÜRSAB olarak bu bölgenin geleceğinin turizmde olduğuna inandık. Bugün ne değişti. Geçmişte burada turizm olmaz, görüşünü taşıyan valilerden bugün turizmi bölgeye hedef seçen valileri kazandık. Bizim istediğimiz tabloda kamu, sivil toplum bilinçli bir şekilde hareket ederse o bölgede turizm olur. Bölge turizmi istediğimiz yere geldi ama yeterli değil. Gümüşhane’yi programa aldık ama elimizde bir sihirli değnek yok. Bir anda turizm olmaz. 5-6 yıla ihtiyacımız var. Gümüşhane ülke ve bölge için önemli bir destinasyon olacaktır. Ulaşım, konaklama, ne yenir, nereleri gezilir gibi konularda tanıtıma ihtiyaç vardır. Bu bir başlangıç oldu. Pazarlama ve tanıtım önemli. Yurt içi ve yurt dışı fuarlar değerlendirilmelidir. Halk turizmden para geldiğine inanırsa bu iş tamamlanır” dedi.

AYVAZOĞLU: TURİZME BÖLGESEL BAKIYORUZ

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ise, 2017 yılında Trabzon’a 500 bini yabancı olmak üzere toplam 2 milyon 200 bin turist geldiğini hatırlatarak şunları söyledi:“Bu yılın ilk ayında yabancı turist sayılarında yüzde 60 bir artış yakaladık. Otellerimizde doluluk had safhada olduğundan yerli turistlerimiz çevre illerde konaklamaya başladı. Şehrimizde 522 otel var. 100’ü turizm işletme belgeli. Uzungöl gibi turizm mahallelerimiz oluştu. 135 acentemiz var. Kış aylarında tanıtım yapıyoruz. Bir sonraki sezonun hazırlıklarını sürdürüyoruz. Bireysel ve teknoloji ağırlıklı bir turizm gelecekte ön plana çıkıyor. Teknolojik açıdan da şehirlerimizi turizme hazırlamaya çalışıyoruz. Samsun’dan Sarp’a Gümüşhane ve Bayburt’u içine katan bu bölgede turizm bir bütündür. Çalışmalarımızda hiçbir kentimizi ayrı tutmuyoruz, turizmi bölgesel olarak düşünüyoruz” diye konuştu.

ÇİMEN: ŞEHİR TURİZME UYGUN HALE GETİRİLECEK

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen da, turizme yeni hazırlanan bir şehir olan Gümüşhane’de Harşit çayının ıslahının şehrin turizmdeki gerdanlığı olacağını vurgulayarak, “Otopark sorununu çözeceğiz ve gençlik parkını turizm otobüslerine ayıracağız. Zamanla şehir içinde kaldırımları ve araç trafiğini kaldırmayı planlıyoruz. Şehir içi yürüyerek geçilecek. Şehre sadece tur araçları rahatça girebilecek” ifadesini kullandı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise, Gümüşhane’nin ürünlerini turizm sektörüne açacaklarını ifade ederek, “Özellikle pestil ve köme gıda sektöründe büyük rağbet görmektedir. Bütün bölgeye ve Türkiye’ye kazandırılmıştır.  Gümüş işlemesi ürünler de ucuz ve kaliteli şekilde turizm hizmetine açılacaktır. İlimiz ekonomisine turizm yoluyla büyük katkı sağlanacağına inanıyorum” dedi.

Toplantıda daha sonra Gümüşhane’de turizmin geliştirilmesi amacıyla sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde katılımcılar fikirlerini belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.