Uzungöl'e 1 milyon turist

CHP Çaykara Belediye Başkan Adayı Hasan Düzgün :“Trabzon’un turizm cenneti Uzungöl gibi bir doğa harikasına sahip olan Çaykara, maalesef turizm alanında bekleneni veremedi. Bizim dönemimizde belediye sadece rutin işler yapmayacak. 12 aya yayacağımız turizm sezonunda 1 milyon turisti bölgeye çekeceğiz.”

15 Şubat 2019 Cuma 09:43
Uzungöl'e 1 milyon turist

CHP Çaykara Belediye Başkan Adayı Hasan Düzgün, 31 Mart yerel seçimlerine sıkı şekilde hazırlanıyor. Mevcut belediye yönetiminin başarısız olduğunu, rutin işler dışında bir şey yapamadığını belirten Düzgün, kendi dönemlerinde belediyeye kurumsal bir kimlik kazandıracaklarını söyledi. Çaykara’nın Uzungöl’ün marka değerine en iyi şekilde katkı yapacaklarını ifade eden Düzgün, Derebaşı Virajları, Sultan Murat Yaylası ve daha pek çok noktayı içine alan bir uluslararası festival gerçekleştirmek istediğini söylüyor. İşte Düzgün’ün o açıklamaları:

KLASİK BELEDİYECİLİK YAPMAYACAĞIZ

Klasik belediyecilik yapmayacağımızı en başta söylemeliyim. Çöp toplayan bir belediyecilik herkes tarafından yapılıyor. İnsana dokunan bir belediyecilik yapılmıyor. Hem donanımlı olmadıklarından, hem araştırmadıklarından bundan öteye gidilmiyor. Bir şikâyet merkeziniz, bir proje merkeziniz insanlara kafana göre cevap verirseniz başarılı olamazsınız. Bir belediyede şehir plancısı, inşaat mühendisi, mimar, harita mühendisi, peyzaj mühendisi ve hukukçudan oluşan bir teknik masa mutlaka kuracağız. Bu 6 kişilik bir ekip Çaykara’nın imar sorunlarını inceleyip, vatandaşa hemen dönüş yapacak. Öyle 3 ay 5 ay beklemek olmayacak.

HARAÇ DÜZENİNİ YIKACAĞIZ

Encümen dayımın oğludur, başkan teyzemin oğludur anlayışını yıkacağız. Çaykara Belediyesi vatandaşa ev yapması içim çakıl, kum veriyor ardından gidip inşaata zabıta mühürlemeye geliyor. Malzemeye sen verdin neden mühürlüyorsun. Bu, vatandaşa önce rüşvet verip sonra da o aldığın rüşvette benim de payım var onu almaya geldim demektir. Ben buna haraç diyorum. Bu haraç düzenini yıkacağız.

UZUNGÖL TURİZMİNE DÜZEN GELECEK

Çaykara bir turizm bölgesidir. Uzungöl gibi değere sahip ilçedir. Bu yüzden böylesine önemli turizm merkezinde turizmden anlayacak, neyin ne olduğunu bilecek birilerinin iş başında olması lazım. Gelen binlerce turisti yönlendirecek bir yetkili yok Uzungöl’de. Yabancı dil bilen yok, turistlere bölgenin tarihini anlatacak bilgi ve donanıma sahip kişiler yok, kültür yok. Geliyor Arap havalimanına, kiralıyor arabasını, sürüp doğru Uzungöl’e. Burası neresidir, nasıldır, nedir diye bilmeden yol gördüğü yere sapıyor. Hâlbuki turistleri grup grup toplarsın, safari gibi turlarla bölgedeki dağlara, mağaralara, orman bölgelerine, seyir teraslarını kitle halinde tanıtırsın ama maalesef öyle bir dertleri yok. Bizim dönemimizde bunların hepsini gerçekleştireceğiz.

GELİR DAĞILIMI ADİL OLACAK

Çaykara’da her şey Uzungöl üzerine kuruldu. Bu doğru değil. Uzungöl’de bir gelir akışı olduğu kabul ancak bu gelir akışının adil bir dağılımı yok. Çaykara merkezde insanlar tarlada ürettikleriyle ya da bir emekli maaşı ile geçinmeye çalışırken Uzungöl’de insanlar sezonda ciddi anlamda paralar kazanıyorlar. Bu doğru bir şey değil. Uzungöl’de dolan bir bardak var. Dolan bardak nereye gidiyor. Solaklı Deresi’ne akıp gidiyor. İmkân var ama yararlanılmıyor. Yapacağımız projelerle Çaykara halkının tamamını turizmin bir parçası haline getireceğiz. Evini, barkını, yapısını pansiyona çevirmek isteyenlere belediye olarak destek vereceğiz. Müşteriyi ben yönlendireceğim buralara.

1 MİLYON TURİST HAYAL DEĞİL

Uzungöl’ün dışında Dünyanın en tehlikeli virajı olarak gösterilen Derebaşı Virajları var. Çok çok önemli bir turizm bölgesi ancak bugüne kadar bunu değerlendirmek belediyenin aklına gelmedi. Belediyeyi kazandığımızda Derabaşı Virajları en az Uzungöl kadar turist çeker hale gelecek. Turistlere, “İyi ki gelmişim dedirteceğiz. Uzungöl ve civarı yaylalara bugün gelen turist sayısı 300 bin. Ben de diyorum ki ilk etapta hedefim 1 milyon turist. Bunu deyince bu kadar turisti nerede, nasıl ağırlayacaksın deniliyor. Biz bu kadar turisti şimdi 45 günde ağırlıyoruz. Yap projelerini, yap düzenlemelerini yay turizmi 6 ya da 12 aya bu konaklama imkânları ile 1 milyon turist hayal olmaz.

ZATEN BAKANLAR AYAĞINA GELİYOR

O bölgede trafik ve otopark sorunu var. Alternatif yollar olmasına rağmen bunlar yapılmamış. Elbette herkesin burada payı var. Belediyenin de, Büyükşehir’in de.. Şimdi belediye başkanı Ankara’daki bir bakandan ya da bürokrattan randevu almak için aylarca birilerinin peşinde koşması gerekiyor. Çaykara Belediye Başkanının böyle bir derdi yok ki. Bütün bakanlar yazın Uzungöl’e senin ayağına geliyor. Sen gidip karşılıyorsun bakanı. Derdin neyse, sorun neyse anlatma imkânına sahipsin ancak irade ortaya koyamıyorlar. Klasik belediyecilikten başka hiçbir şey yapılmıyor.

HER MAHALLEYE KÖY EVİ YAPACAĞIZ

Sağlık sorunu had safhada Çaykara’da. En ücra mahallesinde de bu sorun var Uzungöl’de de. Yazın bu kadar yoğun bir nüfus hareketliliğinin olduğu bir bölgede sağlık ocağı yok. Uzungöl’de bundan 30 yıl önce sağlık ocağı vardı, doktoru vardı, hemşiresi vardı ve en önemlisi eczanesi vardı. Şimdi bunların hepsi kaldırılmış. Benim kafamda Çaykara’nın 27 köyünde köy evi yapma projem var. İçerisinde sağlık ocağı, köy odası, muhtarlık, kütüphane, internet odası ve çay ocağı bulunacak bir köy evi. Bunu varlıklı hayırsever bölge insanımızın destekleriyle yapacağız. 18 köy evini yapacakların listesi şimdiden hazır.

UZUNGÖL’E GİRİŞİ PARALI HALE GETİRECEĞİZ

Dışarıdan gelen turist Uzungöl’e bir bedel vererek girmeli. Belediye olarak turistlerden geriye kalan kirliliği temizlemenin, hizmet sunmanın karşılığı olarak bu bedel alınmalı. Uzungöl halkına yöneltilen çok yoğun eleştiriler var ancak vatandaşın bu keşmekeşte hiçbir payı yok. Yöneticilerin aymazlığı, yöneticilerin işe ciddiyetle bakmadığından bu hale geldi. Kötü yapıları 2 merkezde toplayacağım. Eski Osmanlı’daki bedestenler gibi yapılar yapacağız. O Uzungöl’ün içerisinde kötü görünen her ne kadar mantar gibi yapı varsa tamamını bu çarşı içerisinde toplayacağız. Ortalıktaki pisliği tamamen yok edeceğiz. Büyük ve kurumsal otellere dokunmadan bunu yapacağız. Lüks otelleri, yüksek katlı, çok oda sayılı otelleri daha başka alanlarda yatırım yapmaları için teşvik edeceğiz.

RAYLI SİSTEMLE GEZİLEBİLECEK

Uzungöl artık Trabzon’un ya da Türkiye’nin değil dünyanın bir turizm merkezi. Bu nedenle öyle günü kurtaran çözümlerle bu işe bakamayız. Uzungöl’ün tam çıkışında bir raylı sistem projemiz olacak. Gelen turistler araçlarını Uzungöl’ün dışına bırakıp bu tramvaya binecek. Gölün etrafında yavaş bir şekilde tur atacak. Hem vatandaş gezdiğinden bir şey anlayacak hem de trafik sorunu kısmi anlamda rahatlayacak. Seyir terasları projemiz var ayrıca. İmar bir kentin anayasasıdır ancak maalesef Çaykara’nın anayasası yok. Bunu mutlaka sağlamalıyız.

TELEFERİK PROJESİNİ İPTAL EDECEĞİM

Teleferik sorunumuz var. Şimdi geldik seçim dönemine Çaykara Belediyesi ihalesini yaptık diyor. Sözleşmesi yapılmış ama imarımız yok. Uzungöl’de eksik bu kadar çokken, ortada imar yokken teleferik yapacağız diye ortaya sözleşme koyup imzalamışlar. Bunu hukuki altyapısını yapıp inceleyeceğim. Burada Çaykara’nın, Uzungöl’ün menfaatine aykırı bir şey varsa sözleşmeyi iptal edeceğim. Bugünkü şartlarını okuduğumda Uzungöl’ün ve Çaykara’nın faydasına olmayacak bir proje. Ne yapmışlar? Yüzde 11’5 belediyeye verecekler her yıl 1,5 milyon TL de belediyeye kira verecekler. Şimdi soruyorum bu yıl 1,5 milyon aldın. 29 yıllığına kiraya verdiğin bir teleferik hattından elde ettiğin gelir 29 yıl sonra el arabası almaz. Bu Uzungöl’ün 29 yılını ipotek etmektir. Oranın gençliğinin geleceğini birilerine peşkeş çekmektir. Bunu asla kabul etmeyeceğiz.

KAYNAK UZUNGÖL’ÜN KENDİSİNDE

Sultan Murat Yaylası’nı da turizme kazandıracağız. Dünyada bu tür yerlere aşırı bir önem veriliyor. O bölgede de kış sporları olsun, kayak olsun pek çok turistik faaliyet gerçekleştireceğiz. Uzungöl, Derebaşı ve Sultan Murat Uluslararası Festivali yapmayı düşünüyoruz. Kaynak nereden diye soracak olursanız. 1 milyon turistin Uzungöl’e katacağı para 3 milyar TL. Biz bunu sağladığımızda dünya genelinde bu tür büyük turizm faaliyetlerine uygun imkânlarla kredi ve hibeler var. Bugüne kadar bu tür fonlardan faydalanan olmamış. Kaynağı Uzungöl’ün kendisinde saklı zaten. Yeterki kullanmasını bilin.

HAKKIMDA DEDİKODU ÜRETİLİYOR

Hakkımızda bazı iddialar ortaya atılıyor. Geçmişte yaptığımız ticari faaliyetler üzerinden tarafımızı suçlayıcı bazı ifadeler kulağıma geliyor. Bunların hepsi yalandır, uydurmadır. Siyasi perspektif üzerinden bakıp bir karalama kampanyası düzenleniyor. Sosyalist bir insan olmam sebebiyle oradan yükleniyorlar. Nereden bulurlarsa oradan vuruyorlar. Bunu yapmasınlar. Bu dedikodudur. Bu hiçkimseye bir şey kazandırmaz. Benim çıkarım Uzungöl’ün çıkarıdır. Tüm Çaykara’nın çıkarı benim çıkarımdır.

SONNOKTA GAZETESİ 

Son Güncelleme: 15.02.2019 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.