"Yeşil dostu Ortahisar'ı hayata geçireceğiz"

Genç: Yeni dönemde "En yeşil Ortahisar Eylem Planını" hayata geçireceğiz. Sürdürülebilir kentsel planlama doğrultusunda çevrenin bozulmadan ve yitirilmeden kullanılması için strateji planları hazırlayacağız ve her anlamda yeşil dostu Ortahisar'ı hayata geçireceğiz.

29 Mart 2019 Cuma 14:35
"Yeşil dostu Ortahisar'ı hayata geçireceğiz"

Cumhur İttifakı Ortahisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, "En yeşil Ortahisar Eylem Planı" doğrultusunda çöp üretiminin azaltılmasından, karbon salınımına; yeşil çatı projesinden, tematik park yapımına ve fidan dikimine kadar birçok alanda projeleri olduğunu söyledi.

61 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

Çevre dostu belediyecilik ilkesini geçen beş yıllık süre zarfında belediye halk birlikteliğiyle çok güzel bir şekilde uyguladıklarını belirten Başkan Genç, "İlçemiz yeşille müsemma bir kent... Son zamanlarda şehir merkezinde yeşil alanlarımızda oldukça azalmalar meydana geldi. Yeşil alan varlığımızı artırmak için kamusal kararlar alacağız. Gelecek nesillere yeşilin, ağacın önemini anlatmak, bu yönde bilinç oluşturmak amacıyla geçmiş dönemde başarıyla uyguladığımız "Her fidan bir insan" projesini daha yaygınlaştırarak bütün mahallelerimizde sürdüreceğiz. Geçen beş yıllık süre zarfında 43 bin fidanı halkımızın da katımıyla toprakla buluşturduk. İnşallah yeni dönemde halkımızın da katılımını sağlayarak 61 bin fidanı Ortahisarlılarla birlikte toprakla buluşturacağız." dedi.  

YEŞİL ÇATI PROJESİ HAYATA GEÇECEK

Enerji verimliliğini ve hava kalitesini artırmak için yeni dönemde yeşil çatı projesini hayata geçireceklerini kaydeden Başkan Genç, "Çatı alanlarının yeşillendirilmesi ve şehrimizde hava kalitesini artırmak için yeşil çatı projesini hayata geçireceğiz. Çatılar bitki örtüsüyle kaplı, su yalıtımı sağlanmış, drenaj ve sulama sistemleriyle donatılmış hale getireceğiz. Böylece yağmur suyunun verimli kullanarak biyolojik çeşitliliği de artıracağız. Çatılarımızı çeşitli ve bitki ve sebzelerin yetiştirmeye uygun hale getirerek kentsel gıda üretimini destekleyeceğiz ve enerjiyi daha verimli bir şekilde kullanacağız. Çatılarda çeşitli teşvik modelleri ile mevcut ve yeni yapılacaklarda toplam yüzde 40'lık alanın yeşil çatı olarak düzenlenmesini hedefliyoruz." ifadelerine yer verdi.

HEDEF SIFIR ATIK

Çöp üretimini en aza indirmek, bunun yanı sıra çöplerin geri dönüştürülmesi ve ayrıştırılması için eylem planı hazırladıklarını belirten Başkan Genç, "Maalesef ülkemizde kişi başına üretilen çöp miktarı çok fazla... Bunu aşağıya çekmek, çöpler konusunda vatandaşlarımızı duyarlı hale getirmek için projelerimiz var. Bu amaçla "Hedef sıfır atık" projemiz var. Ortahisar atık yönetim eylem planı ile mevcut ve gelecek nesillerimiz için sağlıklı ve yaşanabilir çevre oluşturulması için sürdürülebilir atık yönetim eylem planını hayata geçireceğiz. Bu doğrultuda atıkların kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, yeniden kullanılması, atılması, enerjiye dönüştürülmesi ve nihai depolanması konusunda atık yönetim eylem planı hazırlayacağız. Bu eylem planında nihai hedefimiz sosyal, ekolojik ve ekonomik bir yük ve maliyet oluşturan atığın üretilmemesi yani sıfır atık olacaktır." sözlerine yer verdi.

ÇEVREYİ KİRLETENLERE CEZA

İklim değişikliğiyle mücadele için Ortahisar iklim değişikliği eylem planı hazırlayacaklarını belirten Başkan Genç, "Düşük karbon yoğunluğu için yapı, sanayi, ulaştırma, enerji, atık, tarım, arazi kullanımı ve ormancılık gibi sektörlerde şeffaf bir denetim sürecinin de işletilmesini sağlayacağız. Bu alanlarda hiçbir suistimale ve istismara mahal vermeyeceğiz. Hava, toprak ve suyu kirleten uygulamalara karşı gerekli cezai müeyyideleri büyük bir titizlikle uygulayacağız." diye konuştu.  

ÇÖP KONTEYNIRLARI YER ALTINA ALINACAK

Ortahisar en temiz  şehir eylem planı çerçevesinde bütün çöp konteynırlarını yeraltına almayı planladıklarını ifade eden Başkan Genç, "Tüm halkımızın bu hedefe odaklanmasını sağlayacağız. Yeraltı çöp konteynerı, akıllı çöp aktarım sistemleri gibi uygulamalarla en temiz şehir algısını güçlendirecek adımlar atacağız. Çöp konteynırlarını yer altına alarak çevre temizliğine katkı sunacağız ve görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağız." dedi.

TEMATİK PARKLAR HAYATA GEÇECEK

En yeşil Ortahisar hedefi doğrultusunda tematik parklar, meyve ve hobi bahçeleri oluşturacaklarını dile getiren Başkan Genç, "Halkımızla ortaklaşa kent meyve bahçeleri projemizi hayata geçireceğiz. Park yapımına uygun olmayan alanları meyve ve hobi bahçesi olarak değerlendireceğiz. Bunun yanında mahalle tema parkları yapacağız. Çukurçayır, Pelitli, Erdoğdu, Beşirli ve Yalıncak gibi nüfus yoğunluğu fazla olan mahallelerimizde mahalle halkımın talepleri doğrultusunda öncelikle beş adet tematik park projemizi hayata geçireceğiz. Bu parklarla, rekreasyon, spor, sosyal etkinliklerin yanı sıra ev hanımları, çocuklar, yaşlılar ve engelli bireylerimizin de yaşam standartlarına olumlu katkı sağlayacağız." cümlelerine yer verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.