Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracı Trabzon’da hizmete alındı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracını hizmete aldı.

15 Ocak 2018 Pazartesi 10:40
Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracı Trabzon’da  hizmete alındı

Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü  tarafından hizmete alınan araç ile özellikle Doğu Karadeniz’de yaşanan ani sel baskınlarında yapılacak müdahalelerin hızlı bir şekilde koordine edilerek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ülkemizde yıllık ortalama yağışın en fazla olduğu alanlar, Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alıyor. Bu bölgede yılın tamamına yayılan ve yer yer 2500 mm’ye ulaşan yıllık yağış ortalamaları ile beraber, zaman zaman maksimum yağışlar da çok yüksek değerlere ulaşabiliyor.

Bölgeye Düşen Ani ve Maksimum Yağılar Can ve Mal Kayıplarına Sebep Olabiliyor

Diğer yandan Doğu Karadeniz Bölümü’nde kısa zaman aralıklarında düşen maksimum yağışlar, bazen bir aylık ortalamalardan daha yüksek değerlere ulaşabiliyor ve bu tür yağışlar, can kayıplarının da yaşandığı taşkınlara sebep olabiliyor. Bu taşkınlara anında ve koordineli olarak müdahale etmek ise taşkın zararlarının azaltılmasında hayati bir önem taşıyor.

Türkiye’nin İlk Mobil Taşkın Aracı

Bu sebeple yüksek yağış ortalaması ile birlikte, topoğrafik ve jeolojik etkenlerden ötürü taşkınların en çok yaşandığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sel baskınlarına hemen ve koordineli bir şekilde müdahalede bulunmak için Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracı hizmete alındı.

Hedef Can ve Mal Kayıplarını  En Aza İndirmek

Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracının Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından hizmete alındığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu araç ile bölgede yaşanması muhtemel taşkınlara olay yerinden koordineli, hızlı ve doğru şekilde müdahale edilecek. Taşkın erken uyarısı veya taşkın haberi alındığı anda olay mahalline hareket edecek olan Mobil Taşkın Koordinasyon Merkezi aracımızdan koordine edilecek olan çalışmalar sayesinde, taşkın zararlarının azaltılması, can ve mal kayıplarının önlenmesi hedefleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.