Cora,kamu yatırımları artarak devam edecek

Cora, TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bütçesi ile ilgili konuştu.Cora, “Önümüzdeki yıl kamu yatırımları artarak devam edecektir. Merkezî yönetim kamu kurum ve kuruluşları tarafından toplamda 88,5 milyarlık kamu yatırımı öngörmektedir. Bu bütçede kamu personeline, emeklilere (SGK primleri dahil) toplam 700 milyar bütçe ayrılmıştır. Kamunun ve özel sektörün AR-GE çalışmaları için de 5,5 milyarlık bir kaynak öngörülmektedir.

18 Aralık 2019 Çarşamba 13:07
Cora,kamu yatırımları artarak devam edecek

AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, TBMM Genel Kurulu’nda 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bütçesi ile ilgili AK Parti Grubu adına konuşma gerçekleştirdi.

KAMU YÖNETİMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER GERÇEKLEŞTİRDİK

Cora konuşmasına milletin teveccühüyle 16 Nisan 2017 tarihinde referandum gerçekleştirdiklerini ve bu referandumda Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçtiklerini hatırlatarak başladı ve “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle beraber yeni bir yönetim yapısı oluştu. Bu yeni yönetim yapısıyla beraber kamu yönetiminde de köklü değişiklikler gerçekleştirdik. Bakanlık sayısı 16'ya düştü. Bunun yanı sıra, politik öneriler geliştirecek 9 kurul ihdas edildi. Ayrıca, ülke olarak özel önem atfettiğimiz 4 farklı ofis kuruldu. Bu kurulların bazıları Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı, bazı kurulların da müstakil çalışmaları söz konusudur. İşte bunlardan birisi de yine Cumhurbaşkanlığımıza bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığıdır” dedi.

NACİ AĞBAL BU KURUMUN KURUMSALLAŞMASINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMIŞTIR

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın, eski Devlet Planlama Teşkilatına, daha sonra da Kalkınma Bakanlığının yapısına benzerlikler taşıdığını belirten Cora, “Ancak Strateji ve Bütçe Başkanlığının misyonuyla, üstlendiği vizyonla beraber daha farklı görevleri de bulunmaktadır. Bu kurumun başında çok özel bir kişi vardır. Müktesebatıyla, bilgisiyle, birikimiyle, donanımıyla, tecrübesiyle eski müsteşar, siyasetçi ve bürokrat, önceki dönem Maliye Bakanımız olan Naci Ağbal'ın bu kurumun başında olması, çok kısa sürede bu kurumun kurumsallaşmasına önemli katkılar sağlamıştır” diye konuştu.

ÜLKEMİZİN GELİŞMESİNDE VE KALKINMASINDA ÇOK ÖNEMLİ ROL ÜSTLENMEKTEDİR

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın çok önemli işlevleri olduğunun da altını çizen Cora şöyle devam etti: “Esasında temas ettiği bütün konulara bakıldığında ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında çok önemli bir rol üstlenmektedir. Dengeli ve sürdürülebilir kalkınma için plan ve programlar yapmak, üst politika belgeleri hazırlamak ana görevleri arasındadır. Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz aylar, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüştüğümüz On Birinci Kalkınma Planı, Strateji ve Bütçe Başkanlığımız tarafından hazırlanmıştır. Bundan daha da önemlisi, şu anda görüşmekte olduğumuz merkezî yönetim bütçe kanun teklifinin de yine taslağı Strateji ve Bütçe Başkanlığımız tarafından hazırlanmıştır. Aynı şekilde, kesin hesap kanun taslağı da yine Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından şekillendirilmiştir.”

KURUMUMUMUZUN ÇOK ÖNEMLİ İŞLEVLERİ VARDIR

Kurumun çok önemli işlevler yürüttüğünü dile getiren Cora, “Bütçenin hazırlanmasının yanı sıra, tüm kamu kurumlarına kaynak tahsis etmek, bütçe hedefleri doğrultusunda politika ve stratejiler belirlemek ve tahsis edilen bu kaynakların uygulanmasını takip etmek, izlemek ve değerlendirmek gibi görevleri vardır. Bu görevini yerine getirirken yıl içerisinde kamu ihtiyaçlarına göre yedek ödenek tahsisi de yine bu kurum tarafından icra edilmektedir. Örneğin, bir kamu yatırımı yapılmaya devam ederken eğer bir kaynak ihtiyacı hasıl olursa ve kaynak yeterli değilse yedek ödenekten transfer yapılabilme imkânı vardır. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarımızın yıl içerisinde kamu personel kadrosu ihtiyaçları için de Strateji ve Bütçe Başkanlığı gerekli çalışmaları ve düzenlemeleri yapmaktadır” şeklinde konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL KAMU YATIRIMLARI ARTARAK DEVAM EDECEKTİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkanı Naci Ağbal’ın gayretleri, milletin desteğiyle önümüzdeki dönem içerisinde uzmanlığa dayalı yenilikçi bir yapıyla kaynakları etkili ve verimli kullanarak, yatırım planlarını bütüncül bir yaklaşımla tasarlayarak ülkeye önemli yatırımları ve hizmetleri kazandırmaya devam edeceklerini kaydeden Milletvekili Cora şöyle devam etti “Bunu hem kamuoyuyla, kamu sektörüyle hem özel sektörle beraber yapacağız. Tabii ki Strateji ve Bütçe Başkanlığı, kamu ve özel sektöre bir rehber ve öncü olacak çalışmaların içerisinde olacaktır. Önümüzdeki yıl kamu yatırımları artarak devam edecektir. Merkezî yönetim kamu kurum ve kuruluşları tarafından toplamda 88,5 milyarlık kamu yatırımı öngörmektedir. Burada, daha çok, ulaştırmadan imalat sanayisine, sağlıktan eğitime özel sektör yatırımlarını destekleyecek, sanayide rekabetçiliği ve verimliliği artıracak birçok yatırım söz konusudur. Bu yatırımlar yapılırken de tabii farklı finansman modellerinin geliştirilmesinde de kurum olarak öncü çalışmalar yapılacaktır.

KAMU PERSONELİNE, EMEKLİYE (SGK Primleri dahil) 700 MİLYAR BÜTÇE

Bu bütçede kamu personeline toplam 700 milyar bütçe ayrıldığını ifade eden Cora sözlerini şöyle tamamladı: “Kamunun ve özel sektörün AR-GE çalışmaları için de 5,5 milyarlık bir kaynak öngörülmektedir. Merkezi yönetim bütçesinin üretimin arttığı, adil paylaşımın esas alındığı, güçlü ve müreffeh Türkiye vizyonuna hizmet edecek bir bütçe olmasını diliyorum. Bütçe dengesinin, belirlediğimiz hedeflerden sapmamasına gereken özenin gösterileceğini umuyorum. Her zaman olduğu gibi tasarrufa daha fazla önem vereceğimizi düşünüyor, bu duygularla, bütçemizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.