Örs, İİBF mezunu işsizleri TBMM gündemine taşıdı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, İİBF mezunlarının istihdam sorunlarına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

04 Aralık 2019 Çarşamba 14:25
Örs, İİBF mezunu işsizleri TBMM gündemine taşıdı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, verdiği soru önergesinde,  Türkiye İİBF mezunu işsiz sayısının birçok ülkenin nüfusundan fazla olduğuna dikkat çekerek, İktidarın bu acı gerçekle de artık yüzleşmesi gerektiğini ifade etti.

Konu ile ilgili yaptığı açıklamada İİBF mezunlarının seslerine kulak verilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Örs, “İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu genç kardeşlerimiz aldıkları eğitimle hak ettikleri kadrolara yerleşmek istiyorlar, talepleri bu. Bizim, bunların sesine kulak vermemiz gerekir diye düşünüyorum çünkü İİBF mezunları imtiyaz değil adalet istiyorlar, çünkü İİBF mezunları torpil, iltimas değil, atanabilecekleri kadroların ilan edilmesini istiyorlar. Türkiye İİBF mezunu işsiz sayısının birçok ülkenin nüfusundan fazla olduğunu, bu acı gerçekle de artık yüzleşmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bunun için, KPSS sonrası kurum mülakatlarının şeffaf olması, sınavların ve mülakatların belli bir planlama dâhilinde yapılması, sınav yapılacak merkezlerin çoğaltılması, mezun sayısının kontrol altına alınması ve İİBF mezunlarının girebileceği alanlara diğer bölümlerden mezun olanların alınmasını önleyen bir düzenlemenin yapılmasının çözüm bulma noktasında gençlerimize bir umut olacağı düşüncesindeyim.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplandırmasını istediği soru önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi, “Elektronik posta, mesaj vb. yollarla sorun, talep ve şikayetlerini bizlere ileten ve basında da yer alan mağduriyetlerine ilişkin İİBF mezunları: “Az olan kadro sayısının yanında İİBF’ye ait olması gereken Genel İdari Hizmetler (GİH) kadrolarının 4001 kodu ile tüm lisans mezunlarına açıldığını, GİH kadrolarına 4001 koduyla yapılan alımların hem İİBF’yi itibarsızlaştırdığını hem de kurumları niteliksiz eştirdiğini, İİBF’lilerin; mühendis, fizyoterapist ve diyetisyen kadrolarına yerleşme olasılığının olmadığını, lisans programı mezunlarının da İİBF mezunlarının eğitimini aldığı GİH kadrolarına yerleşmemesi gerektiğini, 4001 kodu ile GİH kadrolarına atanan lisans mezunlarının kendi unvanlarında kadro açıldığında bu kadroları terk ettiğini bu durumda hem İİBF mezunlarının mağdur olduğunu hem de devlete büyük maliyet yarattığını.” iddia etmektedirler.“

Örs, önergesinde “Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) açıkladığı Temmuz ayı verilerine göre 15-24 yaş arası gençlerde işsizlik bir önceki yıla göre 7,2 puan yükselerek yüzde 27,1 ile rekor kırdı ve bunun büyük bir kısmını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunlarını oluşturmaktadır.” diyerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılması için 11 soru sordu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Bakana sorduğu sorular şunlardır:

1-    Her yıl artan İİBF mezun sayısı karşısında, yetersiz sayıda açılan kadroların ve atama sayılarının arttırılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
2-    İİBF mezunlarının istihdamı konusunda Bakanlığınızca yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?
3-    İİBF Mezunları için Gelir Uzman Yardımcılığı (GUY) taleplerine ve genel sorunlarına ilişkin Bakanlığınızca yapılan ya da yapılacak bir çalışma var mıdır?
4-    Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı (MHUY) sınavı 2019 yılında yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır?
5-    Uzun zamandır alımı yapılmayan Gelir Uzman Yardımcılığı, Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı ve Vergi Müfettiş Yardımcılığı için sınav ne zaman yapılacaktır?

6-    Uygulanan güvenlik soruşturması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 30-60 gün içinde yapılacak denmiş olmasına rağmen kurumların, kazanan personeli bu süre içerisinde çağırmadığı; işe başlama süresinin en erken 19-20 ay sürdüğü, dördüncü atamaya kalınırsa bu süreç 40 aya kadar uzadığı doğru mudur? Bu sürenin kısaltılarak atanmaların daha hızlı ve uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için herhangi bir plan ya da çalışma var mıdır?
7-    İİBF mezunlarının istihdamı için açılan ya da açılacak kontenjan sayısı belli midir? Belliyse ne kadardır?
8-    Yetersiz sayıda kadro açılmasına rağmen hangi gerekçelerle İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri daha fazla açılmakta ve bu fakültelerdeki öğrenci sayısı arttırılmaktadır?
9-    İşsiz olan İİBF mezunlarının yaşadığı ekonomik sorunlar göz önüne alınarak Ankara merkezli sınavlar yerine bölge merkezli sınavların yapılması ve sınav ücretlerinin alınmaması ya da cüzi bir miktara indirilmesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
10-    2002-2019 yılları arasında yapılan KPSS’ye yıllara göre kaç İİBF mezunu başvuru yapmış ve kaçı kamu kurum ve kuruluşlarına atanmaya hak kazanmıştır? 
11-    2002-2019 yılları arasında, İİBF mezunları için kamu kurum ve kuruluşlarında açılan kadro sayısı kaçtır? Kaç İİBF mezunu, hangi tarihlerde bu açılan kadrolara atanmıştır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.