Ağaoğlu:Usulüne uygun harcama yapılmamış ise elbette denetlenecektir

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu :“Trabzonspor Kulübü’nün her kuruşu bu camianın parasıdır! Usulüne uygun harcama yapılmamış ise elbette denetlenecektir.”

26 Ekim 2018 Cuma 16:46
Ağaoğlu:Usulüne uygun harcama yapılmamış ise elbette denetlenecektir

Trabzonspor Divan Genel Kurulu, Kadir Özcan Gençlik Geliştirme Merkezi Nizamettin Algan Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel Kurula  Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve yönetim kurulu, kurucular, eski başkanlar, kurul başkanları ve üyeleri, eski yöneticileri, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç katıldı. Divan Genel Kurulu’nu yönetecek Divanı Kurulu seçimli genel kurullar haricinde mevcut divan yönetimince Ali Sürmen, Selahattin Ahıskalıoğlu, Muharrem Arz, Mehmet Ongan ve Hadi Eyüboğlu’ndan oluşturuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından genel kurul başladı.Mehmet Ongan tarafından Divan Başkanlık Kurulu adına faaliyet raporu okundu.

“CEO’LUĞU TARTIŞMAYA BAŞLAMAMIZ GEREKEBİLİR”

Faaliyet raporunun ardından Divan Başkanı Ali Sürmen konuştu. Ali Sürmen konuşmasında, şunları söyledi: ‘’Bilindiği üzere Trabzonsporumuzun olağanüstü genel kurulunda yeni bir yönetim göreve geldi. Ve bu yönetim çok önemli bazı şeyleri yerine getirdi. Bunlardan bir tanesi tüzük tadilatıdır. Eğer yönetim kurulu tüzük tadilat genel kurulunu yapmazsa, yapılan her tüzük hatıra olarak kalır. O nedenle ben Yönetim Kurulu’na bir kez daha teşekkür ediyorum. Dün tesislerde açılış yapıldı, bu kadar zorlukta, bu kadar yoklukta bunlar yapılıyorsa başarıdır. O yüzden yönetici arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum.Bildiğimiz kadarıyla büyük ödemeler yapıldı. Trabzonspor’un ne bu ödemeleri yapacak parası ne de teminat gösterecek gayrimenkulü vardı. Biz Trabzonspor olarak önümüzdeki yılları yeniden şekillendirme konusunda ekonomik destek bulamazsak istediğiniz kadar muhteşem projeler hazırlayın, bunlar hayal olarak kalır” dedi.“Bu projeler için kaynak bulmak lazım” diyen Sürmen, “Trabzonspor’a maddi manevi kaynak bulan iktidardan olsun olmasın bütün bu insanlar Trabzonspor’un yeniden şekillenmesi için mücadele eden insanlardır. Bizzat şahit olduğum ve yönetim kurulunun yönettiği bu süreçte başta sayın bakanımız Berat Albayrak olmak üzere katkıda bulunan tüm iktidar ve muhalefet, bakan ve milletvekillerine, yerel yöneticilere çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki Aralık kongresinde Trabzonspor’u bulunduğu durumdan kurtulabilecek yönetimler oluşması için herkesin özveride bulunması gerekir. Bu konuda ne gerekiyorsa, kimin koltuğa geleceğine değil; kimin Trabzonspor’u bu süreçten kurtaracağına bakmak lazım. Sayın Başkan, belki üç gün banka kapılarında bekleyeceğine CEO’luk mantığını düşünmemiz gerekecek. Şirketler bünyesinde CEO’luğu tartışmaya başlamamız gerekebilir. Ben bu duygu ve düşüncelerle hepinizi tekrar saygıyla selamlıyorum ve yapılacak olan seçimli genel kurulu camianın birlik ve bütünlüğü içinde geçmesini temenni ediyorum'' dedi.

“EKSİK VE AKSAMIŞ İŞLERİ ÇÖZMEYE ÇALIŞTIK”

Asbaşkan Hayrettin Hacısalihoğlu tarafından Yönetim Kurulu faaliyet raporu okundu. Hacısalihoğlu şunları söyledi: “Nisan 2018’de göreve gelen yönetimimiz eksik ve aksamış işleri çözmeye çalıştı. Taraftarın başlattığı bağış ve SMS kampanyası desteklendi; ama maalesef arzu ettiğimiz sonucu yakalayamadık. Geçen sezonu 51 puanla 5. sırada tamamlayan A takımımız, Avrupa Kupalarına katılma hakkını yakalayamadı. Uzun süredir ödemelerde yaşanan sıkıntılardan dolayı serbest kalması muhtemel oyuncuların serbest kalması önlendi. Tescil sorunları aşıldı, lisans sorunları aşıldı. Beş kuruş geliri olmayan bir konumda bunları çözümlemek tam tabiriyle mide sancıları yaşatan bir süreçti. Bu konuda kendi kendimize değil; ama sayın başkana ve sayın başkan yardımcılarımıza ve bakanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Trabzonspor’un bu zor süreci başka türlü aşması mümkün değildi.”

“A TAKIMTRABZON’DAKİ PEK ÇOK OTELDEN DAHA İYİ KONUMA GELDİ”

“Yeni sezon futbolcu kadromuz kulübümüzün içerisinde yetişmiş Ünal Karaman, Hüseyin Çimşir ve Metin Aktaş’tan oluşan ekibe emanet edildi. Kulübümüzün içinde bulunduğu şartlar da göz önünde bulundurularak makul şartlarda çalıştırılmaya başlandı. A takım, sağlık, yemek ve konaklama ünitesi düzeltildi. Kırık, eskimiş ve paslanmış bir tesis içinde bir bina ne kadar restore edilebilirse o kadar restore ettik ve Trabzon’daki pek çok otelden daha iyi konuma geldi. Burada sponsorluk katkısı sağlayanlara da teşekkür ederiz. Eski yönetimin kullandığı idari bina teknik kadronun, kulüp menajerinin ve izleme ekibine tahsis edilerek, dünyanın her yerinde olduğu gibi idari ve sportif yapılar birbirinden ayrı yerlerde hizmet vermeye başladı.”

‘’ÜYELİKLER DÜZENLENDİ, TÜZÜK DEĞİŞTİ, DENETLEME YAPILDI’’

“Seçim öncesi hukuk dışına çıkılmayacağı sözü verilmişti. Yasal olmayan üyelikler sonlandırıldı; ancak bu kişiler arasından yeniden başvuruda bulunanlara hiçbir mali külfet getirmeden üyelikleri yenilendi.Bu dönemde yapılan önemli işlerden bir tanesi sürekli aksamalar yaşanan tüzüğümüzdü. Aşağı yukarı 2008’den beri üzerinde çalışılan ve konusunda uzman kişilerin hazırladığı taslak sonucu son şeklini alarak yeni tüzük oylarınıza sunuldu ve yürürlüğe girdi. Bu Trabzonspor için çok önemlidir. Ne bir yönetimi ne de bir kişiyi ilgilendirir, Trabzonspor’un geleceği için çok önemli bir faaliyettir. Kulübün bir önceki dönem yapılan icraatları bağımsız denetim kurulunun incelenmesine alındı. Bu inceleme sonucunda ortaya çıkan sonuçlar spor kamuoyuyla paylaşıldı. Burada kusurlu, kabahatli işlemleri yapanlar adli makamlara sevk edilecek.”

‘’TS CLUB TARİHİNİN EN YÜKSEK CİROSU!’’

“Mağazacılık tarafında tarihinin en yüksek cirosuna ulaşıldı. 5 aylık dönem içerisinde bir önceki dönem 12 ayda yapılan cironun üzerine çıkıldı. Geçmişte yapılan birçok faaliyet, özellikle futbolla ilgili konularda kayıtlı değildi. Bir önceki dönem hocamızın Trabzonspor imkânıyla yaptığı incelemeler sonucu izleme raporları ortada yok. Daha öncekiler de yok. Bu birinin kabahati olarak söylemiyorum, böyle bir kayıt yok. Şimdi çağa uygun bir sistem oluşturularak kulüpte yapılan böyle faaliyetler kayıt altına alınacak ve bu havuzda toplanan bilgiler yönetimler de değişse, görevliler de değişse kulübün kullanımına hazır halde tutulacaktır.Formada kol sponsorluğu konusunda çalışma yapıldı. Intercity'den, Doğuş Grubu’ndan araçlar alınarak kulübümüze tahsis edildi. Dün de Ali Osman Ulusoy’un firmasından yeni bir takım otobüsü alınarak sponsorluk anlaşması yenilendi. Kulüpten birçok firmayla yeni sponsorluk anlaşmaları yapıldı. Yiyecek ve inşaat malzemeleri tarafından hiçbir ücret ödemeden çoğunluğu alınan anlaşmalar yapıldı.”

‘’TÜM PERSONELİN YILLIK MAAŞI 2 TRANSFER BİLE DEĞİL!’’

“Camiamızda çok konuşulan konular; işe alınan adamlar, işçi sayısının çokluğu vs. Gayet tabii ekonomik durumu bu şekildeki bir kulübün her türlü harcaması denetlenmeli; ancak burada bir yanlış değerlendirme yapıyoruz. Alınan kişileri tenkit etmeyelim demiyorum ancak bir oyuncunun, 900 bin Euro olduğunu düşünürsek, yıllık maliyeti 5 milyon 800 bin TL. Hiç oynamayan, sıradan bir oyuncu. Toplam personel maaşı, bütün personelin maaşı 1 milyon 100 bin TL. Yıllık 12 Milyon TL. Yani iki oyuncuya, ‘’hiç almasaydık’’ dediğimiz oyuncuya bu hassasiyeti gösterebilseydik keşke... İş olsun diye, hatır gönülle adam mı alınmış yoksa kulübe katkı sağlayacak veya eksikliği giderecek eleman mı alınıyor ona bakmak lazım. Sonuç olarak Trabzonspor, hak ettiklerinden ve hakkını aramaktan vazgeçmeden makul ölçüler içerisinde her kurumla iyi ilişkiler içerisinde bulunmak zorundadır. Bu konuyu tüm Trabzonsporluların sağlıklı ve bugünkü şartlara uygun olarak düşünmesini istiyorum. Tüm yönetimlerin spor camiasındaki ilişkileri iyi seviyeye getirmek mecburiyeti vardır. Trabzonspor’un menfaati buradadır. Bunu özellikle hatırlatmak istedim. Herkese saygılar sunarım. ‘’

Faaliyet raporunun ardından Başkan Ahmet Ağaoğlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Başkan Ahmet Ağaoğlu’nun konuşması şu şekilde:‘’Sayın Asbaşkanımızın da arz ettiği gibi faaliyetlerimizin önemli bir bölümü internet sitemizde geldiğimiz günden beri verdiğimiz söze sadık kalarak kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Ancak bazı konular sadece Divan’da ve Genel Kurul’da konuşulur. Trabzonspor büyük bir camia, ne medya ne de dedikodular aracılığıyla cevap veremeyiz. Eleştiriler ya Divan’da ya da Genel Kurul’da yapılır, yapıldığı zaman da bunlara cevap vermek başkanın görevidir.”

‘’295 MİLYON TL KUR FARKI VE FAİZ GİDERİ YÜKLENDİ!’’

“Kulübü devraldığımızda borç tutarımız 900 Milyon TL’ydi. O günkü kur üzerinden de 182 Milyon Euro. Bugün itibariyle borcumuz 1 milyar 100 milyon TL. Bugünkü kurdan çevirirsek 169 Milyon Euro. Ancak öyle bir dönemde göreve geldik ve süreç o kadar aleyhimize işledi ki, özellikle Ağustos ayında yaşadığımız ekonomik türbülans bize 295 milyon TL kur farkı ve faiz gideri yükledi. Bu 295 milyon TL aynı zamanda Trabzonspor Kulübü’nün 1 yıllık gideri. Bırakın borç ödemeyi, faizleri bile zamanında ödeyemeyecek bir durumdayız. Özellikle profesyonel futbolcu kadrosunun % 85’nin mukavelelerinin sözleşmelerinin Euro üzerinden yapılması, bankalardan alınan kredinin 45 milyonluk bölümünün Euro olarak borçlandırılması. Tam iki katı arttı. Ama bu dönem içerisinde sizlerin de malumu, 233 milyon TL ödeme gerçekleştirdik. Bu 233 milyon TL’nin 141 milyon TL’si kredi. Bu kredinin 85 milyon TL’lik bölümü Halk Bankası’ndan kalanı Ziraat Bankası’ndan. Allah’a şükür ki Halk Bankası’ndan aldığımız kredi % 35’lere varmadan % 18 ve ilk iki yılı ödemesiz bir kredi.”

“5 AYDA GEÇEN YILDAN DAHA FAZLA FORMA SATTIK”

“Borcun 1.1 milyar TL’ye gelmiş, senelik gelirinin 6 katı borçlanmışsın ve kredinin faizini bile ödemeyecek durumdasın. Böyle bir kulübe kredi almak o kadar kolay mıydı? Beş defa temerrüte düşmüş bir kulüpten bahsediyoruz. Trabzonspor Kulübü’ne gönül vermiş insanların üstün gayretiyle gerçekleşti bunlar. Transfer gelirimiz 46 milyon TL, yönetici katkıları 13 milyon TL, sponsorluk ve reklam gelirleri 13 milyon TL, TFF kaynak kullanımı 4.5 milyon TL, çeşitli kampanyalardan kulübe gelen bağışlar 3.6 milyon TL. Beş aylık bir süre içerisinde 77 bin adet forma satışı gerçekleştirdik. Bu forma satışı, geçtiğimiz dönem içerisinde yapılan forma satışından 5 bin daha fazla. Belki yeni bir heyecan, belki formaların kalitesi, belki de ortaya koyduğumuz tablodan etkilenen camiamızın ekonomik katkı düşüncesiyle 20 milyon TL’lik bir ciro gerçekleştirdik. TS Club’ların bugüne kadar yapmış olduğu en fazla satıştır bu. “

‘’DÜNYANIN HER YERİNDE BU TABLO DENETLENİR!’’

“Kamuoyunda bir şekilde tartışılan ve pek de hoş olmayan bir şekilde üzerinden gündem oluşturulan Bağımsız Denetim Kuruluşu’nun raporuna ilişkin usule uygun olmayan harcamalara ilişkin konuşacağım. Bu çok farklı bir şeymiş gibi lanse edilmeye çalışıldı. Muharrem Usta tarafından farklı bir üslup kullanarak, bizleri haysiyet cellatlığı veya eski yöneticilerin onuru veya gururuyla oynamak gibi bir ithamla karşı karşıya kaldık. Bunun cevabını da kamuoyunda değil Divan’da veriyorum, sizlere yapmayı daha uygun gördüm. Eğer senelik geliri 150 milyon TL olan bir kulüp 1 milyar TL borç yününün altına girmişse, yine senelik geliri 150 milyon TL olan bir kulübün menajerlere olan borcu 70 milyon TL ise bu kulübün hesapları her yerde denetlenir. Ben Türk futbol tarihinin, bir Türk teknik direktöre ödenen rekor tazminatı ödemeye mahkûm edilmişsem, sadece temmuz ayı içerisinde 32 Milyon TL mukavele fesihlerinden tazminat ödemek zorunda kalmışsam, ödeyemediğim takdirde lige katılamam tehlikesi, yeni oyuncuları tescil edememe tehlikesiyle karı karşıya kalmışsam… Bunun ne Muharrem Usta’nın şahsıyla ne de bir başkasıyla alakası vardır. Trabzonspor Kulübü bir kamu yararına dernektir ve karşı karşıya kaldığı durum budur ve bu dünyanın her yerinde denetlenir.”

‘’DEVLET, KULÜPLERİ DENETLEMELİ!’’

“Türkiye’de 62 tane bağımsız spor federasyonu var. Bunlara özerklik verildi ancak bu özerklik hiç kimseye istediğini istediği şekilde yapma yetkisi vermiyor. Bu federasyonlar Bakanlık Müfettişlerinin teftişine tabii tutuluyor. 150 bin TL’lik de olsa 1-2 bin TL’lik de olsa yapılan harcamalar usule uygun değilse yönetim kurulu başkan ve üyelerine rücu edilmektedir. Sporun bir bölümü bu şekilde yönetilirken biz neden denetlemeyi gurur, haysiyet meselesi yapıyoruz. Bugün 4 büyük kulübün borcu 14 Milyar TL barajını aşmışsa, bazı şeyleri yanlış yapmışız demektir. İstediğiniz mukaveleyi istediğiniz gibi feshettiğiniz zaman bunu kulüp ödüyor, ülke ödüyor. Benim temennim odur ki futbol kulüplerimiz de diğer federasyonlarımız denetlendiği gibi devlet denetimine tabii olsunlar. Ya da TFF’nin oluşturacağı bir bağımsız denetim ve müfettişler tarafından denetlensin. Yoksa ne biz, ne de diğer kulüpler bunun içinden çıkamayız.”

“HATALARIN BEDELİNİ TRABZONSPOR CAMİASI ÖDÜYOR”

“Biz Tüzük değişikliyle bunun önünü alma gayretine girdik ama yine de en büyük görev Genel Kurul üyelerimize düşüyor. Devlet bizi denetlemeden lütfen biz birbirimizi denetleyelim. Bizim bir önceki dönem hesaplarıyla ilgili olarak yaptığımız budur. Bunun haricinde konuşulan her şey spekülasyondur. Trabzonspor Kulübü’nün her kuruşu bu camianın parasıdır, ülkenin milli servetidir. Eğer Trabzonspor Kulübü bu açıkları kapatmak için bankadan kredi kullanıyorsa, taraftara gidiyorsa yine bu hataları Trabzonspor camiası ödüyor demektir. O yüzden bunun günahı, vebali çok büyüktür.”

‘’AHMET AĞAOĞLU 6 AYDA YORULMADI!’’

“Biz geldiğimiz ilk günden beri hizmet etme gayesindeyiz. Hatalarımız, yanlışlarımız da olmuştur. Kimseyi kırmak gibi bir düşüncemiz olmadığının bilinmesini istiyorum. Yanlışlarımızdan dönmeyi de becerebildiğimizi söylemeliyim. Altı aylık süreç bizim için de bir deneme süreci oldu. Ahmet Ağaoğlu yoruldu diyorlardı, Ahmet Ağaoğlu yorulmadı. Altı ayda yorulan adamı kapının önündeki elbise askısına asarlar. Trabzonspor’u yönetmek için gelen adam altı ayda yoruluyorsa o adamı camiada da tutmamak lazım. Bu arada kırılıyor muyuz, güceniyor muyuz, fiziki olarak yoruluyoruz ama verecek enerjimiz var. Bugün hala değerli Başkanımız Ahmet Celal Ataman, Nizamettin Algan değerli başkanlarımız Trabzonspor’a hizmet ediyorlarsa bizim de aynı enerjiyle hizmet etme sorumluluğumuz vardır. Bu bir gönül bağıdır. Bu düşünceyle geldik, bu düşünceyle devam ettik. 2 Aralık’ta aday mısınız? Ben zaten başkanım, yapmakta olduğum bir görev var ve zorlu bir süreçten geçiyoruz. Yıl sonuna kadar 75 – 100 milyon TL ödememiz var. Kaynak yaratmamız için iki önemli projemiz vardı ancak en büyük darbeyi ekonomik türbülanstan yedik. Frene bastık, yıl sonuna kadar kredi olarak değil kaynak olarak 100 – 150 milyon TL civarında bir girdi sağlayabilecek çok ciddi ve sağlam iki projemiz var. Affınıza sığınarak, projelerin selameti açısından açıklamam mümkün değil. İnşallah para içeri girdiğinde bunu kutlarız ve siz değerli haziruna açıklarız.”

‘’HİZMETE GELDİK, HİZMETE DE DEVAM EDCEĞİZ!’’

“Futbol takımımızın önünde çok önemli 5 maçımız var. Bu maçlar takımın konsantrasyonu açısından çok önemli. Biz görevimize odaklanmış durumdayız, spekülasyonlardan uzak durmaya gayret ediyoruz. Bütün Yönetim Kurulu arkadaşlarımız ve ben hiç gitmeyecekmiş gibi çalışıyoruz, yarın da gidecekmiş gibi kulübe temiz bir sayfayı bırakmanın gayesindeyiz. 9 Nisan tarihinde bu kulübün şanlı tarihi içerisinde talip olunan en kutsal hizmetlerden bir tanesini teslim aldık. Biz gereğiyle bunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Allah’ın izni ve Genel Kurul’un da tercihiyle yolumuza devam etme yönünde bir teveccüh olursa biz de yolumuza devam ederiz. Ama bunun kararını Genel Kurul verir. Genel Kurul’un iradesine ipotek koymak kimsenin de haddine değildir. Umarım bu açıklamalar da kafanızda soru işareti bırakmamıştır. Hizmete geldik, hizmet ediyoruz ve hizmete devam edeceğiz. Yaptığımız işi yarım bırakmak gibi bir niyetimiz yok. Ben dâhil hiçbir arkadaşım yorulmadı. Dışarıdan taze kan, takviyeler gelebilir. Yorulduğumuz yerde de koltuğa yapışmadan, heyecanımızı kaybetmeden terk edip gitmesini de biliriz. Bu sadece bir hizmet yarışıdır. Ben hep söylüyorum ben Trabzonspor Kulübü’nün hizmetçisiyim. Eğer ki camia bu adam layıkıyla Trabzonspor’a hizmet etti denirse belki o zaman 17. başkan olarak Trabzonspor başkanları arasında bize de yer verilir. ‘’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.