Yeni çekim merkezi Sera Gölü

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ,“Turizmin geliştirilmesiyle bölgemiz gençlerine kısa zamanda iş imkanı sağlamak mümkündür.”

24 Haziran 2019 Pazartesi 14:09
Yeni çekim merkezi Sera Gölü

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ,“Turizmin geliştirilmesiyle bölgemiz gençlerine kısa zamanda iş imkanı sağlamak mümkündür.”

Sera Gölü Nasıl Oluştu?

Akçaabat ilçe sınırları içerisinde yer alan Sera Gölü, aşırı yağış sonucu 21 Şubat 1950 Salı günü Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluşmuştur. Sera Gölü, oluşumunu 18 günde tamamlamıştır. Akçaabat halkı, gölün oluşumunun bizzat şahidi olmuşlardır. Gölün etrafı, çöküntünün olduğu yamaçlar ve vadi tabanı bölgede görev yapan askerler tarafından düzenlenmiştir. Heyelan sonucu yaklaşık 67 yıl önce oluşan göl, şimdi başta Akçaabat olmak üzere bölgemiz için en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Yeşillikler Arasındaki Cennet

Akçaabat sahiline sadece 3 km, Trabzon Merkeze 12 km mesafede olan Sera Gölü, yeşillikler arasındaki güzelliğiyle pek çok turisti kendine hayran bırakıyor. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Sera Gölü muhteşem manzarası ile büyülüyor. Özellikle Arap turistlerin yeşile olan hayranlığını tam anlamıyla karşılayan Sera Gölü gezilip görülmesi gereken yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Muhteşem doğası ve oksijeni ile birlikte bölgedeki turistik tesisler de bölgeye gelen turistlerin ihtiyaçlarına cevap verir vaziyettedir.Günümüzde de ıslah çalışmaları devam eden doğa harikası Sera Gölü için Akçaabat Belediyesi buradaki turizmi ve turist sayısını arttırmak için çeşitli projeler geliştiriyor. Kültür, sanat, turizm ve spor şehri olan Akçaabat’a değer katan önemli turizm noktalarından biri olan Sera Gölü şehrimizin turizmi için büyük önem taşıyor.Doğu Karadeniz bölgesine yolu düşenlerin geçmişi çok uzak olmayan bu heyelan set gölünü görmesi gerekir.

Başkan Ekim “Turizmin geliştirilmesiyle bölgemiz gençlerine kısa zamanda iş imkanı sağlamak mümkündür.”

Konu ile ilgili düşüncelerini dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim,“Bölgemiz için turizm öncelikli sektördür. Turizmin geliştirilmesiyle bölgemiz gençlerine kısa zamanda iş imkanı sağlamak mümkündür. Sahillerimizden başlamak üzere güneye doğru yemyeşil yamaçlarımız, dağlarımız, yaylalarımız, doğal güzelliklerimiz, tarihi yerlerimiz turizm için en büyük değerlerimizdir. Akçaabat yeme-içme sektöründe ön plana çıkmıştır.Bölgemize gelen herkes lokantalarımıza uğramaktadır. Son yıllarda ilçemiz bölge turizminin önemli uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Akçaabat’ta turizmin gelişmesi ve çeşitlendirilmesi için Belediyemizce çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Akçaabat’ın sahil bölgesinde yoğunlaşan turizmin dağ ve yaylalara doğru geliştirilmesi çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda, sahilden başlayarak dağ ve yaylalara uzanan önemli turizm
güzergahlarından biri; Yıldızlı mahallemiz sahilinden başlayarak Sera Gölüne oradan Ayana Tepesine, devamında Sırt Mevkiinden, Uçarsu Şelalesi, Taşlıoba ve Büyük Oba yaylalarını takiben Kayabaşı Yaylası, Düzköy Yaylası ve Beypınarı Yaylasına kadar ulaşan turizm güzergahıdır. Burada, özellikle bu Turizm Güzergahının Yıldızlı sahilinden Ayana Tepesine kadar uzanan Sera Vadisi Turizm Projesi adını verdiğimiz kısmın planlanmasından özet olarak söz etmek istiyoruz. Bu bölge, Akçaabat ve Ortahisar (Trabzon Merkez) ilçelerinin sınırında bulunmaktadır, her iki yerleşime çok yakındır.

Turizm Güzergahının başlangıcına bitişik olarak Akyazı Sahiline yapılacak olan Şehir Hastanesi bölgemiz için çok önemli bir yatırım olup aynı zamanda Sağlık Turizmine de hizmet edecek bir tesis olacaktır. Bölgemizde turizmin gelişmesi açısından önemli katkılar sağlayacaktır. Sera Deresinin doğu kenarında yer alan Karayolları Bölge Müdürlüğüne ait tesisler ileriye dönük olarak konaklama tesislerine dönüştürülebilecektir. Karayolları Bölge Müdürlüğü Söğütlü Vadisinde uygun bir yere taşınabilir. Sera Deresinin batı yönünde, Askeri Ordu Evi Projesi planlanmış, inşaat ruhsatları alınmış, yakın zamanda da yapımına başlanılması beklenmektedir. Ordu Evi ve Sera Deresi arasında kalan alan konaklama gibi turizm amaçlı tesisler için kullanılabilecektir. Sera Gölü, dereyi düzenleyen bir baraj görevi yapmaktadır. Sahil ile Sera Gölü arasında derenin rejimi düzenli hale gelmiş, dolayısıyla şiddetli yağışlar sonucu oluşabilecek sel ve tahribattan bu bölge korunmaktadır. Vadinin sahilden Sera Gölüne kadar olan kısmı düzenlenerek önemli bir turizm alanı haline getirilebilecektir. Dere boyu yapılacak olan düzenlemelerle, konaklama tesisleri, sosyal üniteler ve sportif alanlar oluşturulabilecektir. Mevcut yerleşimlerde yenileme çalışmaları yapılarak, yeşil alanlar artırılarak bölgenin doğal peyzajı yeniden oluşturulabilecektir. Trabzon’un Uzungöl’den sonra doğal güzellikleri ile öne çıkan Sera Gölü, eşsiz manzarası ve ulaşım kolaylığı bakımından bölgenin uğrak noktalarından biri durumuna gelmiştir. Yöremizin insanları ile birlikte Körfez Ülkelerinden gelenler burayı çok beğenmektedir. İlave düzenlemelerle daha kapsamlı hale getirilebilecektir. Gölün doğu kenarından Derecik Karayolu geçmektedir. Gölün girişinden itibaren yola paralel bir tünel yapılarak yol buraya alındıktan sonra mevcut yol gezinti ve rekreasyon alanı haline getirilebilecektir. Böyle bir uygulama gölün cazibesini artıracak ve kullanımını rahatlatacaktır. Sahile 5-6 km mesafede, yaklaşık 670 m rakımda bulunan Ayana Tepesi, Sera Gölü yamaçları üzerinde adeta doğal bir seyir terasıdır. Belediye Başkanlığımızca, Ayana Tepesi mevkiinde yürüyüş ve bisiklet yolları, dağ kızağı hattı, piknik ve kamp alanları, seyir terasları, oryantiring sporu için düzenlemeler ve turistik tesisler yapılması için planlama çalışmaları devam ettirilmektedir. Burada yaklaşık 173 dönümlük alan Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı ve Başbakanlığın onayı ile Belediyemize tahsis edilmiştir. Sera Vadisi Projesi ile öngörülen tesislerin ve düzenlemelerin yapılması halinde Trabzon ve Akçaabat’ta turizmin gelişmesine büyük bir katkı sağlanmış olacaktır.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.