Üretici köklü çözüm istiyor

Fındık fiyatlarının en az 15 TL olması gerektiğini söyleyen Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar yeni kurulacak olan hükümete de çağrıda bulundu. Bekar “Üretici köklü çözüm istiyor” dedi

09 Temmuz 2018 Pazartesi 09:38
Üretici köklü çözüm istiyor

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar ile hem 24 Haziran seçimlerini hem de Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarım ürünü olan fındığı konuştuk. Bekar, fındık fiyatlarının 15 liranın altında olması halinde bu fiyatın üreticiyi memnun etmeyeceğini vurguladı. Bekar “Abartmadan söylüyorum. Fndık alım fiyatı 15 lira olması lazım. 15 liranın altındaki fiyat üreticiyi memnun etmez. Cumhurbaşkanımızın 24 Haziran seçimleri öncesi ‘Biz üreticiyi mağdur etmeyeceğiz’ demesi bizim için çok önemli. Bu anlamda fındık üreticisini mağdur etmeyeceği aşikar. Fındık fiyatı sıkıntısını çözmeleri lazım. Her sene vatandaş ‘mağdur edildim’ diyor. Üretici köklü çözüm istiyor” dedi.

24. Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri ve sonuçlarını değerlendirir misiniz?

HERKES KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERMELİ

Öncelikle seçimlerin ülkemiz ve tüm dünya için hayırlara vesile olmasını dilerim. Vatandaş olarak demokratik hakkımızı kullandık. İnsanların kendilerine hizmet edecekleri seçmekten daha doğal bir davranış yoktur. Demokratik bir seçim oldu. Hiçbir olaya mahal verilmemiştir. Herkese hayırlı olsun. Seçim sonuçları açısından 24 Haziran seçimlerini değerlendirecek olursak Türk siyasi hayatında varlığını sürdüren tüm siyasi partilerin bundan çıkaracakları onca ders vardır. Herkesin değerlendirme yapıp kendine çeki düzen vermesi gereklidir. Böyle yapılırsa siyasette hareket olur. Seçimlerin sonuçlarından olumlu ya da olumsuz neticeler çıkarıp istikamet çizmeleri kadar doğal bir şey yoktur. Bunu her siyasi parti yapması gereklidir.

Seçimleri Ortahisar Ziraat Odası olarak değerlendirirseniz ne dersiniz?

SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Üretici ve çiftçilerimizin bu seçimler için birçok beklentileri vardır. Bunlara karşı iktidarın yaklaşımı da çok önemlidir. Özellikle Karadeniz Bölgesi açısından bu durumu değerlendirirsek olmazsa olmaz konumundaki fındık konusunda cumhurbaşkanımızın dediklerine aynen katılıyorum. Fındık üreticisinin sorunlarını biliyoruz. Üreticilerimizi mağdur etmeyecek adımları atacağız. Bu bizim için çok önemlidir. Verilen sözlerin takipçisi olacağız. Ortahisar Ziraat Odasına kayıtlı 14 bin üyemizle verilen sözlerin neticelerini bekliyoruz. Ziraat Odalarının en önemli görevlerinden biri de bu konuda takipçi olup gerekli çalışmaları yerine getirmektir. Üreticilerin dertlerini iktidara anlatmaktır.

SİYASİ PARTİLER DERS ÇIKARACAK

Siyasetten geldiğimiz için gördüğümüz çok şey vardır. Bu yüzden bir iki konuyu dile getirmeyi uygun buluyorum. Yeni sistemde bir numarada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var. İkinci durumda partisi bulunuyor. Bu sistemin ülke çıkarına olduğuna inanıyoruz. Hükümet üyelerinin dışardan atanışı, partili üyelerin bakan olmayışı parti istikrarı ile ülke istikrarı açısından çok önemli. Burada denge unsuru kurulacak ülke daha iyi idare edilecek. Bu durumu değerlendirecek olursak cumhurbaşkanımız birinci sırada aldığı oylarda ortada. Ama ikinci durumda ise parti oylarının düştüğünü görüyoruz. Bütün siyasi partiler bundan kendilerine ders çıkaracaklar. Şimdi oturup sağlıklı bir durum değerlendirmesi yapacaklarına inanıyorum.

ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜL YOK

Bunun yapılması ülke ve bu sonuca ümit bağlayan kitleler açısından çok önemlidir. Seçim boyunca gündeme getirdiğimiz ve açıkça millete söylediğimiz milletvekili listelerinin halkın nabzını tutarak şekillendirmek çok önemlidir. İnsanları sevgiyle kucaklamak çok önemli. Dertleriyle ilgilenmesi için çaba sarf edilmesini beklerler. Bu manada da teşkilatlarda çok önemli. Çünkü çalışmaları dizayn eden teşkilatlardır. Teşkilatların ağızlarından çıkacak sözler çok önemlidir. Yapıcı eleştirilere açık olmalı. Art niyetli kabul etmemeli. Yapıcı eleştirilere tahammül edilmediğini gördük. Bu manada teşkilatlar kendilerini sorgulamalı. Cumhurbaşkanımızın verdiği mesaj alınmıştır gereği yapılacak. Genel resim bunu gösteriyor.

CHP NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?

CHP çok düşünmesi lazım. Halk niçin bunları 25 yıldır iktidar yapmıyor? Çünkü halkın değerlerine karşı yaklaşımları samimi değil. Sonradan camiye gidip namaz kılmak beş vakit namaz kılmak, dini siyasete alet etmek davranışının en daniskasıdır. Bu ibadetleri her zaman yapmalı. Dolayısıyla inandırıcılık unsuru kaybolunca iktidarı yakalama şansı çok az olur. Dolayısıyla gelecek seçimlere daha dikkatli hazırlanmalıdırlar diye düşünüyorum.

Muhalefet ‘fındık 15 TL olacak’ diyordu bu konuda ne düşünüyorsunuz? Fındık fiyatı devlet politikası olamaz mı? Buna çözüm amaçlı bir sistem getirilemez mi?

KÖKLÜ ÇÖZÜM ŞART

Türkiye’ye yılda 2.5 – 3 milyar dolar döviz kazandıran bir ürünün maruz bırakıldığı ortam bu olmaması gerekir. Hükümet portatif tedbirler alıyor. Buna örnek alan bazlı destektir ama köklü çözüm değildir. Fındıkta istikrar için köklü çözüm gerekir. Bunun için de milli ürün statüsüne alınıp korunmasıdır. Gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Rekolte hesabı yapılmamalıdır. Devletin yeniden devreye sokulup FİSKOBİRLİK’in devreye sokulması gereklidir. Bu kadar tüccar fındık alıp satıyor pe ki FİSKOBİRLİK niçin zarar ediyor? Emin ellerde devletin desteği altında faaliyetini sürdürdüğü zaman çok daha istikrarlı bir duruma gelecektir. FİSKOBİRLİK’in sahibi olmalıdır. Devlet eliyle desteklenip alımlarda devreye sokulması lazım.

BAHÇELERİN SÖKÜLMESİ GÜNDEMDE

Fiyatına istikrar kazandırılacak fındığın kaliteli olması lazım. Dalların gençleşmesi lazım. Fındık bahçelerinin sökülmesi de gündemde. Üretim kurallarına uygun fındık tarımı yapılmalı. Aksi halde kaliteli ürün elde edemeyiz. Ancak günümüzde böyle bir üretim yapılmıyor. Dikkat isteyen bu ürün için gerekli hassasiyet gösterilmediğinden kalite yakalanamıyor. Türkiye’de modern tarımsal üretime geçiş şarttır. Bunun için de fındıkta gerekli olan şartlar bunlardır. Dünyada bir dönüm fındık bahçesinden 400 – 450 kilogram ürün elde edilirken bu miktar Türkiye’de 200 – 250 kilogramı zor geçiyor. Fındıkta dünya üretim standartlarını yakalamamız gerekir.

Fındığı devlet sahiplenmelidir. Bundan üç yıl önce fındık fiyatı 12 lira idi. Ancak zaman zaman fındık fiyatı 5 – 6 liraya düştü. Devlet fiyatın arttırılması için TMO’yu devreye soktu. TMO’nun devreye sokulması için Ziraat Odaları mutlaka gereklidir demiştir. Geçen sene kilogram başına fındık üretim maliyeti 10 lira idi bu sene 11 lira olacak. Abartmadan söylüyorum fındık alım fiyatı 15  lira olması lazım. 15 liranın altındaki fiyat üreticiyi memnun etmez. Cumhurbaşkanımızın 24 Haziran seçimleri öncesi ‘biz üreticiyi mağdur etmeyeceğiz’ demesi bizim için çok önemli. Bu anlamda fındık üreticisini mağdur etmeyeceği aşikar.

TEK ELE MAHKUM ETMEK DOĞRU DEĞİL

Fındık fiyatı sıkıntısını çözmeleri lazım. Her sene vatandaş mağdur edildim diyor. Aslında hükümet bir şeyler yapmaya çalışıyor ama dediğim gibi köklü çözüm şart. Şunu söyleyeyim fındıkta serbest ortam yok. Eskiden 400 kişi alım yapardı şimdi 15 – 20 firma alım yapıyor. Vatandaşın fındığını tek ele mahkum etmek doğru değil. Bu sene gene tek el piyasada olursa TMO’ların devreye sokulması için sesimizi güçlü şekilde çıkaracağız. Gene diyorum serbest piyasa yok tek el var. Ferrero’nun piyasada fındık alımına karşı değiliz. Üreticinin sömürülmesine karşıyız. İstikrarlı fiyatın oluşması yanındayız. Bu sene fındık kaliteli. Geçen sene ki gibi marazlı değil. Bunda hava şartları etken.

Karadeniz halkının Ak Parti’ye verdiği desteği nasıl buluyorsunuz?

SORUNU TAYYİP  BEY ÇÖZER

Bölge insanı milli değerlerine bağlıdır. Bu iktidarlar açısından en büyük kazançtır. Yöre halkı Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye oy veriyor. Bu iktidar için çok önemli sağlamlıktır. Darbelerde de gördük devletinin yanında yer aldı. Bunun için siyasi partilerin yöre insanına daha çok sahip çıkması gerekir. AK Parti’nin yöremizde oyunun düşmesinin sebebi fındık meselesi değil listelerin oluşmasınadır. Hükümetin alan bazlı desteği var. Fındık sorununu çözmesi için cengaver Tayyip Beydir. Sorunu çözeceğine de inanıyorum. Kendisini tanıyorum, biliyorum. Sorunun çözümünü hükümetin inisiyatifine bırakmayacaktır.

Kamuoyunda fındık fiyatlarının belirlenmesinde Ferrero firmasının da etkisi olduğu iddia ediliyor. Bu iddialar hakkında siz neler düşünüyorsunuz?

EMANETE FINDIK VERMEYİN

Bu düşüncelere katılmıyorum. Bizim içimizde fındık fiyatlarını etkileyen sebepler var. Emanete fındık verilmesi fiyatı düşürüyor. En büyük etken budur. Emanete fındık verilmesi demek ihtiyacın olmadığı anlamına gelir. Hal böyle olunca fiyatta düşer. Vatandaş pazara ihtiyacı kadar fındık indirmeli. Bunu yapan üretici. Yapma dediğinde sözünü dikkate almıyor. Küçük esnaf ‘Ferrero’ya satacağız’ diye emanete fındık alıyor. Şimdi bu ürünü de Ferrero almıyor. Durum böyle olunca onlar da zarar ediyor. Emanete fındık vermezsek devlette fındığın alım fiyatını 15 liradan açıklarsa Ferrero’da illa ki bunun üzerinde alım yapacak.

sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.