Acemilik bitti ustalık zamanı

Şalpazarı’nda yaptıklarını ve yapamadıklarını anlatan Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, “Acemilik devri bitti. İnşallah önümüzdeki dönem yeniden seçilirsek ustalık dönemi olacaktır” dedi

19 Aralık 2018 Çarşamba 09:25
Acemilik bitti ustalık zamanı

MHP’nin Trabzon’daki tek kalesi Şalpazarı’nda Belediye Başkanı Refik Kurukız, Şalpazarı için Sis Dağı Projesi’nin hayati önem taşıdığını belirterek ilçenin ve bölgenin kurtuluşunun bu projeye bağlı olduğunu dile getirdi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de yeniden adaylık sinyali veren Kurukız, “Acemilik devri bitti. İnşallah önümüzdeki dönem yeniden seçilirsek ustalık dönemi olacaktır” dedi

VİCDANEN RAHATIM

Görev sürenizde Şalpazarı’nda hangi yatırımları hayata geçirdiniz?

Büyükşehir olmadan önce Şalpazarı’nda 6 mahallemiz vardı; Büyükşehir olduktan sonra 30 mahalleye çıktık. Hizmet ağımız genişledi. Geniş bir coğrafyaya hizmet etmekteyiz. Bu ilçenin sorunlarını bilerek aday oldum. Bizi Refik Kurukız yapan ilçemize hizmet aşkı için yola çıktık. Halkımızın desteği ile belediye başkanı olduk. Hatalarımız vardır ama vicdanen rahatım. Partili ayrımı yapmadan herkese eşit bir şekilde hizmet etmeye çalıştık. Önce ülkem ve milletim dedik. Bu ilke doğrultusunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

GELİRLERİMİZİ KAYBETTİK

Seçildiğimizde 6 mahalleden 30 mahalleye, yol ağı ise 1.500 km’ye çıkmış bir ilçeden bahsediyoruz. Ama bunun karşılığında da gelirlerinin önemli bir bölümünü kaybetmiş bir ilçeden bahsediyoruz. Trabzon’un diğer 18 ilçesi gibi. Su gelirlerimiz gitmiş, İller Bankası’nın yüzde 40’ı Büyükşehire gitmiş. Ana caddeler üzerindeki tabelalardan para almıyoruz, onu da Büyükşehir alıyor. İtfaiye, su, kanalizasyon, ulaşım, park bahçeler gibi birçok hizmet de Büyükşehire geçmiş oldu.

BÜYÜK ZARARLARIMIZ OLDU

Göreve geldiğimizde elimizdeki imkanlarla hizmet yapmanın mümkün olmayacağını gördük. Geldiğimiz ilk ayda aldığımız para 114 lira idi. Önceki ay aldığımız para ise 123 lira idi. Kapanan belde belediyesi Geyikli’den gelen personeller ve personellerin giderleri de eklenince bir açmazın içerisine girdik. Ancak iddialı bir çıkış yaparak ilçenin sorunlarını bildiğimizi, hizmet yapacağımızı söyledik. Bu arada 2 tane çok önemli sel felaketi yaşadık. Bir tanesinde 2 trilyon liralık zararımız oldu. İkincisinde de bir can kaybımız ve yüksek miktarda maddi hasarımı oldu. Büyük zararlarımız oldu. Yanlış yapılaşmadan ötürü büyük zararlara uğradık. Böyle bir dönemden geçtik.

KADINLAR İÇİN KÜLTÜR EVİ

Kadınlarımıza bir Kültür Evi yaptık. Trabzon’da değil, bölgede olmayan bir yer inşa ettik. İçerisinde emzirme odası, mescidi, spor salonu, okuma salonu, duşa kabini, dinlenme salonu, mutfağı olan bir Kültür Evi inşa ettik. Yeme içme belediyemiz tarafından karşılanıyor. İçerisinde çalışan personelimiz belediyeden elemanlarımız. Bu yatırım benim için Şalpazarı’ndaki yatırımların en önemlisiydi. Vatandaşlarımız bizden Meslek Yüksekokulu yapmamızı istiyordu. Yüksekokulu da yaptık. Benim bağışladığım arsayı inşallah önümüzdeki yıl yüksekokul olarak açacağız. 5 bölümü ile birlikte adalet, sivil savunma, sosyal güvenlik, yerel yönetimler ve itfaiye bölümleri ile birlikte Şalpazarı Meslek Yüksekokulu’nun kurulmasını sağladık.

AÇILIŞA GENEL BAŞKANIMIZ GELECEK

Şalpazarı Belediyemize ait bir binamız yoktu. Allah nasip ederse bir aksilik olmazsa seçimden önce açılışını ‘Önce ülkem ve milletim’ diyen bilge lider Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin katılımı ile gerçekleştireceğiz. Bu Şalpazarı Belediyesi’nin kültür merkezi olacak. Sadece belediye binası olmayacak. İçerisinde pazar yeri, toplantı salonu, düğün salonu, Şalpazarı Müzesi, kadınlarımıza ve yaşlılarımıza sosyal mekanlar olacak. Belediye hizmet katı ve üst katında da sosyal mekanlar olacak.

ARAÇ PARKI YENİLENDİ

Belediye bütçemizden bir lira harcamadan, kredi kullanmadan 9 tane aracı aldık. Belediyemizin araç parkını yeniledik. Buradan Adana, Mersin, Manisa, İstanbul Sancakepe, Tuzla belediyelerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, Türkiye Belediyeler Birliği’ne teşekkür ediyorum. Bu da bizim için önemliydi. Para olunca veya borçlanarak herkes alır. Marifet belediye bütçesine yük getirmeden, para harcamadan bu işleri yapabilmektir. Biz onu yaptık.

150 KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLADIK

Göreve gelmeden önce herkes iş diyordu. Ne yapalım dedik diye düşündük, İstanbul’a gittik, derneklerimiz ile bir araya geldik. Bizim oradaki tekstilcileri ikna ettik. Kapanan Geyikli Belde Belediyesi binamızı fabrikaya çevirdik. Şuanda orada 150 kişi çalışıyor. Şuanda Türk polisinin, askerinin şapkalarını Şalpazarı’ndan üretiyoruz. Ekibimizle birlikte güzel bir iş yaptık. Aynı zamanda AK Parti, MHP, CHP ve diğer partilerden ayrım yapmadan tüm partilere aynı saygıyı, sevgiyi ve sıcaklığı göstererek güzel hizmetler yaptık. 5 ilçe belediyesinden güzel yardımlar aldık. Bazı belediyelerle kardeş belediye olduk. Sosyal dayanışmayı, kültürel işbirliğini, kardeşliği sağladık.

MAHALLELERE YOL YAPTIK

Beton yol çalışması yaptık. İmkanlarımız ölçüsünde 10 km kadar beton ve asfalt yol yaptık. Ama 160 km de ham yol yaptık. Hiç yolu olmayan mahallelere yol yaptık. Bunları da ikili işlerle yaptık. Bize ayrılan paralarla bu işleri yapmak çok zor. Parke çalışmaları yaptık. Her yıl Ağasar Deresi’nin temizliğini yaptık. Bahar ayında tüm personellerimizle birlikte Beşikdüzü sınırlarına kadar her yıl derelerin temizliğini yaptık.

OKULLARI ÇOCUK PARKI YAPTIK

Her okulun bahçesine çocuk oyun parkları kurduk. İçerde olduğumuz için bizim burada karla mücadelede yoğun geçer. Mücadelemiz on birinci ayda başlar Nisan ayına kadar devam eder. Mahalle muhtarlarımız ile sivil toplum kuruluşları ile bir araya geliyoruz. Emekli öğretmenlerimizi ziyaret ettik. Engelli bireylerimizi unutmadık. Sosyal sorumluluk projelerine imza attık. Belediyemizin kapısı hep açık. 7’den 70’e olan herkes bir belediyenin olduğunu hatırladı. Eskiden insanlar çekinirdi, artık o günler geride kaldı.

RENGARENK AĞASAR PROJESİ

Ağasar Deresi Vadi Projesi yaptık. Bu vadi projemizin içerisinde yürüyüş yolu parkuru var. Bunu 4 milyon liraya ihalesini yaptık. DSİ’ye kendi projemizi uygulattık. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun da büyük katkısı oldu. O vadi üzerinde bütün binalar giydirilecek, yürüyüş yolları yapılacak, boşlukta kalan alanlar bitkilendirilecek. Devamında yürüyüş köprüleri, engelli asansörü de olacak. Ayrıca insanların fotoğraf çektirebilecekleri alanlar oluşturuyoruz. Bu proje bittiğinde ilçemiz çok güzel bir görüntüye kavuşacak, ilçemiz rengarenk olacak. İnsanlar, Şalpazarı’na gelecek. İlçemiz İsviçre modeli gibi olacak. Projenin yürüyüş yolları etabı bitti. Projemiz devam ediyor. İçişleri Bakanımızın katkıları ve takibi ile Hükümet Konağı’nın temeli atıldı. Çalışmalar devam ediyor.

ŞALPAZARI’NIN KURTULUŞU SİS DAĞI PROJESİDİR

Turizme yönelik ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Sis Dağı Turizm Projemiz var. Şalpazarı’nın kurtuluşu bu projeye bağlı demiştim.  Bir proje hazırladık, son aşamaya gelindi. İnşallah Giresun Tarım Müdürlüğü imzayı attığında çalışmalar başlayacak. İçerisinde kar kayağı, çim kayağı olacak. Oteller yapılacak. Spor salonları ve sosyal tesisler de yapılacak. Bungalov tipi evler inşa edeceğiz. Pazar yeri, camisi de olacak. Komple bir proje olacak. Bunu biz yapmayacağız, projeyi hazırlıyoruz ve yatırımcıya sunacağız. Şalpazarı’nın kurtuluşu bu projeye bağlı. Yatırımcı da hazır. Projenin netleşmesini bekliyorlar.

BÖLGE FAYDALANACAK

Turizm Uzungöl’e, Sümela Manastırı’na sıkışmış durumda. Gelen turistler, bir Uzungöl’e, bir Sümela’ya çıkıyor biraz da yiyip içiyorlar sonra iş bitiyor. Ama bu yeterli değil, Biz turizmi 18 ilçeye yaymak istiyoruz. Bir turizm destinasyonuna ihtiyaç var. Biz Sis Dağı’nda yapacağımız proje ile buna katkı vereceğimizi düşünüyorum. Bu proje tamamlandığında değil Şalpazarı, bu projeden hem Trabzon hem bölge faydalanacak.

3 MİLYON LİRAYA YAŞAM MERKEZİ

Sancaktepe Belediyesi ile kardeş belediye olduk. Bu belediyemiz ile bir proje hazırladık. Projemizin içerisinde bir otelimiz var, toplantı salonumuz var, düğün salonumuz var, devamında piknik alanları var ve hepsinden önemlisi altı buçuk dönüm üzerinde bir yaşam merkezi kuruyoruz. Bu projemiz ihaleye çıktı. Krizden dolayı kimse ihaleye girmemişti. Yeniden revize edilip ihaleye çıkıyor. İçerisinde çocuk parkları, bungalov tipi evler, kamelyalar olacak. Yani tam bir yaşam merkezi inşa edeceğiz. Bu projenin de toplam bedeli 3 milyon lira.

TELEFERİK İÇİN  SÖZ VERDİK AMA…

Şalpazarı’nda hayata geçiremediğiniz projeler var mı?

Benim vaat edip de ayrıca diğer siyasi partilerin kullandığı bir proje var. Teleferik projesi demiştim. Bu proje, Sis Dağı Projesi içerisinde. Bu kapsamlı bir proje. Ama biz bir ilçe belediyesiyiz. Sahaya çıktığımızda o günkü şartlarda Büyükşehir değildik. Bugünkü şartlar farklı, yani yetki alanları değişti. Görev ve hizmet alanlarımızda kısıtlamalar oldu. Ama tüm sorunların üzerine giderek bunu da yapmaya çalışıyoruz.

BÜYÜKŞEHİR OLMANIN HANDİKAPLARINI YAŞADIK

Neler yapamadık; ilçemizin 1.500 km yol ağı var. Gönül ister ki bunların tamamını asfalt ve beton yapalım. Bunda başarısızız. Ancak nasıl başarısızız. Bu bizim imkanlarımız ile olacak iş değil. Burada Büyükşehir Belediyemize büyük iş düşüyor. Tabii ellerinden geleni yaptılar; yani ben 30 mahalleden bahsederken Büyükşehir Belediye Başkanımız da 1 tane ilçeden yaklaşık 580 mahalleden bahseder. Böyle bir durum var. Trabzon’umuz ilk defa Büyükşehir olmanın handikaplarını yaşıyor. İlerleyen dönemler içerisinde bu tür sıkıntıların aşılacağına inanıyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

İlçemizde Kentsel Dönüşüme ihtiyaç var. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde yapacağımız iki üç işten bir tanesi de Kentsel Dönüşümdür. Bu çalışmalara ağırlık vereceğiz. Bunu yaparken de insanları mağdur ederek değil, bölüm bölüm, mahalle mahalle yapacağız. Bunun haricinde ilçemizde TOKİ konutlarına ihtiyacımız var. Bu anlamda çalışmalarımız var.  İnşallah TOKİ konutlarını da yapacağız. Yolları standart hale getirmeye çalışacağız. Suyla ilgili sıkıntılar var ama bunun sorumluluğu da Büyükşehir Belediyemiz de. 12 mahalleyi içine katan 17 milyonluk proje ihale aşamasında.

DEREKÖY’E SANAYİ SİTESİ

Sanayi Sitesi Projesi hayata geçecek mi? Çalışmalar ne durumda?

Küçük bir ilçeyiz ama her ilçenin böyle küçük bir sanayi sitesine ihtiyacı var. Yeni imar planında Dereköy denilen vadi içerisinde belli bir alanı sanayi bölgesi olarak belirledik. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Çalışmalar devam ediyor. İnşallah bu proje de hayata geçecek. Dönüşü yok.  

BİR İNSANIN NİKAHI BİR DEFA KIYILIR

Bir ara sizin AK Parti’ye geçiş yapacağınız iddia edilmişti. Bu iddialar hakkında neler düşünüyorsunuz?

Biz Türk milliyetçisiyiz ve ülkücü bir yapıya sahibiz. Bu çizgide siyaset yaptık. Bu dünya görüşünü benimsemiş birisiyim. MHP Şalpazarı’nın yönetimde bugüne kadar hemen hemen her kademesinde yer aldım. Bir dönem ilçe başkanlığı yapmış, il başkan yardımcılığı yapmış bir kişiyim. Yani bir camiaya mal olmuş birisiyim. Bir insanın nikahı bir defa kıyılır; iki defa nikah kıyılmaz. Benim yakınlaşmamın nedeni şu; biz parti rozetini çıkardık. Hizmet için iktidar partisine yakın davranıyoruz. İlçeye hizmet alabilmek için mücadele ediyoruz. Saygı sevgi çerçevesinde Milletvekiline, Bakanına, Başbakanına, Cumhurbaşkanımıza yaklaşmışızdır. Hatta muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer partilerle de iyi ilişkiler kurmuş birisiyim.

PARTİMİN VE MİLLETİMİN EMRİNDEYİM

Bu iyi ilişkileri kurarken bana da zaman zaman acaba partimi değiştiriyorsun diye sorular yöneltiliyor. Ama hiçbir zaman ben böyle bir açıklama yapmadım. Çizgimin ve duruşumun belli olduğunu söyledim. 15 Temmuz sonrası ülkemizde yaşananlar, ardından Yeni Kapı süreci ve referandum süreci var. Genel Başkanımın Cumhurbaşkanımız ile birlikte referandumda ‘Evet’ yönünde aldığı bir karar var. Bu yönde bende elimden gelen çalışmayı yaptım. Bu ilçede yüzde 73 oy çıkarmış bir belediye başkanıyım. Sürecin devamında ilçemize iyi hizmet almaya devam ettik. Cumhur ittifakında da kapı kapı gezerek %73.4 oranında oy oranı sağladık. Aynı şekilde ilçemize hizmetin devamını sağladık. Bunları yaparken benim Genel Başkanımın ve partimin tutumu da bu yöndeydi. Ancak Refik Kurukız’ı iyi tanıyanlar, çizgisini de ufkunu da bilir. Bunların yanlış anlaşılmasına gerek yok. Hem partimin hem de milletimin emrindeyim.

KİMSEYE PARTİCİLİK YAPAMAYIZ

Vatandaşlara neler söylemek istersiniz?

Bir dönem belediye başkanlığı yaptık. Biz hem belediyecilik hem devleti tanıma anlamında hem de projelerin devamı anlamında belediyeciliği anladık. Acemilik devri bitti. İnşallah önümüzdeki dönem yeniden seçilirsek ustalık dönemi olacaktır. Çünkü yaptıklarımız, yapabileceklerimiz, verdiğimiz mücadeleler ikinci dönemde daha başarılı olabileceğimizi gösteriyor zaten. Bana geçen dönem oy vermeyen vatandaşlarımız da ‘Bu dönem de senin devam etmen gerekir’ diyor. Vatandaşımız rahat olsun, belediyemize ayrılan bütçenin hakkaniyetli dağıtımına devam edeceğiz. Mahalle ayrımı yapmadan, oy hesabı gütmeden tüm partililere eşit şekilde hizmet etmeye devam edeceğiz. Biz kimseye particilik yapamayız. Vatandaşlarımıza hizmet borcumuzu inşallah ödemeye devam edeceğiz. Tecrübe kazanmış bir başkanları var artık. Onlara hayat standartları yüksek bir ilçe bırakacağım. Bize güvenmeye devam etsinler.

sonnokta gazetesi 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.