Türkav:Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne dur denilmelidir

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Trabzon şube başkanı Kenan Kuru ,Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne karşı daha etkili bir yol izlenmelidir dedi.

02 Ocak 2019 Çarşamba 15:35
Türkav:Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne dur denilmelidir

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Trabzon şube başkanı Kenan Kuru , Yeni yıl mesajlarının insanlık adına bir gün iyilik temennileriyle kaldığını, Kızıl Çin’ in ekonomisindeki kıskacını Doğu Türkistan’da Soykırımında görmek gerekmektedir.

Doğu Türkistan, Çin’ in Avrasya’ya çıkış kapısıdır.

Doğu Türkistan denizlerden çok uzak, yüksek dağlarla ve çöllerle çevrili bulunması nedeniyle dünyada az rastlanan ‘‘savunma ve saldırı’’ merkezidir. Çin’in Avrasya’ya yönelik hâkimiyet tesis etme düşüncesinin kilit yeridir. Doğu Türkistan özellikle, Çin’in Türk Cumhuriyetleriyle ekonomik, sosyal ve siyasal işbirliğinde köprü konumundadır. Çin’e gelebilecek petrol ve doğalgaz Doğu Türkistan topraklarından geçmek mecburiyetindedir. Doğu Türkistan, bugün Kızıl Çin’in işgali altındadır. Mançu istilasından sonra Şin-ciang ismi verilmiştir. 1949’da bölgenin komünist Çin tarafından işgalinden sonra yeni yönetim de bu adı kullanmaya devam etmiştir. 1955 yılında ise Doğu Türkistan’ın resmi ismi ‘‘Şinciang Uygur Özerk Bölgesi’’ olarak ilan edilmiştir.

Zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları, Çin’in iştahını kabartmıştır.

Doğu Türkistan’da ekonomik imkânların kendi yönetimlerine bırakılması halinde yeterli olmasına rağmen, Çin Devleti’nin sömürü politikaları ile uzun süredir devam eden ve bu günlerde de işkence, baskı, göç ve soykırım politikalarının yaşandığı yer durumundadır. Nüfusunun hızla artmasına çözüm arayan Kızıl Çin, Doğu Türkistan’a uyguladığı saldırıları sonucu Doğu Türkistan’da açlık ve sefalete yol açmış, işsizlik çoğalmıştır.

Neden Doğu Türkistan?

Tarihi ve zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarında önemli yere sahiptir. Çin’ in bu zengin kaynaklarda hesabi olduğu görülmektedir. Çoğalan nüfusu için Doğu Türkistan’ı yok saymaktadır. Doğu Türkistan’ın petrol rezervleri İran ve Irak’ın rezervlerinin 10 katıdır. Doğu Türkistan’ a kısaca bakalım; Doğu Türkistan coğrafyası, silah sanayisinde kullanılan önemli bir maden, petrol, volfram. Çin’in Doğu Türkistan’dan yaptığı altın cevheri ithalatı 2012 yılının ilk 9 ayında 12 kat artarak, 16 bin 800 tona ulaşmıştır. Gümüş, platin, kömür (2,2 trilyon ton), kaya gazı ve uranyum gibi stratejik ham maddeler ve sayısız yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahip bir ülkedir. Çin genelinde 148. madeninin 124’ünün çıkarıldığı Doğu Türkistan, Çin’in petrol ve doğal gaz alanındaki en stratejik bölgesi haline gelmiştir. Dünya’nın Ekonomik değerlerine İnsanlık heba ettirilmemelidir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.