Ulaşım Master Planı yoksa Trafik sorunu çözülemez!

İnşaat Mühendisleri Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı: “Kent içinde 7 metre genişliğinde yol yapıyoruz. 2 taraflı birer metre yaya kaldırımı koyuyoruz. Araç değil yaya odaklı bir ulaşım master planı yapmanda trafik sorunu çözülemez.”

30 Temmuz 2018 Pazartesi 10:12
Ulaşım Master Planı yoksa Trafik sorunu  çözülemez!

İnşaat Mühendisleri Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı ile Trabzon’un trafik sorununu konuştuk. Kent içerisinde bütün ulaşım düzenlemelerinin araç odaklı yapıldığının altını çizen Yaylalı, “Dünyanın her yerinde ulaşım planlamaları insan odaklı yapılır. Kent içinde 7 metre genişliğinde yol yapıyoruz. 2 taraflı birer metre yaya kaldırımı koyuyoruz. O 1 metreye de elektrik direği yada çöp kutusu denk gelirse yaya kaldırımı bitti. Bizim bunları bırakarak kent içi trafiği yayalaşma üstüne kurmamız lazım. Ancak tüm bunları yapsak bile, Ulaşım Master Planı yapmadan Trabzon trafiğine bir çivi dahi çakmamızın hiçbir anlamı yok” dedi. İşte Yaylalı’nın açıklamaları:

YARIN ÖNÜMÜZE GELECEK

Trabzon’un Büyükşehir Kanunu çerçevesinde özellikle son 4 yıldır söylediğimiz belediyelerin yapmakla yükümlü olduğu bir planlama süreci vardı. Bu süreç başladı. 1/100 bin/, 1/50 bin, 1/25 bin; 1/5 bin ölçekli planlar şu an itibari ile yapılmış durumda. Biz bu planlarla birlikte şehirde ki trafik master planının yürütülmesi gerektiğini söylüyorduk. Bu plan kentin şu anki durumuyla ne kadar ilişkili ise de geleceği ile çok önemli katkıları olacağını söylüyorduk. Bugün kentte atılacak her ulaşım hamlesi için yarın önümüze ‘ulaşım master planınız var mı’ sorusu gelecek.

ACİLİYETLE YAPILMALI

Ulaşımın ana planı, yaya, motorsuz araç, motorlu araç, toplu taşıma, deniz yolu, hava yolu, demir yolu, transit geçişler, bazı yerlerde boru hatları geçişleri. Bunların tamamını bir planlama çerçevesinde ele almamız lazım. Biz bu konuda çok gecikmiş durumdayız. Ulaşımın ana planını şehrin hızla yapılması lazım.

PLANLAMA NÜFUSLA OLMAZ

Trabzon’da bugün 20 binin üzerinde kiralama firmalarının araçları var. Bu araçlar şu anda trafikte. Biz bunların hepsini gelecek öngörülerimiz çerçevesinde planlı işlememiz lazım. Biz şu anki yaptığımız planları 2040 yılı projeksiyonu ile yaptığımızı iddia ediyoruz. Ama planın 2040’da nasıl bir Trabzon hayal ettiğini anlatacak kimsenin olduğunu düşünmüyorum. Planın projeksiyon yılı ve planın bütün projeksiyonu nüfus bazlı alınır. 2040 yılında nüfusumuz bu kadar, bu nüfusun o dönemde ki şehirdeki etkileri, sosyal dokusu bu olacak şeklinde bir hesap yapılmış. Hatta projeksiyonda ki nüfusta bizim gördüğümüz kadarıyla 2 katına göre hesaplanmış. Planlama sadece nüfusla olmaz. 2040 yılında nasıl bir Trabzon olduğunu önce bir anlatmamız lazım.

2040 NASIL OLACAK?

Biz şunu öngörüyoruz. 2040 projeksiyon yılı bizim planların ön görüldüğü yıl olduğu için 2040 yılını söylüyorum. Bizce biraz daha uzun vadelide hesaplanabilirdi. 2040-2050-2060’da dünya nerede olacak? Türkiye bu dünya içerisinde hangi konumda olacak? Bu 2 öngörü bizim kalkınma planlarımızda var. Bu öngörülen Türkiye’de Trabzon’un nerede olacağını önce belirlememiz lazım. Trabzon’da turizm nasıl olacak. Turizm bugünden 2040 yılına kadar turistin alışkanlıkları nasıl olacak. Dünyadaki turizm akımı nasıl şekillenecek. Bunları öngörmemiz lazım. Turizmde de, sanayide de, ticarette de bütün planlarımızı bu öngörüler çerçevesinde yapmamız lazım. Biz bu konuda mutlaka planlama sürecini ulaşım master planı ve diğer planlarla (kıyı ve turizm planı) planlama sürecini birlikte yürütmemiz lazım. Kentin geleceğini ancak bu şekilde kurtarabiliriz.

PLANLAMA ÖNEMLİ

Ulaşım master planımız yok. Bizim Trabzon’da ki trafiği önümüzdeki yıl hesaplayacak bir durumuzum söz konusu değil. Önümüzdeki yıl turist sayımız diyelim ki 2 katına çıktı. Turistin ihtiyaçları neler ve bizim şehrimiz bunları ne kadar karşılıyor? Şehre 20 bin kiralık araç daha girdiğini düşünelim. Bizim şehrimizin bunları kaldırabilecek potansiyeli var mı? Biz bunları anlatıyoruz. Planlama çok önemli.

REKABETTE İDDİALIYIZ

Dünya başka bir yere gidiyor. Kişisel alışkanlıklarımızdan toplumsal iletişime oradan turizme oradan ticaret ve sanayiye dünyada başka alanlara gidiyor. Biz önümüzdeki 30 yıl içinde rekabet eden ülkelerden daha çok rekabet eden şehirlerle karşılaşacağız. Dünyada ülkelerin isimlerinden daha çok şehirler konuşulacak. Biz buna hazır mıyız? Böyle bir iddiamız olması lazım. Trabzon, rekabet edilen şehirler arasında ismi duyulan şehir olacak. Bu imkanımız var. Yani, 2040-2050’de ki dünyayı, oradaki Türkiye’yi hayal ettiğimizde Trabzon dünyada yer edinecek potansiyele sahip. Bizim bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Bunu da projeksiyon yılını uzun vadeli planlarımızla rekabet eden şehirler sahasında iddialıyız vurgusuyla alana girmeliyiz.

TRAFİK KÜÇÜK SORUN

Trabzon’un trafik sorunu toplum olarak büyük görünüyor ama küçük bir sorun. 2040-2050’leri hayal ettiğimizde küçük bir sorun. Biz bu küçük sorunlarla cebelleşmemeliyiz. Büyük pencereden bakarak hızla çözmemiz lazım. Biz ulaşımı da planlı yapmak durumundayız. Ulaşım ana planı ön görüleri çerçevesinde demir yolu gelecek. Trabzon’a neler getirecek, Trabzon buna hazır mı? Demir yolu Trabzon’un ticaret hacmini artıracak. Bu artan ticaret hacminde hem liman gerisi planlamamız hem hava alanımız hem de güney çevre yolumuz önemli bir etken. Bunların tamamı ile ilgili şimdiden çalışmaya başlamamız lazım.

TOPLU TAŞIMA KULLANILMALI

Kent içi ulaşım özellikle turizm alanı için çok önemli. Turizm öngörümüzü sağlıklı yapabilirsek yeni bir havaalanı terminal binasına yeni bir havaalanına ihtiyacımız olacak. Kent içi trafik çok önem arz ediyor. Bunu da planlayıp hızla yapmalıyız. İnsanları toplu taşımaya özendirmeliyiz. Mesela turistler toplu taşımayı kullanmıyor. Araç kiralayıp geziyor.

sonnokta gazetesi

Son Güncelleme: 30.07.2018 10:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.