Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi Çalıştayı Trabzon’da Başladı

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığınca organize edilen, “Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması için Teknik Destek Projesi” çalıştayı, Vali İsmail Ustaoğlu’nun da katılımıyla Trabzon’da başladı.

07 Kasım 2019 Perşembe 15:43
Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi Çalıştayı Trabzon’da Başladı

Çalıştay öncesi düzenlenen açılış programında konuşan Vali Ustaoğlu, Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde, 2004 yılında faaliyetlerine başlayan Kamu Görevlileri Etik Kurulunun, geride kalan yıllarda başta yerel yönetimler olmak üzere, tüm kamu yönetiminde etik davranış ilkelerini yaygınlaştırma ve yerleştirme anlamında çok önemli işlere imza attığını memnuniyetle gözlemlediklerini söyledi.

“Yönetimde şeffaflık ilkesi önemli”

Herkesin görevini layıkıyla yerine getirmesi gerektiğini belirterek, yönetimde şeffaflık ilkesinin önemine değinen Vali Ustaoğlu, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun bu anlamda tarafsız ve hesap verebilir olma, şeffaflık, açıklık ve dürüstlük başta olmak üzere, pek çok etik değeri, ülkemizin dört bir yanına görevlendirdiği eğiticiler aracılığıyla, kamuda tam manasıyla benimsetme noktasındaki gayretlerini de hep birlikte gördüklerini ifade etti.

Merkezî idarenin ülke yönetimindeki yoğun iş yükünü hafifletme anlamında, yerel yönetimlerin hassas ve önemli rolü bulunduğuna da vurgu yapan Vali Ustaoğlu, “Yerel yönetimlerimiz, en üstten en alt kademedeki personeline kadar, topyekûn hareket ederek, ülkemizde sıkça dile getirilen farklı şikâyetleri, kamu vicdanını rahatlatacak şekilde asgarî seviyeye çekebildiğinde çok daha başarılı olacaktır. Böylelikle; münferit de olsa yolsuzlukların, haksızlıkların ve diğer kötü davranışların önüne geçileceğini, kamuda tam anlamıyla verimli ve huzurlu bir iş ortamının tesisi yanında, vatandaş nezdinde de kamuya yönelik bazı önyargıların ortadan kaldırılacağını ümit ediyorum” dedi.

“Etik Kurulumuzun, etik değerleri toplumumuza benimseteceğine inancım tamdır”

Etik değerlerden dürüstlük, merhamet ve şeffaflık gibi kavramların kadim geçmişimizde, inancımızda ve kültürümüzde de mevcut olduğunu söyleyen Vali Ustaoğlu, “Ahilik geleneğimiz ve kültürümüz, bunun en güzel örneklerinden birisidir. İçi dışı bir olmak, açık sözlü olmak, hakka hukuka uymak, ayıp ve kusurları örtmek, ahdine vefalı olmak gibi temel ahilik ilkeleri ile etik değerlerin birebir örtüştüğünü görüyoruz. Ülkemiz genelinde çalıştaylar düzenleyerek, proje ve eğitim faaliyetlerine önemli yatırımlar yaparak, her yaş ve kesime hitap eden yayın, araştırma ve raporlar ortaya koyan, özetle; etik değerleri toplumumuzun tamamına benimsetme çabası güden Kamu Etik Kurulumuzu tebrik ediyorum. Kamu Etik Kurulumuzun ve etik komisyonlarımızın çabalarının, bugün burada bir araya geldiğimiz çalıştay ve diğer etkinliklerin, etik değerleri; ailelerimize, kamu kurumlarımıza ve toplumumuzun tamamına benimseteceğine olan inancım tamdır” şeklinde konuştu.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan ise, “Âşık olduğum bu şehirde bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Trabzonspor’umuza da başarılar diliyorum. Bizim bildiklerimizi Avrupa şimdi bize öğretiyor. Bundan üzüntü duymak gerekir. Etik ilkeleri dediğimiz zaman evrensel boyut kazanmış, birçok özellikler aklımıza gelir” ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde 45 bin kişiye eğitim verdiklerini kaydeden Toptan, “45 bin kişi, toplam kamu görevlilerinde çok bir şey ifade etmiyor. Eğitim faaliyetlerine devam etmemiz, mutlaka ama mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapmak suretiyle, çocuklarımızın, gençlerimizin bu kültürle tanışmasını sağlamamız lazım.  Yerel hizmetlerin verilmesinde Türkiye’de önemli mesafeler alındı. Bir algıyı kıramıyoruz. Yerel yönetimler dendiği zaman mutlaka olumsuzluk peşinden geliyor. Hâlbuki ister atanma, ister seçilme yoluyla gelsin, vatandaşın devamlı iletişimde olduğu gruptur yerel yöneticiler. Vatandaş her an belediye başkanına, valisine, il genel meclisi üyesine ulaşabilir durumdadır. Uğraşırsak işimiz çok değildir başarırız. Ama buna inanmak, bu algıyı yıkmak lazım” diye konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur da Etik Kurulunun çalışmalarını önemsediklerini anlatarak, “Bu tür çalıştayların çok faydalı olduğuna ve gelişime katkı sunacağına inanıyoruz. Biz de göreve geldiğimiz günden beri, tüm vatandaşlarımıza eşit şekilde hizmet etme anlayışıyla çalışıyoruz. Şeffaflık ilkesini ön planda tutan yönetimlerin başarılı olacağına inanıyor, tüm adımlarımızı bu doğrultuda atıyoruz. Etik kurulu kamuyu ilgilendirse de, toplumun her parçasının etik kurallara hassasiyet göstermesi önem arz etmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman dile getirdiği şeffaflık ve dürüstlük ilkelerini şiar edinerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından basın toplantısı ile devam eden programa, Vali İsmail Ustaoğlu ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan’ın yanı sıra, Etik Kurulu üyeleri Asım Aykan, Selçuk Hondu, Ahmet Karayiğit, Ömer Faruk Doğan, Ahmet Demirok, Ziyaeddin Akbulut, Prof. Dr. Fatih Uşan ve İbrahim Burkay ile ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, kamu kurum amirleri ve davetliler katıldı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.