Trabzon TV

27 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "Zekat”

BÖLGESEL

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

27 Nisan 2021 Salı

İmsak :03:41 - Güneş : 05:18 - Öğle : 12:24 - İkindi: 16:13 - Akşam:19:20 - Yatsı: 20:50

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar Vaizi Mustafa ER

ZEKÂT

Zekât, Kur’an’da belirtilen sınıflara sarf edilmek üzere dinen zengin sayılan müslümanların malından alınan belli payı ifade eder. Zekât İslâm’ın beş temel esasından biridir. Allah Tevbe sûresinde müşriklerden bahsederken “Ama tövbe ederlerse ve namazlarını kılıp zekâtlarını verirlerse, artık onlar sizin din kardeşlerinizdir. Bilmek isteyenler için âyetlerimizi ayrıntılarıyla açıklıyoruz” (Tevbe/11) buyurarak zekâtın mümin olmanın en önemli vasıflarından biri olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca Allah, “Onları arındırmak ve temize çıkarmak üzere mallarından sadaka al! Bir de onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah her şeyi çok iyi işitmekte ve bilmektedir” (Tevbe 103) buyurarak zekâtın manevi hayatımızın temizlenmesine vesile olan bir ibadet olduğuna işaret etmiştir. Aynı zamanda zekât, malı da temizleyen bir ibadettir. Sevgili peygamberimiz “Allah zekâtı, ancak mallarınızın kalan kısmını temizlemek için farz kıldı” buyurarak bu konuya işaret etmiştir.

Kur’an’da çoğu yerde namazla birlikte zikredilen zekât ibadetinin sosyal açıdan pek çok hikmeti vardır.

1. Allah zekâtı farz kılmakla elde edilen gelirde fakiri hak sahibi yapmıştır. Böylece fakir, genel servet içerisinde hakkının olduğunu bilir, fakirlik zihnini meşgul etmez.

2. Zekât, gelir dağılımındaki uçurumun azalmasına vesile olur. Toplumun zekâtla mükellef olan her bireyi görevini gerçek anlamda yerine getirse gelir dağılımındaki uçurum azalır.

3. Zekât, toplumda beraber yaşam sürdürdüğümüz diğer insanlara bir teşekkürdür. Çünkü gelirimizi onların sayesinde elde ediyoruz.

4. Zekât, malın stoklanmasını önler, piyasaya canlılık katar.

5. Zekât, zengin ve fakiri kaynaştırır. Fakir, zenginin daha çok kazanması için dua eder. Bilir ki zenginin daha fazla kazanması aynı zamanda kendisinin de daha fazla pay almasını sağlayacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.