Popülist yönetimler Trabzon'u bitirdi

Başarılı iş insanı Murat Onur, “Taraftar baskısı yönetimlere çok büyük hatalar yaptırdı. Bugün ki borç baskını getirdiği sonuç. Bu nedenle Trabzonspor bundan sonra haddini bilerek yolunda ilerlemek zorunda. Aksi durumda geri dönüşü olmayan yola girilir” dedi

14 Kasım 2018 Çarşamba 10:04
Popülist yönetimler Trabzon'u bitirdi

Trabzonspor’da bu sezon kapatılan basketbol kulübünün eski yöneticilerinden olan başarılı iş insanı Murat Onur, Trabzonspor kulübünün ekonomik olarak dibe vurmasındaki en büyük nedenin popülüst yönetimler olduğunu savundu. Yönetimlerin taraftar baskısı altında ezildiğini kaydeden Onur,  çarpıcı açıklamalar yaparak, “Taraftarlar kulübün tarihini ve bütçesini bilecek. Yabancı hayranlığından kesinlikle uzaklaşılacak” dedi. Onur, Trabzonspor basketbol kulübünün kapatılmasıyla ilgili de “Abiş Hopikoğlu’nu mahkemeye vereceğim. Kime sordu da kapattın. Ben delegeyim bana sormadı” tepkisini gösterdi.

Murat Onur, basketbol kulübünü kapatan Hopikoğlu’nu mahkemeye vereceğini söyledi

Kime sordun da kulübü kapattın?

Trabzonspor Basketbol kulübünün kapatılmasını içine sindiremediğini söyleyen, işadamı ve kulübün eski yöneticisi Murat Onur, “Abiş Hopikoğlu’nu mahkemeye vereceğim” dedi. Basketbol kulübünün başkanının böyle bir hakkı olmadığını belirten Onur, “Göreve gelirken kulübün borcu 2 milyon 700 bin TL idi. Kulübü kapatırken borç 18 milyon TL olarak açıklandı. Diyor ki ‘Trabzon bana sahip çıkmadı.’ Sen değilmiydin ‘Basketbolu zirveye taşıyacağım. Kulübü kurtaracağım’ diyen. Borcu oraya çıkardığın da bu şehir mi hatalı oldu?” diye konuştu.Onur şöyle devam etti: “ ‘Trabzon halkı bana para vermedi’ diyor Hopikoğlu. Sen geldiğinde ‘ben para bulacağım, sponsor bulacağım’ demedin mi? Şimdi de basketi kapattım diyorsun. Kime sordun da kapattın. Ben delegeyim bana sordun mu? Hayır. Benim hakkımı niye elimden aldın? Git kongreye belki başkası alacak görevi. Ne istedin bu insanlardan? Çıkarsın lige devam edersin. Başarısız olunca küme düşersin. Ama bu külübü kapatamazsın. Ben bu nedenle Hopikoğlu’nu mahkemeye vereceğim. Bizim dönemimizde parasızlıktan bir de 2011’de yaşanan süreçten dolayı küme düşmüştük.”

7500 kişilik salon şimdi boş

Basketbol kulübünün kapanması konusunda oldukça sitemkar konuşan Onur, “Basketbol öyle bir spor ki Trabzon için. 7500 kişilik bir spor salon yapıldı bu takım için. Şehrin elinde patlamış bir bomba şuan. Sen kulübü kapatarak o salonu atıl vaziyete düşürdün. Bunun hesabını mutlaka vermeli. Trabzon’da şuan basketbol yok. 60 bin ünviersite öğrencisi var bu şehirde. Sporu tek başına sahalarda olan başarı diye görmeyin. Spordaki başarı bana göre şehrine ürettiği katkıdır. Trabzon’da bir sosyal hayat yok oldu basketbolu kapatarak. Trabzonspor kulübü de inanılmaz bir prestij kaybına uğramıştır bu kararla. Ama Trabzon’da şu özenti var; İstanbul’dan gelen adam çok kıymetli. Ona çok popüler davranılır. Bu popülist yönetimler bu kulüpleri bu hale getirdi zaten.”

Sadece futbolla kısıtlayamazsın

Onur, “Trabzon’da futbol o kadar büyük ki bütün sporların önünü kesiyor zaten. Bu şehri sadece futbolla kısıtlayamazsın. Sadece futbol seyretmemeli insanlar. Trabzonspor kulübü bütün branşları kapatkı. Voleybol, hentbol... Nerede bunlar? Böyle bir görüntü spor şehrine yakışmıyor” dedi.

Trabzonspor haddini bilecek

Trabzonspor’un kurtuluş reçetesi hakkındaki görüşlerini de belirten Murat Onur, şunları söyledi: “Trabzonspor taraftarı önce Trabzonspor’u ve Trabzon’u sevecek. Başarıyla Trabzonspor’u sevmeyecek. Başarı gelince Trabzonsporlu olmayacak. Başarısızlık olunca da Trabzonspor’a küfretmeyecek. Burak Yılmaz hata da yapacak. O yaşta kazandığı paraların şımarıklığı da onda olacak.Trabzonlu oyuncuyu taraftar iki kere sevecek. Yusuf’a veya kulübedeki Zeki’ye küfretmeyecek. Taraftar ‘şampiyon olalım’ diye transfer baskısı yapmayacak. Trabzonspor haddini bilecek. Taraftar baskısıyla kulüp yönetilmeyecek. Taraftar kulübün tarihini ve bütçcesini bilecek ve yabancı hayranlığından kesinlikle uzaklaşılacak.”

Antrenör satıp da para mı kazandık?

Yönetimleri eleştiren Onur, “Biz stoper Mustafa Yumlu’yu 300 bin liraya sattık. 600 bin bir verdik 900 bin bir verdik ve o mevkie transfer yaptık. Ama hala bir adam bulamadık doğru düzgün o mevkie. Niye yapıyoruz bunları anlamıyorum. Mesala bir antrenörle niye üç yıllık sözleşme yapılır. Antrenör satıp da para mı kazanacağız. Var mı dünya da antrenör satıp para kazanan kulüp? Ersun Yanal ile 1 yıllık sözleşme yapsaydık bu haldemiydik biz? Benim ne zorum var anlamadım. Böyle yöneticilik olmaz” dedi.

Yabancı hayranlığından vazgeçilmeli

Trabzonspor’da yabancı hayranlığı olduğunu ifade eden işadamı Murat Onur, “Niye var anlamıyorum. Ben milliyetçi bir insanım ve kendi içimizden insanlarla başarının geleceğine inananlardanım. Bu şahirde hala Ersun Yanal’ın gelmesini isteyen insanlar var. Bu çok acı verici bir şey. Sosa’yı şuan burada mutlu etmeye şansın yok veya Kucka’yı... Burada biz Zeki’yi, Abdülkadir’i, Yusuf’u mutlu edebiliriz. Çünkü onlar buranın havasını soluyor. Nüfus kağıdında Trabzon yazıyor. Mezarları burada adamların. Ersun Yanal burada hiç mutlu olmadı ki. Maçtan sonra teknesine atlayıp tatile gitti. İnsanlar bunu algılamalı. Şuan parayla Burak Yılmaz’ı oynatamıyoruz. Adam girmediği kadrodan para alıyor. Bu sözleşmeyi yaparken neredeydi yönetici abilerimiz. Bence 1461 Trabzon çok iyi ve doğru bir projeydi. Hatırlayın, Galatasaray ve Fenerbahçe’yi yenen takımı. Maliyeti ne kadardı bir bakın. Mesela o takım bozulmadan direkt yukarıya monte edilebilirdi. Gidilebilirdi o takımla. Ama şimdi o oyuncular da yok ortalarda” dedi.

5 kuruş verme ama hep konuş!

Trabzonspor’un her ay bilançosunun gazetede yayınlanması gerektiğini savunan Murat Onur, “Örneğin deplasman maliyeti ne kadar. Bunu halk bilecek. Halk bu işe sahip çıkacak. Alt yapıdan çok oyuncu gelecek. Abdülkadir’in geldiği gibi Yusuf’un geldiği gibi. Bazı fedakarlıkları taraftar yapacak. Ben 5 kuruş vermeyeceğim ama yönetime her istediğim hakareti edeceğim, sağda solda konuşacağım. Yok öyle bir dünya. Trabzonspor faizi bile ödeyemiyor ki ana parayı ödesin. Onur’u satacaksın Burak’ı satacaksın. Haddini bileceksin. Bu şöyle bir şey ‘Ben helikopter alabilir ama ona benzin alacak param yok.’ Ona göre hareket edeceksin” dedi.

Olmayacak olmuyor

“Trabzonspor transferde neredeyse rekorlar kitabına girecekti” diyen Onur, “Ama Konyaspor’u geçemedik. Onlar bir sezonda 73 transfer yaptılar. Bakınız Trabzospor’un yaptığı doğru yabancı transfer sayısı 5’i geçmez. Olmayacak olmuyor. Demek ki sen yabacı transferde başarısızsın. Bu paraları çöpe atmaya gerek yok. Gelecek yönetimlere ağır vebal, ağır bir borçla bırakmaya hakkımız yok. Esteban’a 600 bin Euro niye veriliyor şuan mesela. Gönder onu arkasındaki genç kalecinin aç önünü” ifadelerini kullandı.

CEO olmalı

Trabzonspor’da asbaşkanlığın tartışılmaması gerektiğini kaydeden Murat Onur, “Çünkü öyle bir birim olmamalı. Geçmişte ve şuan da görev yapan Asbaşkanlarımız çok saygı değer adamlar ama bu asbaşkanın işi değil. Hayrettin abi son derece Trabzonsporlu, bu tarşılamaz. Fakat rakamlar ve işleyiş o kadar büyük ki. Trabzonspor Türkiye’deki birçok holdingden daha büyük cirolarla paralarla uğraşıyor. Sadece paralarla değil daha sıkıntılı işlerle de. Bu fabrikayı Hayrettin beyin yoğunluğu yönetemez. Başka bir asbaşkan da olsa aynı. Benim anlatmak istediğim CEO olmalı. Bir menejeri aradığı zaman İngilizce’yi akıcı şekilde konuşabilmeli. Trabzonspor’da şuan 400 kişi çalışıyor. Ama bence bu işi 75 kişi yapabilir” diye görüşlerini belirtti.

Yanlış yapanı affetmem

Murat Onur, Muharrem Usta yönetimi hakkında başlatılan hukuk mücadelesinin son derece doğru olduğunu belirtirken, “Ben olsam ihraç ederim bu çok net. İbrahim Hacıosmanoğlu’nu da onu da. Hacıosmanoğlu beni kötü temsil ettiği için maçlara gitmiyorum. Televizyonlarda maç izleyim ağlıyorum. Trabzonspor’un bu kadar acıyı hak etmemesi gerekiyor. Trabzonspor’u kötü yöneten kim varsa gözünün yaşına bakılmamalı. Mesela Hacıosmanoğlu hakemi statta odaya kapattı. Madem büyük adamsın gelen para cezasını sen niye ödemedin de kulüp ödedi?” diye konuştu.

Taraftar baskısıyla borç bu kadar arttı

“2011’de bu şehir şampiyon oldu ancak şehrin bütün kimyasıyla oynandı” diyen Murat Onur, “İlk şampiyonlukta biz bu kulübü 30 milyon ile ibra ettik. Şampiyonluk gelmeyince kadro bozuldu ve devam eden süreçte yapılan ikinci kongrede 84 milyon ile son kongrede ise 180 milyon TL ile Hacıosmanoğluna teslim ettik kulübü. Onun ilk kongresinde ise 350 milyon ile ibra edildi. Hata yaptı kulübü yönetenler. Yöneticilerin taraftar baskısına dayanamayıp kötü transferler yapmasıyla bu hale geldi kulüp. Taraftar baskısından korkup transfer yaptı yöneticiler” şeklinde konuştu.

Başkan Trabzon’da yaşayacak

Murat Onur: “Doğru başkan priofili Trabzon’da yaşayacak. Atay Aktuğ gibi sokakta dolaşırken hesap verecek. Mağlubiyetle ilk uçakla kaçmanın hesabını yapmayacak. Hakla konuşacak. Ben şuna inanıyorum; Trabzonlu hiç kimse Trabonspor’a ihanet edemez, etmez. Ama şu var, kendi şirketleri gibi kulübü yönetmediler şuana kadar. Onun için ‘beni bilmeye bir adam beni yönetemez’ diyorum.”

Ağaoğlu devam etmeli

Aralık ayında yapılacak olan genel kurulla ilgili fikirlerini de söyleyen Murat Onur, “Bence Ahmet Ağaoğlu devam etmeli. Temsil kabileyite çok yüksek bir insan. Türk futbolunun böyle adamlara ihtiyaç var. Ağaoğlu gelmezse kim gelecek bu kulübe? Kocaman bir soru işareti. Yeni bir tane popülist başkan gelecek borcu çarbı iki yapacak. Sonra gidecek. Ayrıca yönetimde çok başlılık kalkmalı. Ben Ahmet’in ben Mehmet’in arkadaşıyım olmalı” dedi.

Oyuncu yüreğini sahaya koyacak

Murat Onur, Yavuz Selim Sahası’nda oynanan maçların zevkinin çok farklı olduğunu belirterek, “Ben en çok oradaki maçlardan keyif alırdım. O top yere vurduğunda tozun havaya kalkışını, oyuncunun yere düşüp dizinin kanayışını unutamam. Çünkü yürek vardı, sahtekar değildi oyuncular. Şimdi bakıyoruz Trabzonspor 5-0 mağlup bir tane hırstan sarı kart gören oyuncu yok. Tekme atan oyuncu yok. Hiç sakatlanan oyuncumuz var mı sahada bir bakın. Burak hangi tekmeye kafa soktu. Trabzonlu oyuncuların hiç biri sahtekar olamaz. Yüreğiyle oynar. Trabzonspor’un tarihini oyuncusu iyi bilecek. Son yıllarda bir moda tutturmuş futbolcular, saha içinde rakip takım oyuncusuyla forma değişiyor. Kardeşim beim gözümü önünde değişme bari. Taraftar böyle fedakarlık yaparken sen bu insanlarla dalga geçemezsin. Ben o forma için ağladım, ben o forma için ölen insanlar biliyorum. Dünyada çok az bir şehirde böyle şeyler var” dedi.

Albayrak’a yanlış yapıldı

“Nuri Albayrak’a yanlış yapılmıştır” diyen Murat Onur, “Bu şehrin ona borcu var. İbra edilmedi diye borcu var.  Trabzospor yöneticiliği çok onur verici, gurur verici bir şey. İnsanlar oraya gelebilmek için çok emek veriyorlar ama oraya geldikten sonra farklı bir modele bürünüyorlar. Trabzonspor’u sadece futbol olarak kıyaslamayalım. Hani nerede Şener, Hacıosmanoğlu, Usta. Yöneticilik süreleri bittikten sonra maça gelen adam sayısı çok az” dedi.

Siyasilerin borcu büyük

Siyasilerin de Trabzonspor’a çok borçları olduğunu ve bunu ödeyemeyeceklerini söyleyen Onur, “Buraya geldiğinizde kaşkolla olmuyor bu işler. Sizi oraya taşıyan şey Trabzonspor. Bunu unutmasınlar. Beni 10’uncu kata taşıyan asansöre ben asansörden çıkarken tekme atmıyorum. Siyaset trabzonspora adam aldırtmamalı. Siyaset Trabzonspor’a mülk kazandırmalı. Bakıyoruz İstanbul kulüplerinin çok büyük mülkleri ve kira gelirleri var. Ama Trabzonspor’un yok. Oyuncu tansferinin parasını siyaset vermemeli” dedi. 

TRABZOSPOR LOKOMOTİF OLUR

Samsun’un yüz ölçümü, nüfusu ve ekonosiyle Trabzon’dan büyük olduğunu ancak Trabzon’un daha popüler bir il olduğunu söyleyen Murat Onur, “Bu durum tamamen Trabzonspor’dan kaynaklanıyor. Yani Trabzonspor’un değeri en basit olarak buradan anlaşılıyor. Trabzonspor başarılı olduğu zaman Trabzon’u görmek isteyen herkes maça gelmek istiyor. Şehir doluyor canlılık geliyor. Bu şehrin ekonomisine büyük katkı yapılıyor. Bunun içi Trabzon’u ve Trabzonspor’u taraftarların sevmesi gerek. Üniversitenin ve Trabzonspor’un bu şehre katkısı tartışılamaz. Bence Trabzon üç şekilde büyür. Turizm şehri olur, eğitim şehri olur, sağlık şehri olur. Trabzonspor’da bunların lokomotifi olur” dedi.

Fenerbahçe düşmanları bizi kullandı
 

Trabonspor’un dönüm noktalarının 1996 ve 2011 yıllarının olduğunu söyleyen Murat Onur, “1996’da şampiyon olunsaydı 2011’deki şampiyonluk kupası gelseydi o dönemlerin kadroları bozulmaz ve üst üste şampiyonluklar gelirdi. Ancak şampiyonluk kaçınca kupa gelmeyince o kadrolarda yer alan oyuncular gitti. Düzen bozuldu. Başarı gelmeyince yönetimler de hataya düştü. Fenerbahçe düşmanları bizi kullanarak Trabzonsporlu göründü. Halbu ki hepsi Trabzon düşmanı. Bu hala da devam ediyor” dedi.

Mülk sahibi olmalı

Trabzonspor’da görev alsa gelir getirici projeler üzerinde çalışacağını ve önceliğinin kulübe mülk kazandırmak olacağını ifade eden Murat Onur, “Trabzonspor’a mülk edindiririm ve bu mülklerle kira geliri elde ederim. Trabzonspor’un önündeki limanı Trabzospor’a kazadırmaya çalışırım. Mesela Akyazı’daki dolgu sahası için bin tane haya kuruyorum. Orada bir yaşam alanı olmalı. Kocaman bir Avni Aker minyatörünü orda görmeliyim. O anıları yaşamalı ve gelecek nesillere yaşatmalıyız. Stat çok güzel ama bana tarihimi hatırlatmıyor. Mesela müze bile orda olmalı” dedi.

Sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.