Ramazan’ı fit bitirmenizi sağlayacak 5 kural

Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Hatipoğlu, Ramazan ayının genel ruhunun aşırıya kaçmamak olduğunu hatırlatarak Ramazan biterken sağlıklı ve fit kalmak için 5 basit kuralı sıraladı.

03 Haziran 2018 Pazar 13:18
Ramazan’ı fit bitirmenizi sağlayacak 5 kural

Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Hatipoğlu, Ramazan ayının genel ruhunun aşırıya kaçmamak olduğunu hatırlatarak Ramazan biterken sağlıklı ve fit kalmak için 5 basit kuralı sıraladı. 

Kural 1: ‘Sahur yapmaya devam’ 
“Zaten uzun süren açlık durumunda sahuru atladığımızda metabolizmamızı yetersiz enerji alımı sonucunda yavaşlatmış oluyoruz. Bu nedenle ramazan düzenimizde mutlaka yatmadan önce değil; uykudan kalkıp yaptığımız kahvaltı gibi hafif bir sahur öğünü olmalı. Sahurda tok tutan 3’lümüz ise; haşlanmış yumurta, peynir, ceviz. Yanında söğüş sebze ve tahıllı ekmek ile birlikte” 

Kural 2: ‘Ara vermek’ 
“İftarda 1-2 bardak su ve hurma/zeytin ile orucumuzu açıp, 1 kase çorbamızı istersek yanında küçük bir parça pideyle tükettikten sonra yaklaşık 15 dakika kadar ara veriyoruz. Bu, uzun süren açlık sonrasında ani tansiyon, şeker yükselmesinin ya da mide-bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçmek açısından önemlidir. Devamında da aşırıya kaçmadan 1 tabak ana yemek yanında salata yoğurt/ayran tüketilebilir. Ayrıca iftarda hızlı yemek reflü, mide ekşimesine sebep olacağından yavaş yemeye dikkat edilmelidir.” 

Kural 3: ‘2 kuralı’ 
“Sahurda uyanır uyanmaz 2 bardak, sonrasında 2 bardak; iftarda orucumuzu açarken 1-2 bardak sonrasında 2 bardak ve yapacağımız ara öğünümüzde 2 bardak olmak üzere toplamda en az 10 bardak; 2 litre su içmek. Bu basit ‘2 kuralı’ ile ramazanda su içmeyi unutmak bahanemiz olmayacak” 

Kural 4: ‘Ara öğün yapmak’ 
“İftardan 1-1.5 saat sonra yarım saatlik hafif bir yürüyüş, egzersiz sonrası 1-2 porsiyon meyve ve yanında 1 bardak süt/yoğurt ile ufak bir ara öğün yapmamız iftar ve sahur arasında denge kurmamızı sağlar.” 

Kural 5: ‘Tatlılar’ 
“Ramazanın bir diğer boyutu da şerbetli ve hamur işi ev tatlıları tüketiminin artmasıdır. Eğer kilo korumak, vermek ve sağlıklı bir ramazan geçirmek istiyorsak tatlıyı haftada 2 kere ve şerbetli ağır tatlılar yerine küçük porsiyonlarda sütlü/meyveli tatlılar tercih ederek tüketmeliyiz.” 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.